marți, iulie 16, 2024

Surpriză pentru Putin. Aleksandr Lukaşenko anunță că Evgheni Prigojin a părăsit Belarusul. În ce țară s-ar afla șeful Wagner

Citeste si...

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care luna trecută a negociat un acord pentru a pune capăt rebeliunii mercenarilor Wagner, a anunțat, joi, că Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus.

Lukaşenko a afirmat la 27 iunie că Prigojin, șeful Wagner, ai cărui luptători au capturat pentru scurt timp un oraş din sudul Rusiei şi au pornit în marş spre Moscova, a sosit în Belarus ca parte a acordului din 24 iunie care a dezamorsat criza.

Joi, însă, Lukaşenko a declarat reporterilor: „În ceea ce-l priveşte pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg (al doilea oraş ca mărime din Rusia). El nu se află pe teritoriul Belarusului”.

Un avion privat folosit de Prigojin a plecat miercuri din Sankt Petersburg spre Moscova şi se îndrepta joi spre sudul Rusiei, potrivit datelor de urmărire a zborurilor, dar nu este clar dacă şeful mercenarilor se află la bord, informează Reuters, citată de News.ro.

Lukaşenko a declarat că oferta făcută Wagner de a staţiona o parte din luptătorii săi în Belarus – o perspectivă care a alarmat ţările vecine din NATO – rămâne valabilă. El a spus că nu consideră că aceasta reprezintă un risc pentru Belarus şi nu crede că luptătorii Wagner ar lua vreodată armele împotriva ţării sale.

Președintele Belarului a vorbit cu mândrie despre rolul său în încheierea revoltei armate din Rusia, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi putut arunca Rusia într-un război civil. Săptămâna trecută, Lukaşenko a declarat că l-a convins pe Putin să nu-l „elimine” pe Prigojin. Însă rămân multe neclarităţi cu privire la termenii acordului negociat de Lukaşenko şi dacă acesta este pus în aplicare aşa cum s-a convenit.

Miercuri, televiziunea rusă de stat a lansat un atac dur la adresa lui Prigojin şi a declarat că o anchetă privind cele întâmplate se desfăşoară cu rigurozitate.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img