sâmbătă, iunie 15, 2024

Tot ce trebuie să știm despre vitamine și minerale. Mai sunt bune dacă expiră?

Citeste si...

Totul despre vitamine și mineralele sunt la fel de esențiale pentru viață precum aerul și apa. Pe lângă faptul că mențin un corp sănătos și funcțional, ne protejează de numeroase boli. Vitaminele și mineralele sunt însă destul de diferite. În plus, vitaminele au o dată de expirare. Iată tot ce trebuie să știți înainte de a le arunca.

Dacă ați luat vreodată vitamine, după data de expirare înscrisă pe flacon și v-ați întrebat dacă este o problemă, iată ce trebuie să știți. Majoritatea flacoanelor cu vitamine și suplimente au înscrise aceste date. Este dovedit că vitaminele nu expiră, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ignorați acele date.

Expiră vitaminele?

Flacoanele cu vitamine au, cel mai probabil, o dată menționată pe ele, dar, din punct de vedere tehnic, nu este dată de expirare. Asta pentru că vitaminele nu expiră, așa cum am crede. Food and Drug Administration (FDA) nu solicită ca acea dată să fie menționată, dar majoritatea producătorilor o fac, deoarece există un moment în care vitaminele își pierd eficiența. Asta înseamnă, practic, că vitaminele și mineralele nu oferă întreaga valoare nutritivă la care ne-am aștepta, dacă au depășit termenul de valabilitate, transmite CNET.

În funcție de forma lor, vitaminele și mineralele își pierd puterea în mod diferit. Tabletele și capsulele tind să rămână puternice mai mult decât cele masticabile.

Cât de expirat este „prea expirat”?

Deși vitaminele nu vor expira și nu vor deveni nesigure, ele nu mai sunt eficiente. Producătorii menționează pe ambalaje datele care indică momentul în care vitaminele au ajuns la acel punct, așa că, dacă ați depășit data respectivă, aruncați-le! Chiar dacă nu vă vor îmbolnăvi, nici nu vă vor ajuta.

Nu există cazuri documentate de vitamine „expirate” care să devină toxice

Vitaminele se pot mucegăi mai ales dacă nu sunt depozitate corespunzător. În acest caz, nu mai pot fi bune de consumat, din cauza contaminării.

În prezent, nu există cazuri documentate de vitamine „expirate” care să devină toxice sau periculoase pentru oameni. FDA recomandă aruncarea vitaminelor într-o pungă de plastic și amestecarea lor cu o substanță cum ar fi zațul de cafea sau nisipul pentru pisici. Amestecul trebuie sigilat în pungă și aruncat la coșul de gunoi.

Ultimele Articole

Remedii naturale pentru estomparea ridurilor

Deși îmbătrânirea este un proces natural, există diverse remedii naturale care pot ajuta la estomparea ridurilor și la îmbunătățirea...
spot_img