marți, decembrie 10, 2024

SUA vor ca Polonia să poată lovi dronele Rusiei deasupra Ucrainei. Ce va face România?

Citeste si...

La unison, reprezentanții ambelor partide americane din Camera Reprezentanților au făcut apel la președintele american Joe Biden să permită ca Polonia să își extindă umbrela de apărare aeriană deasupra Ucrainei.

La unison, reprezentanții ambelor partide americane din Camera Reprezentanților au făcut apel la președintele american Joe Biden să permită Poloniei să își extindă umbrela de apărare aeriană deasupra Ucrainei.

Polonia cere de multă vreme o astfel de măsură în timp ce România a ales să fie oarecum pasivă în fața amenințărilor aeriene rusești și abia de curând s-a pus în discuție un proiect de lege pentru “nimicirea” dronelor Moscovei care intră pe teritoriul național intenționat sau nu. Militarii români au cu ce duce la capăt această misiune, au radare moderne, dar și sisteme de armament corespunzătoare.

Revenind la cazul Poloniei, politicienii americani au trimis o scrisoare prin care i-au cerut lui Biden „să acorde Poloniei autoritatea de a intercepta și neutraliza rachete deasupra Ucrainei, în special pe cele care amenință să invadeze spațiul aerian polonez”.

SUA vor ca Polonia să poată lovi dronele Rusiei deasupra Ucrainei. Ce va face România?

Solicitarea se bazează pe intenția Poloniei de a-și folosi scuturile de apărare aeriană și, eventual, de a le extinde, ceea ce le-ar apăra cerul împotriva rachetelor rusești, dar ar ajuta și Ucraina în apărarea sa.

Ei sunt convinși că comportamentul prudent al țărilor NATO nu face decât să provoace Rusia să ignore frontierele membrilor alianței și subliniază că „eliminarea rachetelor deasupra Ucrainei este un mecanism necesar și urgent pentru a sprijini Ucraina însăși”, arată thehill.com.

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a propus luarea acestei decizii în septembrie într-un interviu pentru Financial Times. În timp ce secretarul de stat Antony Blinken a spus că problema face parte din discuțiile dintre aliații NATO, secretarul general de atunci al NATO Jens Stoltenberg a respins propunerea, declarând că risca ca Alianța „să devină parte a conflictului”.

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a preluat atribuțiile în octombrie, nu a abordat încă problema.

Precedentul pentru România

Dacă SUA decide să autorizeze Polonia să doboare drone rusești deasupra Ucrainei apare un precedent mai ales că România are un proiect de lege care autorizează Armata Română să distrugă astfel de aparate de zbor care întră pe teritoriul național. Concret, dronele care trec „ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi „luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și publicat pe site-ul ministerului.

Ce arme are România

Drept urmare, nu este exclus ca în viitor, după modelul polonez, s-ar putea decide ca și România să distrugă ținte care zboară peste Ucraina, dar cu un evident curs spre România. Pentru aceste misiuni MApN ar putea utiliza sisteme Patriot, dar și sistemul de rachete Hawk, tunuri Oerlikon sau blindatele Ghepard cu tunuri antiaeriene.

În plus, mai pot fi folosite sisteme vechi, sovietice precum rachete OSA, Strela, Kub sau Volhov sau tunuri antiaeriene.

Misiunea nu ar fi prea dificil de realizat deoarece România are, totuși, în dotare numeroase radare 3D moderne și puternice și cu care ar fi putut acoperi inclusiv o bună parte din spațiul aerian al Ucrainei, iar acestea pot semnala o eventuală țintă.

Ultimele Articole

Înalta Curte a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Iohannis a reuşit astfel să-şi prelungească singur mandatul”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare. După anunţarea sentinţei,...
spot_img