marți, iulie 16, 2024

SONDAJ CURS. Alianţa PSD-PNL câştigă detaşat Capitala, dar Cîrstoiu mai are de recuperat

Citeste si...

SONDAJ CURS. Piedone defilează în Capitală, Cîrstoiu recuperează, dar rămâne pe locul al treilea, după Nicuşor Dan. În schimb, Alianța PSD-PNL va avea majoritate în CGMB

SONDAJ CURS. Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a realizat în perioada 26 martie – 2 aprilie, un sondaj la nivelul Capitalei. Potrivit datelor prezente de Antena 3, Cristian Popescu Piedone conduce detașat în preferințele electoratului. În privința votului politic, Alianța PSD-PNL are aproape 50% atât la locale, cât și la europarlamentare.

Potrivit cercetării sociologice, preferințele electoratului din Capitală arată în felul următor:

Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 40%
Nicușor Dan (independent susținut de USR-PMP-FD) – 29%
Cătălin Cîrstoiu (independent susținut de PSD și PNL) – 20%
Mihai Enache (AUR) – 4%
Diana Șoșoacă (SOS România) – 4%
Altul – 3%

SONDAJ CURS

În privința votului pentru Consiliul General al Capitalei, opțiunile arată în felul următor:

Alianța PSD-PNL – 49%
Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) – 23%
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 13%
Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 11%
SOS România – 3%
Altul – 1%

SONDAJ CURS

Metodologie

Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din Municipiul București

Biroul Electoral Central a adoptat o hotărâre prin care alianţele electorale pot susţine candidaţi independenţi la primării, consilii locale şi cele judeţene

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre care prevede că, la alegerile din 9 iuhnie, alianţele electorale pot susţine candidaţi independenţi la primării, consiliile locale şi cele judeţene.
Astfel, conform site-ului Biroului Electoral Central, a fost adoptată următoarea hotărâre:

„Art. 1. (1) La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024, alianţele electorale pot include pe listele de candidaţi la funcţiile de consilier local, de consilier judeţean sau de consilier al Consiliului General al Municipiului Bucureşti persoane care nu sunt membre ale formaţiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianţe electorale.

(2) La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024, alianţele electorale pot propune la funcţiile de primar, de primar general al municipiului Bucureşti sau de preşedinte al unui consiliu judeţean persoane care nu sunt membre ale formaţiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianţe electorale.

Art. 2. La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024, listele susţinătorilor întocmite anterior publicării prezentei hotărâri pentru persoanele aflate în situaţiile de la art. 1 rămân valabile şi pot fi utilizate de alianţele electorale pe ale căror liste figurează în calitatea de candidat.

Art. 3. La alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024, listele susţinătorilor întocmite de o formaţiune politică anterior admiterii unui protocol de constituire a unei alianţe electorale în alcătuirea căreia intră respectiva formaţiune politice rămân valabile şi pot fi utilizate de respectiva alianţă electorală”.

Până acum, medicul Cătălin Cîrstoiu este susţinut de PSD şi PNL pentru o candidatură la Primăria Capitalei, el nefiind înscris în niciun partid. De altfel, actualul primar general Nicuşor Dan, independent, este susţinut de către Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei pentru un al doilea mandat la şefia Primăriei Municpiului Bucureşti.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img