marți, iulie 16, 2024

Orban, scut în fața lui Putin. Ungaria îngrijorată că baza militară NATO din România ajută Ucraina

Citeste si...

Orban, scut în fața lui Putin. Ungaria îngrijorată că baza militară NATO din România ajută Ucraina. Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin, într-o „misiune de pace” în nume personal, după cum a declarat.

Orban, scut în fața lui Putin. Ungaria îngrijorată că baza militară NATO din România ajută Ucraina. 

Vizita premierului ungar la Moscova a avut loc la câteva zile după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, dar Orban nu a avut niciun mesaj secret privind posibilatea unor negocieri de pace Ucraina-Rusia.

Orban, scut în fața lui Putin. Ungaria îngrijorată că baza militară NATO din România ajută Ucraina

Practic, singurele semnale pe care le-a transmis Viktor Orban înainte de vizita sa la Moscova au fost că Budapesta nu va participa la ajutorul militar acordat Ucrainei de către NATO și s-a arătat foarte îngrijorat de planurile Alianței de a construi „trei baze mari în România, Polonia și Slovacia pentru a transporta armele în Ucraina”.

„Nu dăm un ban. Noi nu oferim teritoriul maghiar pentru misiunea ucraineană a NATO”, a declarat premierul în presa locală.

Crearea a trei mari baze militare ale NATO în România, Polonia și Slovacia preocupă Moscova la cel mai înalt nivel, mai ales că scopul principal este posibilitatea unui transfer mai avantajos din punct de vedere logistic al armelor în Ucraina.

Experții militari ruși se tem mai ales de baza din România, din apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu., catalogând ca foarte realistă extinderea bazei existente.

Lucrările de modernizare și extindere la această bază au început în martie și dat fiind dimensiunea sa va putea găzdui până la 10.000 de soldați, fiind mai mare și decât baza Ramstein din Germania.

Cât despre bazele din Polonia, Moscova nu crede că va exista un scenariu similar ca cel din România. Având în vedere apropierea geografică de granițele ucrainene, o nouă bază poate apărea în orașul Rzeszow, potrivit canalului pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Situația din Slovacia este și mai puțin clară în absența oricărei dorințe din partea guvernului de a ajuta militar Ucraina.

Așa că, misiunea de „pace” a lui Viktor Orban la Kiev și Moscova a fost în nume personal, potrivit European Pravda.

Se pare că s-a rezumat la discuții despre drepturile maghiarilor din Ucraina – școală în limba maternă în schimbul unei școli în Ungaria pentru refugiații ucraineni, iar la Kremlin, potrivit Telegram/Rybar, premierul a negociat returnarea în Ungaria a prizonierilor ucraineni de etnie maghiară din Transcarpatia.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img