luni, iulie 15, 2024

Război în Ucraina, ziua 818. Rusia a început exercițiile cu arme nucleare tactice

Citeste si...

Război în Ucraina, ziua 818. Forțele ruse au demarat prima etapă a exercițiilor care includ „antrenamentul practic în pregătirea și utilizarea armelor nucleare nestrategice”, a declarat marți Ministerul Apărării, conform Reuters.

Război în Ucraina, ziua 818. Rusia a început exercițiile cu arme nucleare tactice 

La începutul acestei luni, Președintele Vladimir Putin a ordonat desfășurarea exercițiilor. Moscova le-a asociat cu ceea ce numește „declarații militante” ale oficialilor occidentali, pe care le consideră o amenințare la adresa securității Rusiei.

Ministerul rus de Externe a menționat declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron, care a sugerat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a se confrunta cu Rusia în Ucraina, și ale ministrului britanic de externe David Cameron, care a declarat că Ucraina are dreptul de a utiliza armele furnizate de Londra pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei.

UE a aprobat planul pentru utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate

Război în Ucraina, ziua 818. Ucraina se va putea folosi de profiturile generate de activele rusești înghețate, după ce marți, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți un plan care propune acest lucru, potrivit Bloomberg.

Decizia va asigura Ucrainei până la trei miliarde de euro doar în acest an, din care 90% vor fi direcționați către armata ucraineană, a menționat ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky, într-o postare pe platforma de socializare X.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina, SUA și aliații săi au instituit interdicții asupra tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei și Ministerul de Finanțe din Rusia, blocând active suverane rusești în Occident evaluate la aproximativ 260 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din aceste active sunt congelate în UE, mai ales în cadrul depozitarelor centrale de valori mobiliare, precum Euroclear din Belgia, care au generat anul trecut profituri nete de aproximativ 3,9 miliarde de euro.

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear, notează Agerpres.

Potrivit planurilor UE, Ucraina va începe să primească profiturile nete începând cu data de 15 februarie. Activele rusești înghețate, evaluate la aproximativ 159 de miliarde de euro, au generat un profit net de 557 de milioane de euro începând din acea dată, conform rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear.

Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 818. România va acorda Ucrainei „un nou pachet de ajutor militar”

Volodimir Zelenski a declarat, marți, după o convorbire telefonică avută cu Klaus Iohannis, că România pregătește un nou set de asistență militară pentru Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

„Am vorbit cu Klaus Iohannis și am mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentru un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X. Acesta a mai precizat că l-a informat pe președintele român despre situația actuală de pe frontul de luptă și despre nevoile fundamentale de apărare ale Ucrainei, „în special diferitele tipuri de sisteme de apărare aeriană”.

Conform declarațiilor lui Zelenski, ambii președinți au convenit să accelereze discuțiile privind un acord bilateral în domeniul securității. De asemenea, Zelenski i-a exprimat mulțumirea lui Iohannis pentru confirmarea participării sale la Summit-ul pentru Pace din Elveția, precum și pentru eforturile sale de a încuraja implicarea altor țări.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat și el convorbirea telefonică dintre el și Zelenski.

„Tocmai am avut o discuţie telefonică aprofundată cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, priorităţile pentru viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a transmis Iohannis pe reţeaua X.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img