marți, decembrie 10, 2024

Trump și echipa sa susțin izolarea Chinei și eliminarea bazelor pentru aprofundarea cooperării China-Rusia

Citeste si...

Lumea discută despre politicile pe care le va urma Donald Trump în noul mandat. Trump și echipa sa vor încerca, așa cum au declarat în timpul campaniei electorale, să pună capăt războiului din Ucraina sau se va menține strategia americană a „războiului lung”? Ce va face Trump, care își construiește un cabinet în care se vor afla majoritar nume pro-israeliene, în problema israeliano-palestiniană? Dar, cel mai important, cum va continua competiția cu China?

Trei avertismente din partea Chinei pentru Biden și Trump 

Președintele Chinei, Xi Jinping, care s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, la summitul Cooperării Economice Asia Pacific (APEC) a transmis trei mesaje:

Întâlnindu-se cu președintele american Joe Biden la summitul APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), președintele chinez Xi Jinping a transmis trei mesaje:

1) „Capcana lui Tucidide” nu este inevitabilă din punct de vedere istoric.

2) Un nou „Război Rece” nu ar trebui pornit deoarece nu poate fi câștigat.

3) Izolarea Chinei este imprudentă, inacceptabilă și sortită eșecului.

Fără îndoială, aceste trei mesaje au fost transmise mai mult pentru Donald Trump, care va veni la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025, decât pentru „rața șchioapă” Biden.

Trump vrea să se axeze pe Asia-Pacific

Se apreciază că în al doilea mandat, Trump își va continua strategia „luptei cu China”, după ce în primul mandat prezidențial a declarat „război comercial” Chinei. Dar nu se știe cum va fi această confruntare, dacă se va limita la o competiție economică, dacă se va ridica ștacheta războiului comercial derulat de Biden, dacă va continua și se va consolida strategia căutării de parteneriate bilaterale, trilaterale sau cvadruple pentru a înconjura și izola China. Vom înțelege mai clar acest lucru din strategia de securitate națională pe care o va anunța Trump după ce își va prelua noul mandat.

Dar luând în calcul primul mandat al lui Trump, afirmațiile pe care le-a făcut în campania electorală și declarațiile Washingtonului referitoare la prevederile NATO putem spune următoarele: În mandatul lui Trump, SUA se vor axa prioritar pe Asia-Pacific. În acest scop, SUA vor trebui să detensioneze alte două subiecte: războiul Rusia-Ucraina și genocidul israelian din Palestina.

Două subiecte în Orientul Mijlociu

Se pare că Trump se va folosi de situația actuală din Orientul Mijlociu pentru a revitaliza „Acordurile Abraham”, pe care le-a inițiat în timpul primului său mandat.

1) Putem spune că Trump va impune o soluție la problema palestiniană bazată pe normalizarea arabo-israeliană în locul „soluției celor două state”.

2) Este posibil ca Trump să caute de această dată o modalitate de a „atrage Iranul în sistem”, spre deosebire de ultimul mandat.

Se pare că Elon Musk va fi un „trimis special” al lui Trump pentru China, Rusia și Iran, datorită relațiilor sale puternice.

Pregătiri pentru negocieri de pace în Ucraina?

Trump vrea să încheie problema Rusia – Ucraina pentru a se concentra pe China și Asia – Pacific. În timpul campaniei electorale, el a spus că, dacă va câștiga, va pune capăt acestui război. Pentru a face acest lucru, el trebuie mai întâi să se confrunte cu industria militară și cu companiile energetice care beneficiază de pe urma acestui război, ceea ce înseamnă renunțarea la strategia „războiului lung” construită de Biden.

Trump și echipa sa susțin izolarea Chinei și eliminarea bazelor pentru aprofundarea cooperării China-Rusia. Un alt centru care își dorește încetarea imediată a războiului este capitalul german. Contracția economiei germane a impus la Berlin formula noului guvern și alegerile anticipate. Acesta este și motivul pentru care cancelarul german Olaf Scholz l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin după o pauză de doi ani. Numeroase țări din Europa consideră că a venit vremea începerii negocierilor de pace pentru Ucraina, scrie cumhuriyet.com.tr.

În acest context, ar trebui să remarcăm următorul mesaj al secretarului american al apărării, Lloyd Austin, care indică o nouă eră „Trebuie să detensionăm situația în Orientul Mijlociu și să găsim o cale de tranziție în Ucraina. La un moment dat, acest conflict se va încheia prin negocieri”. (Traducerea-Rador_

Ultimele Articole

Înalta Curte a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Iohannis a reuşit astfel să-şi prelungească singur mandatul”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare. După anunţarea sentinţei,...
spot_img