Parcul eolian din comuna Mihai Viteazu a fost achiziționat de grupul ceh Premier Energy pentru suma de 88 de milioane de euro de la compania spaniolă Iberdrola, care se retrage definitiv din România, după parteneriatul nefericit încheiat acum 16 ani cu Eolica Dobrogea.
Grupul Premier Energy, controlat de miliardarul ceh Jiri Smejc, a preluat parcul eolian cu o capacitate de 80 MW din comuna Mihai Viteazu în schimbul sumei menționate, marcând astfel plecarea definitivă a companiei spaniole Iberdrola din peisajul energetic al României. Tranzacția este în prezent în așteptarea aprobărilor standard necesare pentru astfel de operațiuni, conform informațiilor furnizate de Profit.
„Această achiziție strategică întărește în continuare angajamentul Premier Energy pentru leadership în producția de energie durabilă și își dublează practic amprenta în activul operativ de energie eoliană. Parcul eolian are o producție netă estimată de 165 GWh pe an”, a transmis compania Premier Energy. Tranzacția include aproximativ 520.000 de certificate verzi.
Grupul Premier Energy, împreună cu subsidiara sa Alive Capital, se numără printre cei mai importanți actori din domeniul energiei regenerabile, având o capacitate instalată de peste 900 MW în proprietate, gestionare și dezvoltare în România. Ca urmare a acestei tranzacții, gigantul spaniol Iberdrola se retrage din piața românească, după o colaborare nesatisfăcătoare de 16 ani cu Eolica Dobrogea SRL, o companie locală controversată.
Eolica Dobrogea, deținută de Corneliu Dică și Andreea Ceaușescu, se află în insolvență de aproximativ un deceniu și avea, la un moment dat, datorii totale de 86 de milioane de lei, dintre care 52 de milioane de lei către partenerii de la Iberdrola și 9 milioane către Primăria Cogealac.
În 2008, Iberdrola anunța achiziționarea a 50 de proiecte de centrale eoliene din Dobrogea de la Eolica, cu o capacitate instalată totală de 1.600 MW, însă singurul proiect concretizat a fost cel de la Mihai Viteazu.
Pe de altă parte, Eolica Dobrogea afirma că intenționează să obțină autorizații pentru construirea unui complex energetic integrat de 500 MW, format din unități de producție de energie eoliană și din gaz natural, precum și o instalație de hidroliză pentru generarea de hidrogen, toate acestea la Cogealac.
În 2011, Iberdrola anunța retragerea sa din proiectul de la Cogealac, din cauza partenerilor români de la Eolica Dobrogea.