marți, ianuarie 14, 2025

Zelenski vrea mai multe arme şi garanţii de securitate de la NATO, înainte de orice negocieri cu Rusia

Citeste si...

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la o întâlnire cu înalţi oficiali ai UE, că înainte de orice discuţii cu Rusia, Ucraina are nevoie de mai multe arme şi garanţii din partea NATO.

După întâlnirea cu noua şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, ambii aflaţi într-o vizită simbolică de sprijin la Kiev în prima zi a mandatului lor, preşedintele Volodimit Zelenski a ţinut să precizeze că Ucraina are nevoie de mai multe arme şi garanţii de securitate din partea NATO înainte de posibile negocieri cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Moscovei lansate în 2022, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Declaraţiile preşedintelui ucrainean vin în contextul în care apelurile de a începe negocierile de pace cu Moscova devin tot mai presante, inclusiv din partea aliaţilor Kievului. Chiar şi vizita oficialilor europeni are loc într-un moment în care tensiunile sunt maxime între Moscova şi Occident, după ce Ucraina a lovit cu rachete americane şi britanice obiective de pe teritoriul Rusiei, iar aceasta a ripostat cu o rachetă hipersonică experimentală şi a reluat ameninţările cu folosirea arsenalului nuclear.

Duminică, Volodimir Zelenski a anunţat, de asemenea, că una dintre condiţiile esenţiale înainte de eventuale negocieri de pace cu Rusia este garanţia că Ucraina va fi invitată să adere la alianţa nord-atlantică.

„Invitarea Ucrainei de a adera la NATO este necesară pentru supravieţuirea noastră”, a susţinut liderul de la Kiev, în timp ce Moscova afirmă că a lansat invazia pentru a împiedica o apropiere între Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică.

„Numai când vom avea toate aceste elemente şi vom fi puternici, va trebui să stabilim (…) agenda întâlnirii cu asasinii”, a ţinut să sublinieze Volodimir Zelenski.

În ultimele săptămâni, Ucraina a fost ţinta unor mai multe valuri de atacuri ce vizează infrastructura sa energetică, care au provocat întreruperi masive de curent pe măsură ce iarna se apropie.

La rândul său, armata rusă a anunţat, duminică, o nouă victorie, prin capturarea a două noi sate din estul Ucrainei, Illinka şi Petrivka, într-o regiune în care avansează cu o rapididate surpinzătoare.

„Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă, dar este clar că are, de asemenea, un cost foarte mare pentru Rusia”, a asigurat Kaja Kallas, fost prim-ministru al Estoniei, cunoscută pentru a fi susţinătoarea unei linii dure împotriva Moscovei.

Vineri, preşedintele Zelenski a cerut NATO să ofere protecţie regiunilor Ucrainei aflate încă sub controlul Kievului şi a lăsat să se înţeleagă că atunci va fi gata să renunţe, pentru moment, la încercarea de a recupera teritoriile ocupate de Rusia.

Kaja Kallas a afirmat, la rândul ei, că „cea mai puternică garanţie a securităţii este apartenenţa la NATO”. Cu toate acestea, diplomaţii occidentali susţin că există puţine şanse ca Alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru în curând, având în vedere opoziţia unui număr mare de ţări, care se tem să fie atrase într-un război direct cu Rusia.

Ultimele Articole

Ședință la PNL pentru susținerea lui Crin Antonescu

PNL a organizat o întâlnire duminică, la București, cu șefii organizațiilor județene ale partidului. Această reuniune a avut ca...
spot_img