marți, iulie 16, 2024

Război în Ucraina, ziua 708. Schimb de prizonieri şi explozii în Crimeea

Citeste si...

Ucraina ar putea să facă Rusia să plătească mai scump războiul pe care l-a început prin lovituri efectuate și mai departe în spatele liniei frontului.

Război în Ucraina, ziua 708. Ucraina a atacat miercuri cu rachete un avion militar din Crimeea. Armata rusă susţine că toate rachetele au fost distruse în aer. Kievul nu a oferit detalii.

Război în Ucraina, ziua 708. Acord între Kiev şi Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a încheiat un acord de schimb cu Ucraina în baza căruia fiecare parte combatantă a primit înapoi 195 de soldați.

Ministerul lui Șoigu a adăugat că proprii soldați vor fi transportați la Moscova pentru a primi tratament medical și psihologic.

Zelenski a spus că țara sa a primit peste 200 de cetățeni: „Oamenii noștri s-au întors. 207 dintre ei. Îi readucem acasă, indiferent de situație. Ne amintim de fiecare ucrainean aflat în captivitate. Atât luptători, cât și civili. Trebuie să-i aducem pe toți înapoi. Lucrăm la asta.”

Ucraina

După Zelenski, vrea anchetă internaţională şi Putin

Vladimir Putin a anunţat că avionul Iliuşin Il-76 a fost doborât de antiaeriana ucraineană cu ajutorul unui sistem american Patriot

„Avionul a fost doborât de un sistem Patriot american din care au fost lansate două rachete antiaeriene dinspre teritoriul controlat de forţele ucrainene”, a precizat Putin în timpul unui eveniment desfăşurat la Moscova.

Preşedintele rus a cerut o investigaţie internaţională asupra acestui incident, o solicitare similară fiind formulată de Ucraina.

„Insistăm să fie efectuată o investigaţie internaţională. Dar nicio organizaţie internaţională nu doreşte să o facă”, a remarcat Putin.

Război în Ucraina, ziua 708. Explozii în Crimeea

Ministerul rus al Apărării a anunțat eliminarea a 20 de rachete „ucrainene” în Crimeea. 17 dintre ele ar fi fost distruse peste Marea Neagră. Alte trei, pe teritoriul Crimeei.

În plus, Ministerul rus al Apărării a raportat că fragmente de rachete ucrainene au căzut pe teritoriul unei unități militare din apropierea localităţii Lyubimovka din Crimeea, unde se află aerodromul Belbek.

Ruşii susţin că aeronavele rusești nu au fost avariate.

4

Un candidat anti-război vrea să se bată cu Putin la prezidenţiale

Candidatul anti-război din Rusia Boris Nadejdin, a declarat miercuri că a strâns și depus 105.000 de semnături de susținere la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-și susține candidatura la viitoarele alegeri prezidențiale împotriva lui Vladimir Putin.

CEC trebuie să evalueze autenticitatea semnăturilor. După care va decide dacă lui Nadejdin i se va permite sau nu să candideze la președinție.

Război în Ucraina, ziua 708. Serghei Şoigu, nemulţumit de cantitatea de arme produsă în Rusia

Serghei Şoigu a declarat marţi, la fabrica de armament din Ekaterinburg, că Rusia îşi sporeşte producţia de rachete de apărare aeriană.

În înregistrarea video publicată miercuri de site-ul de ştiri RBC, făcând turul fabricii, Şoigu a mustrat la un moment dat conducerea uzinei pentru că nu produce suficientă artilerie autopropulsată.

„Nu vă mai prostiţi. Noi ne-am ocupat de asta în 2022. Ar fi trebuit să avem încă din 2023 aceste maşini funcţionând la capacitate maximă. Aş dori să primesc în decurs de o săptămână o propunere specifică despre cum vom atinge indicatorii stabiliţi de preşedinte.

Acest lucru trebuia făcut. Pentru că toate aceste comenzi sunt legate de acţiuni foarte specifice pe câmpul de luptă”, le-a spus el şefilor uzinei, potrivit Reuters.

Promisiunea lui Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri să „facă totul” pentru a spori sprijinul militar al Uniunii Europene pentru Ucraina.

„Vom face totul pentru a ne asigura că contribuția comună a Europei este suficient de mare pentru ca Ucraina să se poată baza pe ea și că Putin nu va putea conta pe faptul că sprijinul nostru se va diminua”, a declarat Scholz în fața membrilor Bundestagului.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img