joi, decembrie 12, 2024

Un nou scandal privind alegerile: componența secțiilor de votare

Citeste si...

Un nou scandal privind alegerile. Guvernul a schimbat în ordonanța de urgență (OUG) privind organizarea alegerilor din 9 iunie modul de reprezentare a partidelor în secțiile de votare, ceea ce ar duce la scoaterea oamenilor PMP, partid care pe vechea legislație avea dreptul la membri.

Un nou scandal privind alegerile. Una dintre modificările substanțiale cu care a venit Guvernul controlat de PSD și PNL în OUG-ul privind comasarea alegerilor din 9 iunie este aceea prin care în secțiile de votare, aceleași pentru europarlamentare și locale, au rezervat explicit un loc pentru minoritățile naționale, chiar dacă acestea nu au europarlamentari.

Astfel, în primul rând vor fi reprezentate partidele cu grup parlamentar și formațiunile din grupul minorităților, iar în al doilea rând, partidele politice având europarlamentari după alegerile din 2019, în ordinea descrescătoare a mandatelor. O secție de votare va avea președinte, locțiitor și 7 membri. Cum în Parlament sunt șase grupuri parlamentare, PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și minoritățile, un singur loc mai rămâne pentru a doua etapă a alocării. Iar pentru acest loc se bat REPER, cu cinci eurodeputați, și PMP, cu doar doi euroaleși.

În prevederile legislative anterioare, minoritățile naționale nu aveau un loc rezervat secțiile de votare, ceea ce ar fi permis să aibă membri atât PMP, cât și REPER, dat fiind că ele nu au niciun eurodeputat.

„A scoate din secțiile de vot un partid european este un atac fără precedent la adresa democrației”, a precizat liderul PMP, Eugen Tomac, care a subliniat că va sesiza „instituțiile internaționale cu privire la acest abuz fără precedent”.

Un nou scandal privind alegerile: componența secțiilor de votare

Schimbare de partid la foc-automat

În cazul primarilor traseiști, Guvernul a decis faptul că un edil în funcție poate decide până la depunerea candidaturilor dacă schimbă formațiunea și trece la alt partid, fără a-și pierde mandatul. Mai precis, termenul e până la finalul lunii aprilie.

În cazul OUG-lui pentru alegerile din 9 iunie, o posibilă sesizare la CCR ar putea fi făcută doar de Avocatul Poporului, condus de Renate Weber. Contactată de „Adevărul”, Weber a precizat că mai întâi trebuie să vadă alături de colegi ce anume prevede ultima OUG a Guvernului, apoi e luată o decizie privind sesizarea sau nu a CCR, „la fel cum se întâmplă în cazul tuturor ordonanțelor”.

Una caldă, una rece la REPER

Deși acum ar prinde membri în secțiile de votare, REPER se confruntă cu unele probleme interne, în condițiile în care au fost depuse mai multe demisii la vârful partidului. Potrivit informațiilor „Adevărul”, din Biroul Național și-a dat demisia Dragoș Tudorache (europarlamentar și fost ministru de Interne) și Alin Mituță (europarlamentar). Dragoș Tudorache a și confirmat pentru „Adevărul” că și-a dat demisia din Biroul Național, explicând faptul că va rămâne implicat atât cât poate în campanie.

Formațiunea condusă de Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru are deficiențe în ceea ce privește cadrele de partid: pe o platformă de recrutare de forță de muncă este dat un anunț al formațiunii pentru 30 de locuri de membri în secțiile de votare, în orașe ca București, Cluj, Craiova, dar și în județele Brașov, Sălaj și Maramureș.

Ultimele Articole

Allevo a asistat 17 bănci să acceseze noul sistem ReGIS

Allevo a finalizarea cu succes un proiect amplu prin care 17 bănci au fost conectate cu succes la noul sistem...
spot_img