Rusia își schimbă doctrina nucleară. Este prima oară când este invadată de alt stat – Ucraina. Rusia intenționează să-și schimbe doctrina nucleară pe baza unei analize a conflictelor din ultimii ani și a „cursului de escaladare” al Occidentului.
Rusia își schimbă doctrina nucleară. Este prima oară când este invadată de alt stat – Ucraina.
Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe, a subliniat necesitatea schimbării doctrinei nucleare având în vedere noile provocări la adresa securității naționale a Rusiei.
„După cum am afirmat în repetate rânduri, munca se află într-un stadiu avansat și există o hotărâre clară de a face o corecție, care se datorează în mare parte studiului și analizei experienței de dezvoltare a conflictului din ultimii ani, inclusiv , desigur, tot ce ține de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali”, a declarat Riabkov pentru Tass, citat de European Pravda.
Rusia își schimbă doctrina nucleară. Este prima oară când este invadată de alt stat – Ucraina
Ryabkov a spus că procesul de finalizare a documentului relevant este în desfășurare, dar este prea devreme pentru a vorbi despre momentul specific al finalizării acestuia.
„Momentul de finalizare al acestei lucrări este o problemă destul de complicată, dat fiind faptul că vorbim despre cele mai importante aspecte ale asigurării securității noastre naționale”, a spus el.
Vladimir Putin a declarat că doctrina nucleară rusă este un „document viu” ce poate fi actualizat după caz. După cum a subliniat, Moscova presupune că un schimb de lovituri nucleare nu va avea loc niciodată.
Conform „Fundamentului politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare” din 2020, utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă dacă adversarul folosește arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Federației Ruse și a aliaților săi, primind informații fiabile despre lansarea de rachete balistice pentru a ataca Rusia și aliații săi, impactul inamicului asupra obiectelor necesare pentru răspunsul forțelor nucleare, precum și în cazul agresiunii împotriva Federației Ruse cu utilizarea armelor convenționale, atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”.
Incursiunea Ucrainei în Kursk nu este doar o încercare jenantă pentru Moscova de a răsturna invazia Rusiei.
De asemenea, marchează prima dată când o putere nucleară declarată se confruntă cu invazia și ocuparea de către o altă țară, potrivit The Wall Street Journal.
Timp de zeci de ani, teoria escaladării nucleare a presupus că țările cu arme atomice erau în mare măsură imune la atac, deoarece un agresor risca să declanșeze Armaghedonul.
State relativ mici, inclusiv Israel, Iran, Coreea de Nord și Libia, au avut programe de arme nucleare, parțial pentru a descuraja atacurile unor adversari mai mari și mai bine înarmați.
Puterile nucleare s-au certat adesea. India a avut lupte la granița cu China și Pakistan. Militanții palestinieni Hamas au intrat în octombrie în Israel, despre care se crede că are arme nucleare, dar nu este recunoscut oficial.
În general, amenințarea anihilării a protejat țările cu arme nucleare de atacuri pe scară largă și a menținut pacea între ele, dar acum lucrurile par să schimbe.
Ucraina nu este o putere nucleară și este depășită de Rusia, totuși Kievul a reușit timp de mai bine de trei săptămâni să controleze un teritoriu ce acum totalizează aproape 1.000 de kilometri pătrați. Este un game changer.
Nimeni nu cunoaște „liniile roșii” ale Moscovei
Strategii occidentali, analiștii militari și teoreticienii nucleari sunt nedumeriți cu privire la ceea ce înseamnă evenimentele actuale pentru perspectivele de escaladare a Rusiei, dar și pentru viitoarele războaie.
Riscul teoretic se confruntă cu un test în lumea reală, forțând o reexaminare a rolului pe care armele nucleare îl pot juca în descurajare.
Doctrina nucleară publicată de Rusia spune că Moscova ar recurge la arme atomice doar dacă suveranitatea sau integritatea teritorială a țării ar fi amenințate.
Deși Ucraina ocupă o bucată de pământ rusesc, niciuna dintre părți nu pare să considere regiunea Kursk vitală din punct de vedere strategic, așa că atacul Ucrainei – oricât de jenant pentru Kremlin – nu arată niciun semn că ar trece o linie roșie a Rusiei.
Dar ambiguitatea și incertitudinea sunt parte integrantă a jocului nuclear.
„Nimeni nu știe cu adevărat linia roșie a Rusiei – nu au dat niciodată nicio preciziare”, a spus Nikolai Sokov, fost negociator sovietic pentru controlul armelor.
„S-ar putea să aflăm mai târziu că am trecut linia roșie în urmă cu două luni”, a spus Sokov, care acum informează liderii militari occidentali despre gândirea strategică a Rusiei.
Putin a amenințat frecvent că va folosi arme nucleare de la lansarea invaziei sale pe scară largă în Ucraina, acuzând Occidentul că înarmează Kievul împotriva sa, punând siguranța statului în pericol.
La momentul actual nu se știe ce consideră liderul de la Kremlin că ar fi o amenințare reală la integritatea Federației Ruse.