luni, iulie 15, 2024

Suedia suspendă planurile de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare Gripen

Citeste si...

Suedia va suspenda temporar planurile de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare Gripen pentru a acorda timp piloților ucraineni să se familiarizeze cu avioanele F-16 de fabricație americană, a declarat marți la Bruxelles ministrul suedez al apărării, citat de agenția suedeză TT și Reuters.

Ucraina a început anul trecut discuții oficiale cu Suedia despre posibilitatea de a primi avioane de vânătoare Gripen, guvernul de la Stockholm afirmând la momentul respectiv că va evalua perspectiva de a trimite Kievului din aceste avioane produse de compania suedeză Saab.

„Am fost îndemnați de alte țări din coaliție să așteptăm cu sistemele Gripen”, a declarat marți ministrul suedez al apărării Pal Jonson pentru TT, referindu-se la planurile de a dona Ucrainei avioane F-16 fabricate în SUA.

„Acest lucru are de-a face cu faptul că accentul este pus acum pe introducerea sistemelor F-16” în Ucraina, a mai spus el.

Gripen este un avion de vânătoare multirol fabricat de producătorul suedez Saab, care a intrat în serviciu la mijlocul anilor 1990, fiind conceput pentru a fi utilizat în condiţii meteo extreme de iarnă şi poate decola şi de pe piste scurte, cum ar fi secţiuni de autostradă.

În august anul trecut Olanda și Danemarca au devenit primele țări care au anunțat că vor trimite Ucrainei avioane de luptă F-16, însă deocamdată continuă procesul de pregătire a lor și instruire a piloților ucraineni.

La sfârșitul lunii martie președintele Volodimir Zelenski a îndemnat din nou partenerii occidentali ai Ucrainei să accelereze livrările de avioane F-16 și alte arme promise.

„Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi accelerarea livrării de F-16 către Ucraina sunt misiuni vitale”, a scris el la momentul respectiv într-un mesaj distribuit pe reţelele de socializare.

„Nu există nicio justificare raţională pentru a explica de ce Patriot, care sunt multe în lume, încă nu acoperă cerul Harkovului şi al altor oraşe atacate de teroriştii ruşi”, a adăugat președintele Ucrainei.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img