O tânără din Constanța a fost obligată de instanță să restituie inelul de logodnă, în valoare de 1.655 de euro, bărbatului pe care l-a părăsit înainte de nuntă. Decizia judecătorilor constănțeni a avut la bază un articol din Codul Civil care prevede ca niciunul dintre parteneri să nu beneficieze de pe urma ruperii logodnei de o creştere a patrimoniului nejustificată, care ar duce la o îmbogăţire fără justă cauză. Aceeași instanță a respins însă solicitarea bărbatului, care i-a impus fostei iubite să-i înapoieze și alte cadouri făcute în timpul relației, inclusiv o ladă frigorifică.
Banii de vacanțe și operații estetice, înapoi
Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a trebuit să tranșeze un conflict între doi foști parteneri de cuplu care au ajuns, după patru ani de relație, să-și împartă mica avere strânsă în perioada în care au locuit împreună. Acțiunea în instanță a fost deschisă de bărbat, deranjat de atitudinea fostei iubite, care refuza să-i înapoieze inelul de logodnă, dar și contravaloarea cadourilor pe care acesta i le-a făcut în timpul relației.
În cererea înaintată Judecătoriei Constanţa, tânărul, de profesie navigator (ofițer de punte), a solicitat ca fosta lui parteneră să fie obligată să-i restituie suma de 43.204 lei, pe lângă inelul de logodnă în natură sau contravaloarea bijuteriei în lei.
Acesta și-a justificat solicitarea, invocând că, din cauza meseriei sale, lipsea perioade lungi de acasă, fiind plecat în voiaje care durau luni bune. În tot acest timp, bărbatul a virat constant sume mari de bani în contul tinerei cu care avea intenția să întemeieze o familie, o parte fiind cheltuită de viitoarea soție pentru o operație estetică în valoare de 3.500 de euro, iar 1.400 de euro au fost investiți pentru un curs de cosmetică și aparatura necesară unui cabinet de profil.
Inelul de logodnă, pierdut
De asemenea, a arătat bărbatul, din banii lui s-au cumpărat două camere de înregistrare video în valoare de 500 de lei, care au fost amplasate la locuinţa tinerei, şi o ladă frigorifică în valoare de 1.549,89 de lei pentru cumpărarea căreia mama fetei a contribuit cu suma de 500 de lei. În plus, a precizat tânărul, în perioada în care era în Constanța, a participat activ cu bani și mână de lucru la renovarea unei case bătrânești care aparține familiei fetei și a suportat plata unor vacanțe petrecute împreună.
Despărțirea dintre cei doi s-a produs în mod neașteptat, arată bărbatul. Acesta susține că, la data de 14.12.2022, în timp ce se afla în voiaj, iubita lui l-a informat că a rupt logodna şi că a început o nouă relaţie. Atunci a luat decizia să-i solicite restituirea bunurilor proprii, inelul de logodnă şi jumătate din sumele de bani pe care le-a virat în contul ei pe parcursul ultimilor doi ani de relație. În instanță a ajuns doar după ce fosta logodnică l-a anunțat că nu mai găsește bijuteria din aur, refuzând totodată să-i returneze și banii pe care i-a cheltuit pentru operația estetică și cursuri.
Cum s-a apărat tânăra
Chemată în instanță, tânăra a explicat că mult disputatul inel era o bijuterie „banală, confecționată din aur în greutate de maxim 4 grame” și care i-a fost dăruit cu titlu de cadou de aniversarea zilei sale, în avans, într-o vacanţă în vara anului 2021, întrucât, în ziua aniversării, bărbatul ar fi fost plecat în voiaj. „Nu avea diamante şi nu a fost un inel de logodnă, nefiind emisă vreo promisiune în vederea căsătoriei”, a justificat femeia refuzul înapoierii inelului.
Referitor la cursuri şi contravaloarea intervenţiei chirurgicale estetice, tânăra a negat că le-ar fi plătit din banii fostului iubit, susţinând că toate costurile au fost suportate în totalitate de ea cu ajutorul părinților ei.
Aceeași explicație a avut-o și cu privire la cheltuielile cu renovarea casei bătrânești, din banii bărbatului fiind cumpărate doar camere de supraveghere video de 500 de lei necesare pentru a supraveghea autoturismul lui. Cât despre lada frigorifică cerută și ea înapoi de tânărul părăsit înainte de nuntă, „ar fi fost dăruită cu titlu de cadou de către părinţii acestora cu ocazia finalizării foişorului şi la dorinţa reclamantului de a păstra alimentele necesare grătarelor organizate frecvent pentru prietenii săi”, au fost explicațiile fetei, conform actelor studiate de Libertatea.
Ce spune legea cu privire la ruperea logodnei
Instanța civilă a Judecătoriei Constanța i-a dat dreptate parțial bărbatului și a aplicat prevederile legale cu privire la drepturile logodnicilor explicate de Codul Civil în vigoare în România.
În reglementarea Codului Civil, legiuitorul nu a arătat care sunt efectele pe care le produce încheierea logodnei, ci s-a limitat la reglementarea efectelor pe care le produce ruperea logodnei, în special a efectelor patrimoniale.
Codul Civil stabileşte că se restituie doar darurile făcute în considerarea logodnei, deci din momentul încheierii logodnei, sau mai apoi, în vederea încheierii căsătoriei, nu şi darurile făcute anterior încheierii logodnei, indiferent de valoarea lor. Intenţia legiuitorului este aceea ca niciunul dintre logodnici să nu beneficieze de pe urma ruperii logodnei de o creştere a patrimoniului nejustificată, care ar duce la o îmbogăţire fără justă cauză. În plus, partenerul care decide să rupă logodna poate fi obligat la plata unor despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei.
În Codul Civil există un articol dedicat situației în care s-au regăsit cei doi tineri constănțeni, care prevede ce se întâmplă cu darurile primite de un cuplu aflat la început de drum și care decide să se despartă înainte de nuntă. „În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite”, au arătat judecătorii constănțeni.
Banii pentru operație și cursuri nu au fost daruri de nuntă
Astfel, Judecătoria a decis ca tânăra să restituie fostului ei partener inelul de logodnă, în valoare de 1.655 de euro, sau, dacă aceasta nu mai este cu putinţă, la restituirea către reclamant a sumei de 1.655 de euro reprezentând contravaloarea bijuteriei.
Instanța nu a acceptat și cererea bărbatului prin care solicita restituirea sumelor de bani cheltuite în timpul relației cu fata care l-a părăsit.
„Contrar susţinerilor reclamantului, sumele de bani transmise pentru investiţii financiare, efectuare curs dermopigmentare, efectuare operaţii estetice, nu pot fi apreciate ca transmise în vederea căsătoriei, aspect pentru care instanţa va respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtei la restituirea către reclamant a sumei de 43.204 lei, ca neîntemeiată”, a motivat instanța civilă a Judecătoriei Constanța.
Prin aceeași soluție, femeia a fost obligată și la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.998,2 lei către fostul ei iubit, reprezentând taxa judiciară de timbru şi onorariul de avocat.