luni, iulie 15, 2024

Ucraina “dezlănțuită”. Kievul poate lovi oriunde în Rusia cu arme SUA. “Undă verde” de la Pentagon

Citeste si...

Ucraina “dezlănțuită”. Ucraina are acum undă verde de la Pentagon pentru a folosi arme furnizate de Statele Unite împotriva forțelor ruse oriunde pe teritoriul Rusiei, nu doar în apropierea graniței cu regiunea Harkov, a anunțat joi Pentagonul.

Luna trecută, președintele american Joe Biden a autorizat discret Kievul să folosească armele furnizate de SUA împotriva unor ținte militare din interiorul Rusiei.

Ucraina “dezlănțuită”. Kievul poate lovi oriunde în Rusia cu arme SUA. “Undă verde” de la Pentagon

La acel moment, oficialii au precizat că decizia lui Biden viza doar țintele din apropierea graniței cu regiunea ucraineană de est Harkov. Totuși, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, a clarificat că utilizarea armelor nu este limitată doar la această zonă.

„Nu este vorba despre geografie, ci despre bun simț”, a spus Patrick Ryder. El a explicat că politica se concentrează pe capacitatea Ucrainei de a riposta atunci când este atacată, folosind munițiile furnizate de SUA. Ryder a subliniat că este logic ca Ucraina să poată riposta împotriva forțelor care o atacă de peste graniță.

Comentariile lui Ryder reflectă afirmațiile consilierului pe probleme de securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, care a declarat pentru PBS că, dacă Rusia atacă din teritoriul său, este rațional să permită Ucrainei să riposteze împotriva acestor forțe.

Oficialii americani au mai adăugat că Ucraina ar putea folosi sistemele de apărare aeriană pentru a trage asupra avioanelor rusești din spațiul aerian rusesc, dacă acestea sunt pe cale să atace spațiul aerian ucrainean.

Liniile frontului din Ucraina au rămas relativ stabile de la sfârșitul anului 2022, în ciuda zecilor de mii de victime de ambele părți.

Deși Ucraina a obținut succese inițiale, recucerind teritorii și respingând asaltul asupra Kievului, o contraofensivă majoră folosind tancuri occidentale a eșuat anul trecut.

Forțele ruse controlează încă o cincime din Ucraina și avansează lent. De peste doi ani, discuțiile de pace au stagnat.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img