sâmbătă, iunie 15, 2024

Noi discuții despre Ucraina la Malta, fără Rusia și China

Citeste si...

O a treia sesiune de discuții susținute de Ucraina pentru a pune capăt invaziei rusești a început sâmbătă în Malta cu reprezentanți din peste 60 de țări, în absența Rusiei, care a denunțat evenimentul ca fiind „profund antirusesc”, potrivit AFP.

Ucraina la Malta. Volodimir Zelenski a luat cuvântul în prima din cele două zile de discuții cu ușile închise, menite să obțină sprijin pentru planul său în 10 puncte pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia rusă din februarie 2022.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, el a salutat participarea consilierilor diplomatici din 66 de țări la această reuniune, care urmează celor de la Jeddah și Copenhaga din această vară. Potrivit lui, aceasta este o dovadă că planul de pace ucrainean „a devenit treptat global”.

„Reuniunea a confirmat interesul larg răspândit și sprijinul tot mai mare pentru elementele-cheie ale formulei de pace ucrainene”, a declarat un reprezentant al Uniunii Europene. Aproximativ 40 de națiuni au luat parte la summitul saudit din august.

În contextul războiului dintre Hamas și Israel, reuniunea arată „că restabilirea unei păci juste este importantă dincolo de Ucraina; este o pledoarie globală pentru respectarea dreptului internațional”, potrivit aceleiași surse europene.

Zelenski își promovează planul său de pace în 10 puncte, care cere Rusiei să își retragă toate trupele de la granițele Ucrainei recunoscute la nivel internațional.

Dar Rusia – care a proclamat anexarea celor patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie în septembrie 2022 și a Crimeei în 2014 – a respins orice înțelegere care ar implica cedarea acestor teritorii.

„Este evident că astfel de pași (precum reuniunea de la Malta) nu au absolut niciun viitor, sunt pur și simplu contraproductivi”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, calificând reuniunea drept „un eveniment profund părtinitor și antirusesc, care nu are nimic de-a face cu o soluționare pașnică a crizei ucrainene”.

Organizatorii speră ca summitul de la Malta să aducă o declarație comună, spre deosebire de cele două reuniuni anterioare.

Ultimele Articole

Remedii naturale pentru estomparea ridurilor

Deși îmbătrânirea este un proces natural, există diverse remedii naturale care pot ajuta la estomparea ridurilor și la îmbunătățirea...
spot_img