marți, aprilie 16, 2024

Războiul din Ucraina ar putea ajunge la un punct fără întoarcere în vară

Citeste si...

Războiul din Ucraina. Kievul nu poate profita de slăbiciunea militară a Rusiei fără ajutorul SUA, iar timpul presează, avertizează Dara Massicot într-o analiză pentru revista „Foreign Affairs“

Războiul din Ucraina. În doi ani de la invazia Rusiei, Ucraina și susținătorii săi occidentali se află într-un punct critic de decizie și se confruntă cu o întrebare fundamentală: Cum pot fi oprite, și apoi inversate, noile progrese rusești pe câmpul de luptă? După ce au capturat orașul Avdiivka, aflat în ruină, forțele rusești avansează neregulat în alte zone de pe front.

Avantajele Rusiei în ceea ce privește trupele, echipamentele militare și producția de apărare au crescut în ultimul an, în timp ce livrările de muniție americană au fost reduse și riscă să fie reduse aproape în întregime din cauza unui impas privind finanțarea în Congresul american. Rezervele de muniție critică pentru unitățile ucrainene de pe front se diminuează, iar soldații sunt nevoiți să raționalizeze. Unele unități se confruntă cu o lipsă semnificativă de personal.

Războiul din Ucraina. Cauze ale dinamicii actuale

Dinamica actuală a câmpului de luptă nu are o cauză unică; ele sunt în mare parte înrădăcinate în deciziile care au fost luate din toamna lui 2022. Când Rusia și-a mobilizat economia de război, Occidentul nu a făcut-o, iar Ucraina nu a putut. Când Rusia a construit o rețea de fortificații defensive lungi de sute de kilometri și în adâncime pe mai multe straturi, Ucraina nu a făcut-o. Rusia a obținut peste un milion (după unele estimări, trei milioane) obuze de artilerie și mii de drone de la partenerii săi, inclusiv Iran și Coreea de Nord. Occidentul nu a putut egala asta, ajungând deja la fundul sacului de resurse similare. Moscova a făcut tot posibilul pentru a regenera personalul și a-și reface forțele, în timp ce Kievul nu s-a mobilizat încă pe deplin.

Pericole

Fără o creștere a ajutorului militar occidental și fără schimbări majore în strategia Kievului, poziția Ucrainei pe câmpul de luptă va continua să se înrăutățească până când va ajunge la un punct critic, posibil până în această vară. Pe cursul actual, în care nevoile ucrainene de muniție și de personal nu sunt satisfăcute, este probabil ca unitățile ucrainene să se golească, făcând ca avansarea rușilor să fie o posibilitate clară. Dar nu este momentul pentru disperare; este momentul pentru acțiuni urgente. Forțele rusești au vulnerabilități care pot fi exploatate și avantaje care pot fi erodate în timp, dar numai dacă Ucraina primește ceea ce are nevoie acum, scrie Dara Massicot pentru Foreign Affairs.

Războiul din Ucraina. Armata rusă, deteriorată, dar periculoasă

Pentru a crea o strategie eficientă care să valorifice slăbiciunile Rusiei, factorii de decizie și observatorii occidentali trebuie să vadă armata rusă așa cum este acum: nu forța nefericită, spartă și epuizată pe care mulți și-ar fi dorit să fie până acum, ci o organizație încă periculoasă care avansează în Ucraina. Înțelegerea stării actuale a puterii de luptă a Rusiei înseamnă a procesa informații contradictorii și a răspunde la o serie de întrebări complexe. Este armata rusă în declin, se bazează pe echipamentul din epoca sovietică, deținuți înrolați, pe trupele care abuzează de metamfetamine sau alte droguri și de drone și obuze de artilerie furnizate de străini pentru a avansa cu costuri mari? Sau este o armată din ce în ce mai adaptabilă și dotată cu resurse, capabilă să depășească pozițiile ucrainene de-a lungul liniei de front?

Problema este că ambele descrieri sunt parțial exacte. Poate cea mai clară și mai practică viziune asupra armatei ruse este o anecdotă spusă de soldații ucraineni și împărtășită recent cu The New York Times: armata rusă nu este nici bună, nici rea, doar lungă.

Ce trebuie făcut

Pentru a-și menține pozițiile în 2024, forțele ucrainene au nevoie de reaprovizionare urgentă cu muniție și trupe. Dacă vor veni întăriri, Ucraina poate apăra prima linie în acest an și poate regenera puterea de luptă, în timp ce baza industrială a Occidentului va crește până în 2025 și mai departe. Asistența militară occidentală – în special ajutorul american – trebuie să fie aprobată rapid pentru a susține proviziile critice de muniție și pentru a menține sistemele de luptă existente. În continuare, Kievul trebuie să genereze și să antreneze personal pentru a reumple unitățile din prima linie. Din păcate, găsirea mai multor soldați va necesita cel mai probabil o mobilizare nepopulară. Întârzierea ajutorului fac dilema Kievului și mai gravă. În cele din urmă, Ucraina trebuie să accelereze construcția de poziții defensive întărite.

Fără acești pași urgenti, raționalizarea muniției din Ucraina va continua în primăvară și vară. Confruntându-se cu atacurile rusești continue, unitățile cu effective reduse ar putea deveni din ce în ce mai goale și își pot pierde capacitatea de a se apăra. Dacă nu se fac schimbări imediate, aceasta este calea pe care se află Ucraina și Occidentul.

Slăbiciunile pe termen lung ale armatei ruse nu vor conta dacă Ucraina nu este susținută în acest an. Soldații ucraineni din prima linie sunt în pericol tot mai mare – nu pentru că le lipsește voința de a lupta sau nu cunosc slăbiciunile inamicului lor, ci din cauza deficitului de muniție și forțe de luptă. Dacă Occidentul, în special Statele Unite, nu dorește să vadă cum linia frontului în Ucraina continuă să se îndoaie sau – și mai rău – să se rupă, trebuie să aprobe urgent ajutorul. Și dacă Kievul dorește să-și susțină eforturile, trebuie să facă alegeri dificile cu privire la modul de a genera mai mulți soldați. Timpul se scurge, avertizează Dara Massicot în „Foreign Affairs“.

Obiectivele Rusiei

Obiectivele actuale ale Rusiei par să avanseze până la granițele Donețkului și să reducă rezultatele contraofensivei Ucrainei din 2023 de la Zaporojie. În Donețk, ei ar putea încerca să ajungă în orașul Pokrovsk pentru a securiza rețelele rutiere și feroviare cheie și pentru a ocupa restul provinciei Donețk, din care ar putea ataca în cele din urmă orașele ucrainene rămase în apropiere de Kramatorsk și Sloviansk.

Forțele ruse vor încerca probabil să facă progrese și în regiunea Zaporojie, în special în jurul Orihiv, unde terenul este deschis și au fost pregătite mai puține poziții defensive ucrainene. În nord, forțele ruse încearcă să se apropie de Kupiansk, care ar putea acționa ca un punct de sprijin în regiunea Harkov.

O reocupare completă a vestului Herson pare puțin probabilă, având în vedere dificultatea terenului de acolo, în ciuda forțelor și a disponibilității ruse; în plus, distrugerea de anul trecut a barajului Kahovka limitează acum rutele asfaltate peste râul Nipru din Herson. Nici nu există semne că Rusia adună forțele necesare pentru a reocupa regiunea Harkov până la sfârșitul anului 2024.

Pentru ca Rusia să încerce o nouă ofensivă asupra întregii regiuni, restul liniei frontului ar trebui să fie stabilă – cu forțele ucrainene fixate în loc sau incapabile să se redistribuie — iar Rusia ar trebui să genereze cel puțin o altă armată de arme combinate, de 50.000 până la 100.000 de oameni.. Aceste circumstanțe nu există astăzi. Dar dacă condițiile de pe câmpul de luptă nu se schimbă și dacă Rusia generează suficientă forță, acesta ar putea fi viitorul Ucrainei.

Ultimele Articole

Stoarcerea laptelui: Lucruri mai puțin știute de mămicile care alăptează

Stoarcerea laptelui, cunoscută și sub numele de extragere manuală a laptelui matern, este o modalitate excelentă de a obține...
spot_img