marți, decembrie 10, 2024

Nou război? O țară ce găzduiește mii de soldați ruși iese de sub influența Moscovei. Rolul Franței

Citeste si...

Nou război? Tară ce găzduiește mii de soldați ruși iese de sub influența Moscovei. Rolul Franței. După mai bine de două decenii ca parte a unei alianțe militare conduse de Moscova, Armenia și-a suspendat efectiv calitatea de membru în CSTO.

Nou război? Tară ce găzduiește mii de soldați ruși iese de sub influența Moscovei, chiar în timpul vizitei șefului Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu.

Vorbind vineri cu France24, prim-ministrul armean Nikol Pașinian a declarat că Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), un „club” al fostelor națiuni sovietice, „nu și-a îndeplinit obligațiile de securitate față de Armenia”.

Nou război? Tară ce găzduiește mii de soldați ruși iese de sub influența Moscovei. Rolul Franței
„Acest lucru nu ar fi putut să nu aibă consecințe. Și consecința este că, în practică, ne-am înghețat participarea la CSTO”, a spus Pașinian, acuzând Moscova că nu a intervenit într-un conflict cu Azerbaidjanul vecin, care nu este membru. a alianței, potrivit politico.eu.

State membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) includ Armenia, Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan, cu Rusia ca lider.

În prezent, prin intervenția SUA , UE și Turcia, Rusia se poate baza doar pe Kârgâzstan în alianța sa militară pe care voia s-o opună NATO.

Tensiunile au ajuns la un nivel maxim în septembrie, când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă pentru a relua regiunea separatistă susținută de Erevan, Nagorno-Karabah, declanșând un exod de 100.000 de armeni.

Moscova a staționat o forță de menținere a păcii în regiune care și-a abandonat pozițiile înaintea atacului, acuză Pașinian.

Cu câteva zile înainte, Pașinian a declarat pentru POLITICO că misiunea Moscovei a eșuat „ca urmare a evenimentelor din Ucraina, capacitățile Rusiei s-au schimbat”, făcând-o mai puțin dispusă sau capabilă să-și apere partenerii.

Armenia, a precizat el, lucrează acum cu UE și SUA pentru a realiza o serie de reforme democratice și pentru a-și consolida democrația.

În domeniul apărării, Armenia lucrează cu Franța și este de remarcat faptul că anunțul lui Pașinian a fost făcut în momentul în care ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, vizitează vineri Armenia pentru a anunța un pachet de noi oferte de arme care ar trebui să includă echipamente radar și ochelari în infraroșu.

Companii de apărare printre care MBDA, Nexter, Safran, Thales și Arquus se află în delegația care îl însoțește pe Lecornu în Armenia.

Igor Korotcenko, directorul general al Institutului Caspic de Studii Strategice din Moscova, a declarat că Nikol Pașinian a discutat despre problema ieșirii țării post-sovietice din CSTO cu președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestei luni.

„În timpul vizitei lui Pașinian la Paris, în perioada 10-11 februarie, în timpul negocierilor cu președintele francez Emmanuel Macron, problema retragerii Armeniei din CSTO a fost discutată cu ușile închise. Tot ce face Pașinian acum este un plan de acțiune convenit cu Macron”, a spus Korotcenko, potrivit Anadolu.

Franța s-a obligat că va transmite Armeniei date prin satelit care conțin informații „despre situația militară și politică de-a lungul perimetrului granițelor Armeniei”, a menționat el.

Ce va face Rusia

Problema este că Armenia găzduiește o „misiune” la frontiera UE, având mii de trupe rusești staționate în țară, iar granițele sale sunt controlate de forțele de securitate ale Moscovei.

Ce se va întâmpla cu aceste trupe? Le va retrage Putin? Niciodată. Practic, Armenia e „ocupată”.

De altfel, Pașinian a sugerat anterior, când a mai criticat Rusia, că „acesta este un cadru legal-contractual complet diferit” față de apartenența Armeniei la CSTO, sugerând că aceste trupe ar putea rămâne.

Răspunzând declarației de vineri a premierului armean, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Armenia nu a depus nicio notificare oficială a deciziei.

„Este foarte important să înțelegem detaliile aici”, a continuat el, „și sperăm că prietenii noștri armeni ne vor explica totul”.

Ultimele Articole

Înalta Curte a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Iohannis a reuşit astfel să-şi prelungească singur mandatul”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare. După anunţarea sentinţei,...
spot_img