marți, iulie 16, 2024

Scenariu incredibil lansat de Ludovic Orban: “Alegerile locale pot fi anulate de Curtea Constituţională!”

Citeste si...

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a lansat un scenariu incredibil la „Sport şi Politică”, emisiune  moderată de Horia Ivanovici.

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a lansat un scenariu incredibil la “Sport şi Politică”, emisiune moderată de Horia Ivanovici. Fostul premier spune că alegerile locale ar putea fi anulate de Curtea Constituțională.

Ludovic Orban susține că alegerile locale pot fi anulate

Discutând despre alegerile locale și europarlamentare, care vor avea loc pe data de 9 iunie, Ludovic Orban a amintit că a atacat la Curtea Constituțională a României decizia privind comasarea. Liderul Forța Dreptei spune că a somat CCR să se pronunțe pe excepțiile de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată.

„Curtea Constituțională, pot să îi spun Curtea Neconstituțională, deși avea obligația clară să se pronunțe cu celeritate pe atacarea la CCR declanșată de mine, în calitate de președinte a Forța Dreptei, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat excepția de neconstituționalitate invocată de mine și a trimis-o la curte, a programat judecarea … când credeți? Pe data de 18 iunie.

Adică la nouă zile după data alegerilor. E o informație publică. Deci noi în cursul procesului la Înalta Curte de Casație și Justiție am invocat excepții de neconstituționalitate. Completul de la ICCJ a admis cererea noastră, a trimis spre judecare la CCR, care a programat dezbaterea pentru data de 18 iunie. Chiar sunt curios ce vor face”, a declarat liderul Forța Dreptei.

La întrebarea lui Horia Ivanovici privind posibila situație în care CCR va declara neconstituțională ordonanța de comasare a alegerilor, Ludovic Orban a răspuns că, în mod normal, conform Constituției, efectele produse prin intrarea în vigoare a ordonanței ar trebui înlăturate.

„Adică ar trebui să anuleze alegerile, ca să vă spun adevărul. Cel puțin alegerile locale”. Însă, Ludovic Orban a subliniat că asta ar trebui să se întâmple din punct de vedere legal, însă sugerează că are îndoieli că acest lucru se va întâmpla cu adevărat.

„Pot să declare că e neconstituțională, să nu le anuleze, să le lase așa. Eu am zis clar că această ordonanță este neconstituțională pentru că are prevederi care au fost declarate neconstituționale anterior de CCR”, a adăugat Orban.

„În 2014, CCR n-a dat o decizie cu privire la înlăturarea efectelor produse prin OUG 55”

Pentru a explica de ce nu se așteaptă ca declararea neconstituționalității a OUG pe comasarea alegerilor să își producă efectele, Ludovic Orban a amintit de o situație din 2014, atunci când Victor Ponta, premier la vremea respectivă, a adoptat OUG 55.

„Prin OUG 55, pe o perioadă de 60 de zile, a permis primarilor, aleșilor locali, să treacă la alte partide fără să își piardă mandatul, așa cum prevede legea privind statutul aleșilor locali.

La vremea respectivă am sesizat Avocatul Poporului, care era Victor Ciorbea. A refuzat să declanșeze controlul de constituționalitate, că i-au promis că îl mai susțin un mandat. După ce s-a adoptat legea, am atacat-o la Curte, normal. (…)

Deci când a ajuns lege OUG 55 am atacat-o la CCR și a fost declarată neconstituțională. Dar credeți că acea CCR, care a dat neconstituționalitate în integralitatea legii, a obligat primarii care și-au părăsit partidul să se reîntoarcă la partidele de unde făceau parte?

Nu, n-a dat niciun fel de decizie cu privire la înlăturarea efectelor negative care au fost produse prin adoptarea OUG”, a amintit Ludovic Orban.

„Dacă ar exista o Curte Constituțională care să judece după Constituție și după legile țării, în mod normal ar trebui să dea neconstituționalitatea acestei OUG și să anuleze cel puțin alegerile locale”, a adăugat liderul Forța Dreptei, făcând referire la situația actuală privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img