marți, decembrie 10, 2024

Război Orientul Mijlociu. Racheta hipersonică nucleară pe care Iranul o lansează asupra Israelului

Citeste si...

Război Orientul Mijlociu. Racheta hipersonică nucleară pe care Iranul o lansează asupra Israelului. Serviciile de informații israeliene raportează că Iranul se pregătește să atace Israelul de pe teritoriul irakian înainte de alegerile prezidențiale din SUA de la 5 noiembrie.

Război Orientul Mijlociu. Racheta hipersonică nucleară pe care Iranul o lansează asupra Israelului. 

Comandantul CENTCOM (Comandamentului Central al SUA), generalul Michael „Erik” Kurilla, a aterizat duminică în Israel, pe fondul coordonării operațiunilor SUA și Israel în fața unui atac iranian așteptat în zilele următoare.

Război Orientul Mijlociu. Racheta hipersonică nucleară pe care Iranul o lansează asupra Israelului
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a emis sâmbătă un avertisment către Statele Unite și Israel, în ebraică:. „SUA și regimul sionist vor primi un răspuns zdrobitor pentru ceea ce fac împotriva Iranului și a frontului de rezistență”.

Informațiile israeliene raportează că Iranul se pregătește să atace Israelul de pe teritoriul irakian înainte de alegerile prezidențiale din SUA de la 5 noiembrie.

Atacul este de așteptat să fie efectuat din Irak folosind un număr mare de drone și rachete balistice și este un răspuns la operațiunea Days of Repentance a Israelului după atacul cu rachete balistice al Iranului de la 1 octombrie, ce a vizat sistemele avansate de apărare aeriană iraniană și instalațiile de producție de rachete.

Inițial, Iranul a declarat că se va opri din a ataca Israelul, dar, după ce a constatat că loviturile israeliene au distrus și apărarea aeriană a celor mai importante rafinării și câmpuri de petrol și gaze, Teheranul își cântărește răspunsul. A organizat întâlniri la nivel înalt pentru a determina amploarea reacției sale și s-a decis pentru un un „răspuns zdrobitor”

Racheta hipersonică Fattah-1 a Iranului, o provocare fără precedent pentru apărarea israeliană
Racheta hipersonică iraniană Fattah-1, introdusă în iunie 2023, reprezintă o dezvoltare semnificativă a capacităților militare ale Iranului, integrând viteza, manevrabilitatea și raza de acțiune pentru a provoca sistemele convenționale de apărare antirachetă.

Proiectată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), Fattah-1 este conceput pentru zboruri hipersonice, atingând viteze între Mach 5 și Mach 15 și oferă o autonomie impresionantă de aproximativ 1.400 de kilometri.

Spre deosebire de rachetele balistice tradiționale, care urmează un arc previzibil, Fattah-1 este capabil să ajusteze cursul în timpul zborului, modificându-și traiectoria în atmosferă, ceea ce face dificilă interceptarea de către sistemele de apărare antirachetă, precum Iron Dome și Arrow din Israel, potrivit Army Recognition.

Sistemul de propulsie al lrachetei se bazează pe tehnologia cu combustibil solid, permițând accelerare rapidă și viteză mare de la lansare. Acest motor cu combustibil solid nu numai că facilitează viteza hipersonică a rachetei, dar îi sporește și agilitatea în aer, oferind o manevrabilitate crucială pentru a evita interceptarea defensivă.

Există indicii că Fattah-1 poate folosi un motor în două etape pentru a oferi etape controlate de viteză în faze specifice ale zborului, complicând și mai mult interceptarea acestuia.

Această agilitate, combinată cu viteza sa hipersonică, poziționează Fattah-1 ca o amenințare semnificativă chiar și pentru sistemele avansate de apărare aeriană fiind capabilă de un „răspuns zdrobitor” așa cum a avertizat Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.

În ceea ce privește sarcina utilă, designul sugerează versatilitate, permițându-i să transporte o gamă de focoase, atât convenționale, cât și nucleare.

Estimările neoficiale plasează greutatea focosului între 350 și 450 kg. Această flexibilitate sporește în mod semnificativ versatilitatea strategică a rachetei, făcând-o potrivită pentru lovirea atât a instalațiilor militare, cât și a țintelor de infrastructură critică.

Deși neconfirmat, presupusul potențial al Fattah-1 de a transporta focoase nucleare sporește factorul său de descurajare, indicând concentrarea Iranului pe creșterea nivelului său de amenințare strategică în regiune.

Pentru forțele armate ale Israelului, racheta hipersonică iraniană Fattah-1 reprezintă o provocare strategică profundă datorită vitezei, manevrabilității și capacităților sale de penetrare.

Aceasta a fost folosită la 1 în octombrie, doar pentru a demonstra capacitatea sa de a ocoli sistemele de apărare ale Israelului.

Iranul a vrut atunci doar să-și deminstreze capacitatea de a atinge ținte de mare valoare sau strategice în adâncul teritoriului israelian, reprezentând o amenințare serioasă la adresa securității naționale.

În noul atac este posibil să fie folosită la scară largă.

Ultimele Articole

Înalta Curte a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Iohannis a reuşit astfel să-şi prelungească singur mandatul”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare. După anunţarea sentinţei,...
spot_img