luni, iulie 15, 2024

Turcia înarmează Ucraina cu o super-corvetă dotată cu rachete antinavă americane Harpoon

Citeste si...

Turcia înarmează Ucraina cu o super-corvetă dotată cu rachete antinavă americane Harpoon. la 29 mai 2024, corveta principală „Hetman Ivan Mazepa” (F211) de tip „Ada”, construită de Turcia pentru Forțele Navale ucrainene, a intrat la primele sale probe pe mare.

Turcia înarmează Ucraina cu o supercorvetă dotată cu rachete antinavă americane Harpoon. 

Armamentul deja instalat constă în tun Leonardo Super Rapid de 76 mm fabricat de compania italiană OTO Melara, cu o cadență de foc de 120 de cartușe pe minut.

Raza efectivă de foc declarată de producător este de 16 kilometri, iar viteza de lansare a proiectilului este de 915 metri pe secundă.

Turcia înarmează Ucraina cu o super-corvetă dotată cu rachete antinavă americane Harpoon
De asemenea, nava este dotată cu artilerie antiaeriană Aselsan Gokdeniz de 35 mm.

Sistemul naval de rachete antiaeriene franceze VL MICA SAM, anunțat încă din martie 2023, este vizibil la prova navei.

O versiune de mare a tunului antiaerien turcesc Korkut de 35 mm de la Aselsan este instalată deasupra hangarului pentru elicopter.

Celelalte produse ale companiei de pe bordul Mazepa sunt stațiile de arme cu telecomandă STAMP de 12,7 mm, care sunt instalate la babord și la tribordul navei, potrivit mil.in.ua.

De asemenea, sunt radare tipice ale proiectului Ada: sistemul francez de control al focului Sting EO MK2 de la Thales, sistemul de comunicații prin satelit Aselsan, sistemul de război electronic ARES-2N și sistemul de lansare a momelii Mk 36 SRBOC.

Radarul de navigație tactic ALPER este instalat pe corveta Hetman Ivan Mazepa, iar SMART-S 3D-radar MK2 este instalat pentru a detecta ținte aeriene.

Fotografiile publicate nu prezintă tuburi torpilă sau lansatoare de rachete antinavă, așa că se presupune că nava este înarmată cu torpile franco-italiene antisubmarin Murene 90 Impact și rachete antinavă americane Harpoon, cu o salvă totală de opt rachete.

Apărarea antiaeriană este asigurată de rachetele antiaeriene RIM-116 în lansatoarele Mk 49, salva totală constă din 21 de rachete.

Nava este înarmată cu torpile Mk 46, care sunt găzduite în două suporturi pentru torpile Mk 32.

Corveta este echipată cu sistemul GENESIS (Gemi Entre Savaş İdare Sistemi) realizat de compania Havelsan. Sistemul a fost dezvoltat pentru echipamentul fregatei de clasă G, versiunea turcească a fregatei americane Oliver Hazard Perry.

Nava are un sonar intern dezvoltat de Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia și fabricat de STM ONUK-BG Defense Systems. Sonarul folosește tehnologia polimerului ranforsat cu fibre nano îmbunătățite.

Sistemele de comunicații, sistemele de avertizare cu laser și senzorii optici electronici sunt fabricate de Aselsan.

Ministerul Apărării al Ucrainei intenționa să instaleze pe bordul unei nave o versiune navală a elicopterului Мі-2, care ar fi trebuit să fie dezvoltată de întreprinderea Motor Sich.

Corveta este „ostatică” în Turcia

Corveta Hetman Ivan Mazepa a fost lansată la apă în octombrie 2022.

Anterior s-a planificat ca până la sfârșitul anului 2022 nava cu echipament parțial să fie remorcată în Ucraina pentru finalizare, dar din cauza războiului ruso-ucrainean la scară largă, nava a fost finalizată și echipată în Turcia, potrivit mil.in.ua.

O navă a costat aproape 7 miliarde UAH, ceea ce înseamnă 30% din întregul buget pentru achiziții de apărare al Ucrainei.

Problema principală este livrarea navei la baza de origine și desfășurarea acesteia. O astfel de navă va deveni imediat ținta numărul unu pentru ruși.

Încercările de distrugere sau deteriorare a navei pot fi imediat după intrarea în apele teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, nava nu va putea opera cu încredere în afara bazei de origine din cauza amenințării constante din partea sistemelor de rachete de coastă și a aviației ruse.

Corveta poate completa apărarea antiaeriană a bazei de origine ca mijloc de detectare și înfrângere a țintelor aeriene, dacă ar ajunge până acolo.

Dar Turcia nu permite trecerea navelor de război prin strâmtorile sale, așa că deplasarea corvetei spre baza de origine rămâne o problemă ce nu pare la acest moment să aibă o soluție.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img