luni, iulie 15, 2024

“Suntem o alternativă reală!”. Ludovic Orban, despre Partidul Forța Dreptei – Alianța Dreapta Unită și obiectivele sale

Citeste si...

Invitat la ”Sport și Politică”, liderul Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, spune că Alianța Dreapta Unită este o alternativă la actuala guvernare.

Fostul lider al PNL și premier al României în perioada 2019-2020, Ludovic Orban, a vorbit, despre Alianța Dreapta Unită și obiectivele ei la alegeri. Actualul lider al partidului Forța Dreptei a dat răspunsuri directe la întrebările moderatorului Horia Ivanovici.

Ludovic Orban spune că Alianța Dreapta Unită reprezintă o alternativă substanțială la actuala coaliție PSD-PNL

Plecat în urmă cu trei ani din PNL, Ludovic Orban aruncă săgeți către formațiunea condusă în prezent de Nicolae Ciucă. La podcast-ul ”Sport și Politică”, actualul lider al partidului Forța Dreptei (FD) spune că liberalii, alături de social-democrați, formează o ”hidră cu două capete”.

În opinia lui Orban, Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – FD) are capacitatea de a se bate la alegeri cu cei din PSD și PNL. El spune că îi invită pe români la vot pentru ”apărarea democrației”.

”ADU este singura forță politică ce are capacitatea de a schimba lucrurile în bine și capacitatea de a se bate cu partidul-stat care este o hidră cu două capete. I-am comparat cu o haită de lupi care, din când în când, se mai ceartă între ei pe împărțirea victimei, dar când e vorba de atacat atacă în haită.

Noi venim cu alternativa la așa ceva (n.r. PSD-PNL). Alternativa care este una substanțială, care în primul rând să restaureze democrația în România, care este într-un real pericol. Nu poți să te consideri democrat dacă tu pedepsești pe cineva care are altă opinie decât a ta. Dacă tu ești capabil de orice ca să te menții la putere chiar și atunci când nu ai făcut nimic bun pentru oameni.

În România, azi, principalul motiv pentru care îi chem pe români să voteze este apărarea democrației, apărarea drepturilor cetățenilor români, apărarea libertății și a demnității. Din păcate, aceste două formațiuni politice osificate la putere încep să semene din ce în ce mai mult cu un partid unic. Un partid care acaparează puterea și nu o mai folosește pentru a face lucruri bune pentru oameni.

Ei folosesc puterea într-un mod opresiv, represiv, prin amenințări, controale, prin presiuni puse asupra instituțiilor statului și asupra oamenilor care au curaj să spună adevărul”, afirmă Orban.

Ludovic Orban atacă modul în care guvernează cei din coaliția PSD-PNL

Orban spune că cei din coaliția PSD – PNL fac orice pentru a se menține la putere. Liderul FD atacă așa-numite legalizare a traseismului politic. Conform acestuia, aproape toți primarii din țară au fost racolați de cele două mari partide de la putere.

”Nu este normal ce se întâmplă astăzi. Toate măsurile care se iau sunt niște măsuri atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul administrației locale… Fac aici o paranteză. Românii trebuie să știe că aproape toți primarii din România, în urma relegalizării traseismului sunt de la PSD și PNL.

Au rămas 20 sau 30 de primari care nu sunt în PSD și PNL de la formațiuni politice altele decât UDMR. Și vreo 200 de la UDMR, unde sunt comunități maghiare”, mai spune Orban.

Acuzații grave lansate de Ludovic Orban față de practicile rivalilor politici

Ludovic Orban acuză practici de intimidare față de adversarii politici comise de PSD și PNL. Fostul premier spune că în mai mult de jumătate din localitățile pe unde a fost în campanie a fost urmărit.

”Ce se întâmplă în această campanie este ceva ce nu poate fi acceptat. Nu poți face campanie prin presiuni, prin amenințări. Eu fac campanie serioasă, la firul ierbii, din om în om. Campanie din casă în casă, în care discut cu oamenii.

Nu se poate să faci campanie din casă în casă și primarul sau altcineva îți trimite mașini din urmărire să vadă în ce casă te întâlnești cu oamenii. Să noteze, apoi să vină primarul… Mi s-a întâmplat nu doar într-o localitate, în mai mult de jumătate dintre localități.

Eu vă povestesc doar experiențe personale. În aproape toate județele din afara arcului carpatic. Aici există astfel de primari, care sunt satrapi, care țin oamenii în șah cu fel și fel de lucruri”, acuză Orban, la ”Sport și Politică”.

Care este obiectului Alianței Dreapta Unită la alegerile din 9 iunie

În privința obiectivului Alianței Dreapta Unită pe 9 iunie, Orban spune că acesta este unul îndrăzneț: 20 de procente. Cu toate acestea, admite că șansele să-l obțină nu sunt printre cele mai bune.

Ludovic Orban spune că această comasare a localelor cu europarlamentarele a dat peste cap planurile alianței din care face parte. ”Noi am realizat această alianță a formațiunilor politice de centru-dreapta, care au rămas pe câmpul de luptă și nu s-au predat, vă spun onest, pentru europarlamentare. Noi am știut că sunt alegeri pentru Parlamentul European.

Apoi ne-am trezit cu alegeri locale cu trei luni înainte de data alegerilor. Vă dați seama ce complicat a fost ca trei formațiuni politice, care abia reușiseră cât de cât la o înțelegere să înceapă negocieri în 3000 de localități, 41 de județe, București, Sectoare etc.

A fost un efort de armonizare. De aceea, vă mărturisesc, că nu întotdeauna am găsit cele mai bune soluții. Una era ca pregătirea alegerilor să dureze 6-7 luni, în care să putem face sondaje și așa mai departe.

Noi a trebuit ca în maxim o lună de zile să negociem și să găsim formula de participare în alegerile locale. Obiectivul nostru pentru europarlamentare este să depășim 20%. Alianța noastră a fost un produs electoral nou, pe care nu am putut să-l promovăm foarte bine. Alianța a crescut, dar nu știu dacă acum în ultima săptămână vom avea zvâcul necesar ca să putem să ne atingem obiectivul electoral.

Obiectul nostru este foarte clar, acela de a-i face pe români să vină la vot și să voteze o moțiune de cenzură împotriva acestor două partide care guvernează România. Practic, aceste alegeri pot să reprezinte o moțiune de cenzură contra actualului guvern. Iar asta înseamnă un vot contra PSD, contra PNL”, mai subliniază Orban.

Orban: ”Forța Dreptei este în creștere”

În ciuda unui mediu ostil, Orban spune că Forța Dreptei a crescut și este în creștere. Sunt și județe unde partidul merge cu forțe proprii. El explică de ce PNL încă păstrează un scor bun.

”O face datorită primarilor. Îi ține prizonieri pe cei mai mulți. Un primar, ca să facă ceva în localitate, are nevoie de finanțări. În momentul în care aplică pentru astfel de programe, el devine prizonier.

De ce? Pentru că este depedenent de avize, de alte proceduri, de guvern de CJ, pentru asigurarea cofinanțării. Primarul, în momentul în care pleacă din PNL, el poate fi pus în imposibilitatea de a-și finaliza proiectele”, explică Orban.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img