duminică, iulie 14, 2024

Testele simple care îți arată dacă ai ciroză hepatică: Boala e descoperită întâmplător. Cea mai formidabilă metodă. Îl anunță imediat pe medic

Citeste si...

Ciroza hepatică este o cicatrizare severă sau fibroză a ficatului. Aceasta apare în stadiul final al bolii ficatului gras non-alcoolic și al altor afecțiuni care implică afectarea ficatului.

Cicatrizarea care apare în cazul cirozei este, de obicei, ireversibilă, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea acesteia. În afară de boala ficatului gras non-alcoolic, alte cauze includ hepatita, consumul de alcool pe termen lung și colangita sclerozantă primară.

Curoza hepatică, cauze

De fiecare dată când ficatul este rănit – fie din cauza consumului excesiv de alcool, fie din altă cauză, cum ar fi o infecție – acesta încearcă să se repare. În acest proces, se formează țesut cicatricial. Pe măsură ce ciroza se înrăutățește, se formează tot mai mult țesut cicatricial, ceea ce face ca ficatul să aibă dificultăți în a-și face treaba. Ciroza avansată pune în pericol viața.

Afectarea ficatului cauzată de ciroză nu poate fi, în general, anulată. Dar dacă ciroza hepatică este diagnosticată la timp și cauza care stă la baza acesteia este tratată, se pot limita daunele ulterioare. În cazuri rare, aceasta poate fi inversată.

– Greață

– Umflături la nivelul picioarelor sau gleznelor, numite edeme

– Pierdere în greutate

– Mâncărimi ale pielii

– Colorație galbenă la nivelul pielii și al ochilor, numită icter

– Acumularea de lichid în abdomen, numită ascită

– Vase de sânge în formă de păianjen pe piele

– Roșeață în palmele mâinilor

– Unghii palide, în special la degetul mare și la arătător

– În cazul femeilor, absența sau pierderea menstruației care nu are legătură cu menopauza

– Pentru bărbați, pierderea apetitului sexual, micșorarea testiculelor sau mărirea sânilor, cunoscută sub numele de ginecomastie

– Confuzie, somnolență sau dificultăți de vorbire

Ciroza hepatică, diagnostic

Prof. Dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, care sunt noutățile în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul cirozei hepatice.

”În ciroza hepatică sunt de mare interes noutățile pe care le aduce cea de-a șaptea conferință din Italia. Este o conferință la care se adună experți din acest domeniu și încearcă să deschidă noi orizonturi în ceea ce privește diagnosticul și prognosticul afecțiunilor hepatice. De mare interes sunt testele non-invazive hepatice în diagnosticul, prognosticul și monitorizarea afecțiunilor hepatice.

Acestea au prins mare contur. Standardul de aur este măsurarea presiunilor blocate hepatice pe care în câteva centre o facem, dar nu în mod constant. Este o tehnică invazivă.

În ultima vreme, în lume, tehnicile non-invazive fie bazate pe ecografie, elastografia furnizată de cele mai multe ecografii, dar și pe biomarkerii serici unii dintre ei simpli, nepatentați. Au devenit mijloace la îndemâna fiecăruia dintre noi, începând cu medicina primară până la specialiști și oamenii de diverse specialități.

Unul dintre cuvintele de ordine este extinderea și larga utilizare a testelor non-invazive pentru a diagnostica ciroza, pentru a monitoriza pacienții cu ciroză și e foarte important, și încercăm cu medicina de familie, pentru că România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește ciroza hepatică, încercăm să depistăm ciroza hepatică pro-activ.

Mulți dintre pacienți vin la noi pentru internare cu primele complicații ale cirozei. Încercăm cu medicii de familie să aplicăm niște teste extrem de simple bazate pe transaminaze, pe gama GT, pe niște caracteristici demografice ale pacientului.

Este un calculator online și imediat îl anunță pe medicul care are acest program, că acest pacient este la risc de ciroză. Avem o colaborare și toți acești pacienți sunt trimiși către noi.

Ciroza este o boală care nu vorbește. Apare diagnosticată întâmplător, când pacientul își descoperă niște teste hepatice anormale sau face accidental o ecografie, sau dezvoltă o complicație”, a explicat prof. dr. Liana Gheorghe, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL.

Ciroza hepatică, tratament

”Mai toate medicamentele introduse în studiile clinice pentru a trata efectiv fibroza hepatică nu s-au dovedit convingătoare. Având tratamente formidabile etiologice, cum ar fi tratamentele pentru hepatita B, antivirale B, dar mai ales antivirale C, am reușit să recompensăm o boală hepatică compensată după eliminarea agentului etiologic și în felul acesta există regresia fibrozei.

Abstinența este o altă modalitate. Este cea mai bună, cea mai formidabilă metodă de a trata boala alcoolică hepatică. Am avut pacienți care au venit cu decompensare, cu ascită, cu hemoragie digestivă, pacienți care dacă au reușit să atingă abstinența pentru luni și ani de zile, au trecut de la o ciroză hepatică decompensată la un grad de fibroză F1, F2 și situațiile acestea nu sunt deloc rare.

Tratamentele cu care ne lăudăm în momentul acesta că reversăm fibroza hepatică sunt tratamentele etiologice. Toate celelalte intervenții destinate în general fibrozei hepatice nu și-au dovedit eficacitatea clinică”, a mai explicat prof. dr. Liana Gheorghe.

Cu drag, Maria Magdalena!

Ultimele Articole

Polonia ia în calcul să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei. Care sunt riscurile?

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Polonia ia în considerare o propunere din partea Kievului de...
spot_img