miercuri, iunie 12, 2024

Procesul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor au solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a răspuns noua judecătoare

Citeste si...

Primul termen din procesul lui Vlad Pascu prezidat de preşedinta Judecătoriei Mangalia are loc joi, 23 mai. Tânărul judecat pentru uciderea din culpă a doi studenţi a fost adus de la penitenciar la instanță. Este pentru prima oară când Vlad Pascu se află faţă-n faţă cu părinţii tinerilor pe care el i-a ucis cu maşina, în noaptea de 19 august 2023.

UPDATE ora 11.54 Avocata familiei Olariu a anunțat că va depune o nouă cerere de schimbare a încadrării juridice. Instanța a anunțat noul termen al procesului, care va fi pe 7 iunie.Judecătoarea l-a intrebat pe Vlad Pascu dacă vrea să declare ceva. El a refuzat. Instanța a precizat că Vlad Pascu va fi adus în sală și la urmatorul termen de judecată, pentru că „așa trebuie”.

UPDATE ora 11.12: Instanța anunță că îi va reaudia pe părinții studenților uciși și pe cei răniți în accident. Judecatoarea le spune avocaților victimelor că pot formula o nouă cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care este acuzat Vlad Pascu.

UPDATE ora 10.53: Celălalt avocat al lui Pascu, Adrian Bendeac, precizează că nu se opune reaudierii părților civile și anunță că au fost plătite deja daunele spitalelor care au cerut decontarea spitalizării răniților în accident.

UPDATE ora 10.44: Avocatul lui Vlad Pascu, Jean Andrei, solicită instanței să fie menținute toate actele de procedură efectuate până acum, iar procesul să meargă mai departe.

UPDATE ora 10.12: Vlad Pascu a ajuns în boxa amenajată în sala de judecată. S-a tuns scurt și este îmbrăcat într-un costum negru. În boxa în care stă este păzit de doi jandarmi și de doi angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Noua judecătoare, Carmen Claudia Berevoescu, pune în discuția părților „cum să procedăm în continuare în acest proces” și le dă cuvânțul avocaților.

Avocații care îi reprezintă pe parinții tinerilor uciși de Vlad Pascu çer instanței să fie repusă în discuție schimbarea încadrării juridice a faptei, dar si reaudierea părților civile.

Procuroarea de ședință cere să fie respinse cererile avocaților părinților. La fel, și avocatul care reprezintă Biroul Asigurațorilor din România cere respingerea cererilor.

***

Stirea inițială. Judecătoarea Ancuţa Popoviciu anunţase că pe 23 mai va fi ultimul termen din proces, dar cu două zile mai devreme, Judecătoria Mangalia a admis cererea de recuzare a ei, formulată de părinţii lui Sebi Olariu, unul dintre tinerii ucişi de Vlad Pascu cu maşina.

Dosarul a ajuns la judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu, preşedinta Judecătoriei Mangalia. Termenul stabilit pentru joi, 23 mai, a rămas neschimbat, iar „inculpatul va fi prezent în sala de judecată”, a precizat Judecătoria Mangalia, într-un răspuns la solicitarea Libertatea. 

Avocaţii lui Pascu şi procurorul s-au opus aducerii lui la proces

Cea care ceruse ca Vlad Pascu să fie adus în sala de judecată a fost judecătoarea Popoviciu. Până acum, el a participat la proces prin videoconferinţă, din Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde se află în arest preventiv.

La ultima şedinţă, din 9 mai, judecătoarea Popoviciu a întrebat mai întâi dacă „inculpatul este de acord să fie prezent în sală”. În locul lui Vlad Pascu, au răspuns avocaţii lui şi au spus că nu sunt de acord. 

Judecătoarea, care voia să termine procesul la termenul din 23 mai, a explicat că „inculpatul îşi poate spune ultimul cuvânt în sală, la microfon”. „Îşi poate spune ultimul cuvânt şi prin intermediul videoconferinţei”, au replicat avocaţii.

De aceeaşi parte a baricadei cu ei a fost şi procurorul de şedinţă, care a precizat că „nu este utilă aducerea inculpatului, se poate şi prin videoconferinţă”.

De cealaltă parte, avocaţii care-i reprezintă pe părinţii studenţilor ucişi şi pe cei răniţi în accident au susţinut ca Pascu să fie adus în sala de judecată. 

Iar Vlad Pascu, atunci când i s-a dat cuvântul, a spus doar că lasă „la aprecierea instanţei”. Iar instanţa a apreciat că ar fi nevoie de el la Judecătoria Mangalia, aşa că a dispus ca la termenul din 23 mai să fie citat „la Penitenciarul Poarta Albă, cu prezenţa acestuia în sala de judecată”. Această decizie a rămas nemodificată şi după revocarea judecătoarei Popoviciu.

Noua judecătoare ar putea „să reia de la zero” procesul?

Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre cei mai buni specialişti în dreptul procesual penal din România, a explicat, pentru Libertatea, că în cazul proceselor aflate în procedura simplificată, în care „este evident că nu a avut loc o cercetare judecătorească, nu se pune problema reluării procesului”.

În schimb, precizează specialistul în drept, „se poate reitera cererea de schimbare a încadrării juridice în faţa noului judecător”, pentru că „sub acest aspect, nu se poate vorbi de existenţa unei autorităţi de lucru judecat”.

În opinia lui Mateuţ, „reluarea dezbaterilor pe cererea de schimbare a încadrării juridice” a constituit un motiv pentru care s-a formulat cererea de recuzare a judecătoarei Popoviciu.

Care este miza schimbării încadrării juridice a faptelor 

Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

La Judecătoria Mangalia, el şi-a recunoscut faptele și a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Pentru ucidere din culpă, dacă va fi găsit vinovat, Pascu va primi o pedeapsă cuprinsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare. 

Instanța n-ar mai putea dispune suspendarea executării pedepsei, pentru că, la data comiterii accidentului de la 2 Mai, intrase deja în vigoare „Legea Anastasia”.

Prin avocaţi, părinţii tinerilor ucişi în accident au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor de care este acuzat Pascu, din ucidere din culpă în omor calificat, pedepsit cu detenție pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Dar la termenul din 14 aprilie, judecătoarea Popoviciu a respins cererea de schimbare a încadrării juridice.

Cum a fost scoasă din dosar judecătoarea 

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost îndepărtată din dosar la a cincea încercare, după ce Judecătoria Mangalia a admis, pe 21 mai 2024, cererea de recuzare formulată de părinţii unuia dintre tinerii ucişi de Pascu cu maşina.

La primul termen al acestui proces, judecătoarea Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el, la proces. 

Avocatul Adrian Cuculis a cerut atunci recuzarea magistratului, pentru „gravă neglijență în administrarea dosarului”, dar cererea i-a fost respinsă de Judecătoria Mangalia.

O lună mai târziu, și procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, invocând „pericolul de tulburare a ordinii publice”, dar şi „percepția opiniei publice asupra imparţialităţii judecătorilor” din Mangalia. Curtea de Apel Constanța le-a respins solicitarea.

Dar pe 16 aprilie, Inspecția Judiciară, care anunțase că face verificări în cazul judecătoarei Popoviciu, a cerut CSM-ului ca ea să fie suspendată din funcție, până la finalizarea cercetărilor disciplinare, pentru că „exercitarea în continuare a funcţiei de către doamna judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.

Două zile mai târziu, la termenul din 18 aprilie, judecătoarea Popoviciu a anunțat, în sala de judecată, că dorește să se retragă din acest proces, însă Judecătoria Mangalia i-a respins cererea de abținere. 

Iar pe 24 aprilie, CSM a anunțat că respinge cererea Inspecției Judiciare, de suspendare din funcție a judecătoarei Popoviciu.

Vinovăția polițiștilor din cazul Vlad Pascu, taxată simbolic  

Cu o zi înainte de accident, pe 18 august 2023, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de şeful Poliției Rutiere Constanța. Conducea același Mercedes decapotabil şi nu avea semnul de „şofer începător”, deşi obţinuse carnetul de conducere cu trei luni în urmă. Mai mult, maşina nu avea nici poliță RCA, dar polițistul, care trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, l-a lăsat pe Pascu să plece, fără nicio sancțiune.

În noaptea de 18/19 august 2023, tânărul a ajuns în Vama Veche şi a plecat să-și plimbe prietenii cu Mercedesul. Ei au declarat ulterior, în anchetă, că Pascu „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”. 

La ora 0.40, un bărbat care a văzut maşina lui Pascu în trafic a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Abia după două ore, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de un agent de poliție și un jandarm care au găsit în mașină, în portiera de lângă scaunul șoferului, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Rezultatul a fost negativ, iar la ora 4.30, el a fost lăsat liber. A urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră a provocat accidentul mortal. 

Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, recunoştea şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, imediat după accident. 

Tot atunci, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, anunţa că vor fi declanşate cercetări prealabile pentru patru şefi din IPJ Constanţa şi un agent de poliţie. În cazul altor doi poliţişti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz în serviciu. 

Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre poliţiştii cercetaţi, doar doi au fost sancţionaţi, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

În rechizitoriul prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele, care „au creat o stare pasivă de pericol”, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)”.

„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului”, spun Cristina și Alex, doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp. 

„Nu aveau nicio alternativă”, iar „responsabilul moral e autoritatea locală”, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.

Ce se întâmplă cu al doilea dosar al familiei Pascu

Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.  

Anul trecut, după producerea accidentului, Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT, într-un alt dosar, pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, dar și pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri, trafic de droguri. 

În același dosar, mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din octombrie anul trecut, dosarul se află tot în camera preliminară la Tribunalul Bucureşti. 

Ultimele Articole

Alergia la copii: Tot ce trebuie să știi

Alergiile la copii sunt o problemă frecventă, afectând aproximativ 6-8% dintre cei mici. Apar ca o reacție exagerată a...
spot_img