miercuri, iunie 12, 2024

Robu: „Îmi închipui că nu e deloc uşor, domnule Alin Nica, lângă Dominic Samuel Fritz şi Ludovic Orban”. Ce spune despre proiectele sale pentru Timişoara

Citeste si...

Nicolae Robu a comentat relaţia cu Alin Nica şi colegii care l-au criticat, dar şi cea cu partenerul de alianţă, PSD. Candidat la Primăria Timişoara pentru al treilea mandat, fostul edil subliniază că nu mai e preocupat de politică, ci se axează pe administraţie.

„Îmi închipui că nu e deloc uşor domnule Alin Nica lângă Dominic Samuel Fritz şi lângă Ludovic Orban, despre care ştim ce spuneam în discuţiile cu mine, dar şi în discuţiile publice. Mai ales la adresa domnului Fritz. La adresa domnului Orban mai puţin. Dar ştiu ce spunea domnul Orban despre Nica. Nu vreau să spun şi nici nu voi spune niciodată public… extrem de grave. Deci un om ca, eu nu vreau nici despre Orban să vorbesc, că mi-e un lucru care începe cu litera L să vorbesc despre un asemenea personaj. Trădător, un asemenea trădător, care la disperare acum încearcă să ajungă şi el parlamentar sau ce Dumnezeu o fi în mintea lui să ajungă. Pentru că, nu ştiu, şi-a găsit vreun loc de muncă? Că afinităţile cu Fritz le pot înţelege. Două persoane care nu au muncit. Mă rog, au făcut munci, ştim ce fiecare, voluntar pe lângă un ONG… şi celălalt… Am fost colegi, el în situaţia care s-a creat, domnul Nica îşi vede de drumul lui, eu am trecut peste tot ce s-a întâmplat câţiva ani buni incorect la adresa mea şi în momentul în care am întins mâna şi am spus, da, trec peste tot ce s-a întâmplat şi eu sunt penelist, accept să candidez din partea PNL. Sigur acceptul mi l-am dat mai întâi la nivelul conducerii naţionale. Am avut acolo discuţii cu domnul preşedinte Ciucă şi domnul secretar general Bode înainte de a ne înţelege aici pe plan local”, a spus Nicolae Robu.

Despre atacurile la adresa sa din partea foştilor colegi, Robu a precizat: „Atâta m-am înţelepţit încât le primesc cu zâmbet. Sunt într-o etapă a vieţii mele în care am trecut prin aşa de multe lucruri şi la ora actuală nu mai sufăr şi zâmbesc. E adevărat că e puţină amărăciune, nu pot să neg, când am aceste zâmbete, dar nu le mai dau nici pe departe importanţă ca altădată. Altădată sufeream, acum nu mai sufăr. Eu, să ne aducem aminte, în 2020, ca să ne împăcăm, eu nu le-am greşit cu nimic, celor care au protestat câţiva ani împotriva mea… Eu le-am întins mâna. Le-am oferit locul pe lista de CJ, la paritate, din doi în doi. Eu cu biroul politic judeţean am făcut nominalizările pe locurile impare şi gruparea care se constituise în partid pe locurile pare. Numai de dragul partidului, numai pentru pace, pentru linişte. Candidat, l-am susţinut să fie candidat la CJ pe Alin Nica. Oricine ar fi fost candidat, în concurenţa de atunci, şi în situaţia de atunci a partidului, ar fi câştigat. Ceilalţi au fost, cu tot respectul, contracandidaţi din start fără nicio şansă în faţa candidatului PNL. Am făcut toate aceste gesturi şi când mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte de filială. Am fost foarte surprins cu câtă ostilitate s-au manifestat cei cărora le-am întins mâna, cu câteva zile mai devreme şi pot spune că i-am propulsat acolo unde au ajuns. Dar asta e istorie”.

„Eu sunt într-un parteneriat acum, eu cred că orice om de partid trebuie să se conformeze deciziilor, regulilor din partidul respectiv. Dacă nu poate, pleacă. Dacă s-a hotărât o alianţă PNL-PSD sau PSD-PNL, ca să respectăm ordinea oficială, eu sunt membru PNL, trebuie să respect ce s-a întâmplat. Prin urmare suntem într-un parteneriat cu PSD-ul. Asumi acest parteneriat, nu pot să joc dublu şi prin urmare suntem candidaţi eu din partea PNL cu susţinere PSD-PNL la Primăria Municipiului Timişoara, domnul Alfred Simonis este candidat din partea PSD, cu susţinere PSD-PNL, la preşedinţia Consiliului Judeţean şi merg pe această formulă… ştiu doar că este undeva o declaraţie a sa (n.r. Alin Nica) în care spune că ar fi de acord cu alianţa cu condiţia să fim candidaţi eu şi cu el. Am înţeles că este o astfel de declaraţie… Că este totalmente anti-pesedist nu vă pot spune şi nu vreau să vorbesc în numele lui”, a mai spus Robu.

Potenţialul viceprimar din partea PSD, acceptat

Nicolae Robu consideră că nu va exista un conflict viitor cu viceprimarul PSD, mai ales că e mulţumit de numele aflate pe listă pentru acest post. „Nu mai poate fi o asemenea situaţie pentru că am văzut lista de consilieri. Cei care sunt pe locurile eligibile PSD la ora actuală sunt toţi oameni pe care eu îi apreciez şi cu oricare dintre ei pot lucra. Eu nu obişnuiesc să mă duc aşa cu ochii închişi, atunci mi-am luat o măsură de precauţie, am făcut acea declaraţie firească. Dar când am văzut cine sunt cei nominalizaţi pe poziţiile eligibile nu mai am nicio nelinşite. Sunt foarte liniştit sunt sigur că va fi un om cu care pot face echipă. Şi Dan Diaconu din partea PNL… Nu l-am ţinut. Este un om valoros. Dar e felul lui, deşi e un luptător, e mai ciudat de felul lui, nu o arată.

Este un om pe care te poţi baza. Mi-a fost şi student, eu îl cunosc foarte bine din studenţie şi şi-a şi făcut proiectul de diplomă sub coordonarea mea. Dar el nu iese în faţă, atâta cât ar putea. Aţi văzut ce bine scrie şi pe Facebook. Din păcate nu are audienţa pe care ar merita-o. Scrie foarte bine. Nu doar documentat, ci şi ca stil, eu îl apreciez foarte mult. Şi de aceea sigur, am spus, fără ezitare, viceprimar va fi Dan Diaconu, unu, al doilea o să vedem”, a precizat Robu despre cel care ar urma să fie din nou viceprimar din partea PNL.

„Eu în lupte politice nu o să mă mai implic, dar dacă va fi să fie şi dispute politice între partidele noastre, că nu ştii ce va fi în viitor, eu am încredere că liderii PSD şi ei au ajuns la maturitate, la un nivel la care înţeleg că nu contează decât ce lăsăm în urma noastră. Restul, toate sunt prostii, sigur, luptele politice trebuie duse de către cei care vor să aibă funcţii politice, să-şi facă o carieră politică. Dar, am încredere în ei, la cum i-am văzut eu până acum, şi pe Alfred Simonis şi pe Sorin Grindeanu, sunt preocupaţi să lase ceva în urma lor. S-au schimbat, nu mai sunt acei oameni, cum şi eu m-am schimbat… El (n.r. Simonis) mi-a şi mărturisit ce făcea. La el totul era foarte calculat. La lansarea candidaturii mele. A spus printre altele: ştiţi, eu îl enervam pe domnul primar ca să-mi fac notorietate. Cine era el? Un tânăr, nimeni nu ştia de el. Eu aveam notorietate. A fost foarte bună şi i-a ieşit. Nu, dar s-a schimbat foarte mult, îl văd preocupat de obiectivele importante pentru oraş. Şi ce să spun despre domnul ministrul al Transporturilor, Sorin Grindeanu, în nenumărate rânduri pot spune la ora actuală, l-am lăudat, felicitat, pentru modul în care exercită această funcţie extrem extrem de importantă. În sfârşit, vedem şi noi că centura asta pentru care am făcut şi miting în Timişoara. O să mi se spună: ce treabă ai tu că o face Ministrul Transporturilor, prin CNAIR. Da, dar dacă tu nu lupţi din postura…”, a concluzionat Robu.

Preocupat de proiecte

Candidat pentru un al treilea mandat la Primăria Timişoara, Nicolae Robu şi-a prezentat o parte din planuri, reunite sub numele: Proiectul de guvernare locală.

„Eu acum îmi doresc să am un nou mandat de primar, pentru că o mulţime de proiecte pe care le-am avut şi ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat în Timişoara. Am luptat ani de zile, ani de zile, şi când am văzut că unele erau chiar la iminenţa de a deveni realitate, cum a fost Complexul sportiv şi de agrement din Calea Lipovei. Nu trebuia decât ordinul de începere a lucrărilor. Cum a fost stadionul acela Lego, că eu am spus că e un fel de Lego şi a rămas Lego. Urma licitaţia pentru execuţie şi la sfârşitul lui 2022 era gata şi-l aveam pentru anul de Capitală Culturală Europeană 2023. Un stadion cu 15.500 de locuri. Mă rog, va fi cu 10.100 de locuri, dar când? În 2027. Eu dacă voi fi primar în 2025 va fi gata. Că nu mă pot împăca cu ideea că la Giurgiu s-a făcut un stadion de 12.000 de locuri în mai puţin de un an şi la Timişoara trebuie să se lucreze, uite e anul 2024, 2025, 2026…

Proiectul de guvernare locală, aşa am fost sfătuit de consultanţi, divulg acum, să-l numesc. Am muncit foarte mult. Sunt 19 programe pentru că totul este structurat aşa: viziunea, apoi programe, operaţionale, sub programe, axe sub axe… Pe direcţia mobilitate, de exemplu, este unul dintre cele mai importante programe, care ne vizează, ne afectează viaţa zi de zi, de aceea am acordat atâta importanţă în cele două mandate infrastructurii de mobilitate. Că poate mulţi nici nu-şi dau seama ce s-ar fi întâmplat dacă Robu nu ar fi lăsat în urma lui: patru pasaje, 22 de străzi lărgite la patru benzi, 21 de noi sensuri giratorii şi aşa mai departe. Şi aşa e greu în oraş, ne-am fi sufocat.

Tot pe direcţia aceasta a infrastructurii de mobilitate vin cu lărgiri la şase benzi a multor artere din oraş. Calea Aradului, Calea Torontalului, Lugojului, Dorobanţilor, Şagului, …cât se poate. Urmează studiile de fezabilitatea. Calea Şagului până la bifurcaţia Parţa-Şag, deci ieşim din oraş. Că toată zona aceea are nevoie să aibă toate reţelele de utilităţi şi să se dezvolte ca o nouă platformă a oraşului, care a rămas în urmă. Potenţialul ei este uriaş, dar nu a ajuns la rând să i se dea importanţă, încă nu a fost pus în valoarea. Eu, în mandatul 3, dacă l-aş fi avut imediat în 2020, aş fi făcut acest lucru. După aceea, pasajele, cinci pasaje vor apărea în perioada următoare. Nu toate făcute de Pimărie. Unul în vestul extrem, va fi făcut de CNCFR, e negociat de mine din 2017 şi este prins în proiectul pe fonduri europene al CNCFR, deci se va face, clar. Al doilea este pasajul Solventul, pe care eu l-am lăsat cu amplasamentul predat după două sau trei luni de aducere la zi a detaliilor de excecuţie şi care ar fi trebuit să fie gata în 2022. E la 30% astăzi. Îl voi finaliza în 2025 dacă voi ajunge primar. Pasajul Baader, va fi făcut de CNCFR tot conform acelei înţelegeri. Pasajul UMT, tot de CFR, Pasajul estul extrem va fi făcut de Primărie… Păi două le face Robu, trei CFR-ul au fost negociate de Robu. Eu am făcut cu bani privaţi, mulţi nu ştiu, linia de tramvai până la Shopping City, pe banii investitorului NEPI. Păi nu e un merit al administraţiei Robu că a făcut aşa ceva. Faptul că am făcut pasajul Iulius, pe banii investitorului Iulius Town, nu e un merit al administraţiei Robu? …Podul Solventul, Podul Jiul, era la iminenţa lansării execuţiei. Podul Bobâlna, vor fi poduri, şi Isho de care am vorbit. Plus reabilitarea de poduri ieşite din garanţia de securitate”, a explicat Robu.

Material preloat inegral de la: PRESSALERT

Ultimele Articole

Alergia la copii: Tot ce trebuie să știi

Alergiile la copii sunt o problemă frecventă, afectând aproximativ 6-8% dintre cei mici. Apar ca o reacție exagerată a...
spot_img