vineri, decembrie 1, 2023

Război în Ucraina, ziua 602. Ucraina atacă trupele rusești cu rachete ATACMS furnizate de SUA în secret

Citeste si...

Război în Ucraina, ziua 602. Ucraina a lansat un atac surpriză asupra instalațiilor militare rusești din apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk ocupate de Moscova, folosind rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Rachetele au fost furnizate recent de SUA și au provocat daune semnificative resurselor ruse.

Război în Ucraina, ziua 602. SUA au furnizat Ucrainei ATACMS, rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi, au declarat doi oficiali americani.

Lovitura a fost efectuată marți devreme, marcând prima utilizare a rachetelor ATACMS de către Ucraina. Este informația dată pe site-ul ucrainean Espreso TV. Au apărut şi imagini (foto jos) cu rachetele care au lovit aerodromuri rusești din Berdiansk și Lugansk, ocupate de forțele Moscovei.

Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 602. SUA au trimis câteva arme în secret Ucrainei

MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) este o rachetă balistică tactică produsă de compania americană Lockheed Martin. Rachetele au o rază de acțiune de până la 300 de km. Sunt ghidate, se lansează de la sol și au un diametru de 60 de cm. Nu este clar când au fost furnizate rachetele americane Kievului.

Dar SUA au decis în ultimele săptămâni să le trimită în secret pentru a-i lua prin surprindere pe ruși. Dar numai după luni de discuții publice referitoare la trimiterea acestor arme, a spus un oficial. Rușii sunt conștienți de raza de acțiune a rachetelor, iar americanii erau îngrijoraţi că îşi vor muta mai în spate echipamentele și armele înainte ca rachetele să poată fi folosite, a mai spus oficialul.

Ucraina a cerut de multă vreme Washingtonului ATACMS

Ucraina a efectuat mai multe atacuri aeriene asupra aerodromurilor militare din teritoriile ocupate de Rusia, au anunțat Forțele Armate ucrainene pe 17 octombrie.

Război în Ucraina

Sursa foto: Facebook-Volodimir Zelenski

Țintele au fost localizate lângă Berdiansk, în regiunea Zaporojie, dar și în Luhansk. Atacurile au vizat „elicopterele și echipamentele de pe aerodromul forțelor de ocupație ruse”, precizează armata ucraineană.

Război în Ucraina

Sursa foto: Facebook-Volodimir Zelenski

Într-un mesaj separat, Forțele Armate au spus că au efectuat patru lovituri „pe zone de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare” ale armatei ruse în ultimele 24 de ore.

Atacurile au lovit două elicoptere pe locuri de aterizare și un depozit de muniții, potrivit actualizării de dimineață. Ucraina desfășoară operațiuni ofensive în direcția Berdiansk pe frontul de sud.

Volodimir Zelenski, recunoscător pentru armele primite

Mai târziu în cursul zilei, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu personalul militar pentru a discuta progresele Kievului pe front, potrivit oficialilor.

Zelenski a spus: „Sunt recunoscător celor care distrug logistica și bazele ocupanților de pe pământul nostru. Sunt rezultate. Le mulțumesc unora dintre partenerii noștri: arme eficiente, așa cum am convenit”.

Rușii au atacat Herson cu cinci avioane de luptă
Cinci avioane de luptă ale trupelor ruse au lansat luni seară bombe aeriene asupra regiunii Herson, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin

Război în Ucraina

Sursa foto: Facebook-Volodimir Zelenski

Potrivit informațiilor preliminare, nouă bombe aeriene ghidate au fost lansate în patru localități din districtul Berislav. Trupele ruse obţin câştiguri marginale lângă Avdiivka

Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că trupele ruse au avansat la trei kilometri sud de Avdiivka. deşi ritmul atacului a încetinit.

Ministerul ucrainean al Energiei a negat zvonurile apărute pe rețelele de socializare cu privire la utilizarea programelor de stabilizare în vederea unor întreruperi planificate ale furnizării de electricitate.

Ultimele Articole

Jucăriile educative și rolul lor în dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Jucăriile educative joacă un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, oferindu-le oportunități de învățare și dezvoltare într-un mod...
spot_img