vineri, octombrie 11, 2024

PSD nu exclude varianta „Klaus Iohannis premier”. Actualul preşedinte va candida pe listelele PNL la Parlament

Citeste si...

Consiliului Legislativ a dat „aviz pozitiv” pentru propunerea legislativă de modificare și completare a articolului 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, precum și organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările ulterioare cu observații și sugestii. Practic, schimbarea legii se face pentru ca actualul preşedinte, Klaus Iohannis, să poată candida la alegerile parlamentare din 2024.

PSD nu exclude varianta „Klaus Iohannis premier”. Deși Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ legii prin care președintelui Klaus Iohannis i s-ar permite să candideze la alegerile parlamentar, atât Constituția cât și, iată, ajustarea legii, permit ca șeful statului să devină membru de partid. Președintele Consiliului Legislativ este chiar fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, promotorul celebrei „Ordonanțe 13”.

„Acum formalizăm un lucru pe care l-am știut cu toții. Nu e corect, nu ne trebuie un președinte care să fie jucător doar într-o parte a spectrului politic, că astfel se încalcă Constituția”, este de părere purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

Pe acest subiect, Ludovic Orban a lansat un scenariu potrivit căruia Klaus Iohannis se pregătește de fapt pentru funcția de premier al României. Întrebat cum comentează afirmațiile lui Ludovic Orban, Lucian Romașcanu nu confirmă, dar nici nu neagă un astfel de scenariu.

„În primul rând să vedem scorurile electorale la parlamentare, pentru că sigur PNL nu va face 50% + 1. E o coaliție care va negocia prezența în fruntea Guvernului a unei personalități din partea acelei coaliții. Eu îmi doresc să fie PNL, pentru că, chiar dacă ne certăm pe principii în campania electorală, poate chiar depășim anumite limite câteodată, cred că asta ar fi direcția care asigură o majoritate care să facă și reforma constituțională și reforma administrativă și tot ce avem de făcut. Restul, nu ajută matematica. Adică acel pol de dreapta nu știu dacă poate exista. Dar, în perspectiva premierului care va fi ales, Marcel Ciolacu a spus un lucru ferm: ca puterea trebuie împărțită. În al doilea rând, e un post cu multă muncă acolo, chiar domnul Ciolacu a zis-o. Nu știu dacă domnul Iohannis vrea să facă lucrul asta. Nu cred. Totuși e un salt în direcția pe care o știm cu toții – de la președinte, la secretar general NATO – la senator. Nu ca n-ar fi o onoare să fii senator, dar poate că trebuia mai mult un pic pentru un fost președinte, chiar și dacă vorbim de Iliescu sau Băsescu”, a spus Romașcanu în la Digi24.

„Eu nu exclud să existe un premier din zona liberală pe o formulă negociată, daca vom avea aceasta coaliție și dacă românii vor vota ca sa putem face aceasta majoritate”, a mai precizat Lucian Romașcanu.

Ultimele Articole

Probleme de sănătate frecvente la copiii cu nevoi speciale: Un ghid pentru părinți și îngrijitori

Copiii cu nevoi speciale, datorită particularităților lor individuale, pot fi mai predispuși la anumite afecțiuni de sănătate. Însă, cu...
spot_img