luni, iulie 15, 2024

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat de cinci ori, în stomac şi piept, şi este internat în stare critică. Atacatorul a fost prins, reacţii din toată lumea

Citeste si...

Premierul Robert Fico a fost împușcat în Handlová și a fost transportat la spital. Împușcăturile au fost trase în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul, când premierul a venit printre oameni.

Echipa lui Robert Fico spune că premierul este într-o stare care îi pune viaţa în pericol. Într-o postare pe contul de Facebook, echipa sa spune că premierul este într-o stare gravă şi că următoarele ore vor fi decisive

„În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până la Bratislava din cauza necesităţii unei intervenţii acute. Următoarele ore vor decide.”

ORA Atacul comis împotriva premierului Robert Fico a fost clasificat de autorităţi drept un asasinat motivat politic

Atacul comis împotriva premierului Robert Fico a fost clasificat drept asasinat, autorul trăgând cinci focuri de armă, a anunţat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, dând asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat în profunzime şi cât mai repede posibil.

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR.

Premierul slovac Robert Fico a fost supus unei operaţii „foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova, transmite EFE.

”Starea sa este extrem de gravă”, a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: „Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba”.

Potrivit lui Kalinak, atacul asupra lui Fico a fost motivat politic. „Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Aceasta este absolut clar şi noi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a spus Robert Kalinak în briefingului de presă susţinut la spitalul unde Fico este operat.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autorităţile suspectează că atacul a fost motivat politic, relatează Reuters.

Echipa premierului în slovac Robert Fico a dat primele date depre șeful executivului. Fico a fost transportat la un spital mai apropiat – semn că starea acestuia e gravă – și, după cum spune echipa acestuia, următoarele ore sunt critice.

„A fost împușcat de mai multe ori și în prezent se află în stare de pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava, din cauza necesității unei proceduri acute. Următoarele câteva ore sunt decisive”, se arată într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al lui Robert Fico.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri că este şocat să afle de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi că îi doreşte însănătoşire completă şi rapidă. Şeful statului condamnă cu fermitate astfel de acte extremiste care ameninţă valorile noastre europene fundamentale. ”Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă”, a scris preşedintele Iohannis pe platforma X.

”Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, mai spune preşedintele în mesaj.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri că este profund şocat de veştile venite din Slovacia, el arătând că transmite gândurile sale cele mai sincere premierului slovac Robert Fico şi că astfel de acte extreme nu au nicio justificare.

”Sunt profund şocat de veştile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, este mesajul premierului Marcel Ciolacu, pe platforma X.
Premierul slovac Robert Fico a fost rănit într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern, miercuri, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat la Bratislava, după o ședință de guvern, relatează presa slovacă. El a fost transportat a spital.

Momentul în care premierul slovac a fost împuşcat:

Premierul slovac e în stare gravă la spital, după ce a fost împușcat de cinci ori, în stomac și piept.

Fico a participat la o întâlnire cu mai multe persoane, la un centru cultural din Bratislava. Un reporter al publicației Denník N a relatat că a auzit mai multe focuri de armă și i-a văzut pe ofițerii de securitate ridicându-l de pe jos pe Fico și băgându-l într-o mașină.

Presupusul atacator a fost reținut de poliție. Poliția a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranța celorlalți membri ai guvernului, scrie publicația Dennik.

Robert Fico, președintele unui partid populist, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală.

Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Robert Fico a fost numit pentru a patra oară premier, în toamna anului 2023. Politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, el a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, după ce un jurnalist a fost ucis.

ATACATORUL A FOST REŢINUT

Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.

Zuzana Čaputová, preşedinta Slovaciei, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul „brutal şi nesăbuit” asupra lui Robert Fico. „Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic”, a transmis ea.

„Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova”, a declarat şi Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). „Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă”, a adăugat el.

Atacul asupra premierului este un atac asupra statalităţii şi suveranităţii slovace, a postat miercuri liderul creştin-democraţilor (KDH), Milan Majersky, pe o reţea socială. Partidul a condamnat atacul şi i-a urat premierului Robert Fico (Smer-SD) o însănătoşire rapidă. „Suntem consternaţi de atacul asupra premierului Republicii Slovace. Nu putem tolera astfel de acţiuni împotriva nimănui într-o societate civilizată. Trebuie să ne unim cu toţii împotriva oricăror manifestări de violenţă”, a declarat Majersky, adăugând că în prezent trebuie făcut totul pentru a calma societatea. „Condamnăm în mod clar agresiunea, violenţa şi atacurile asupra politicienilor, precum şi asupra altor funcţionari publici”, a adăugat el.

Parlamentul şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare urmau să se întrunească pentru a stabili ce va face instituţia în continuare.

În cazul vacantării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.

REACŢII DIN STRĂINĂTATE

Violenţa nu poate fi tolerată, a comentat premierul ceh Petr Fiala împuşcarea lui Robert Fico. El a declarat că vestea a fost şocantă şi i-a urat lui Fico să se facă bine cât mai curând posibil. „Vestea împuşcării premierului slovac Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate”, a declarat Fiala, citat de TASR.

„Condamn cu fermitate atacul josnic asupra premierului Robert Fico”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. „Astfel de acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai preţios. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico şi de familia sa”, a transmis Ursula von der Leyen.

„Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a scris pe X şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Sunt şocat de atacul atroce împotriva prietenului meu”, a reacţionat şi premierul Ungariei, Viktor Orbán, urându-i o recuperare rapidă. Fico împărtăşeşte cu Viktor Orban opoziţia faţă de războiul din Ucraina şi faţă de ajutarea Ucrainei cu arme.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor. Condamnăm cu fermitate acest act de violenţă împotriva şefului de guvern al statului nostru partener vecin”, a scris Zelenski pe X.

„Sunt profund şocat de vestea privind tentativa laşă de asasinat asupra prim-ministrului slovac Fico. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană. În aceste momente, gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de familia sa şi de cetăţenii Slovaciei”, a transmis cancelarul german Olaf Scholz.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că este „şocat să audă această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa”, a scris Sunak pe X.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img