marți, iulie 16, 2024

Municipiul Constanța, locul 10 în clasamentul general City Index 2024

Citeste si...

Constanța se află în Top 10 cele mai performante orașe din România, ocupând locul 10 în clasamentul general City Index 2024, un barometru care analizează evoluția celor 41 de municipii reședință de județ.

Institutul pentru Orașe Vizionare a lansat City Index 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru cuprinzător analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: Calitatea locului, Prosperitate și Vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. City Index este conceput ca un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană. Constanța se situează pe locul 4 la capitolul Vibrație.

Cu o populație de 263.688 de locuitori (conform RPL 2021), Constanța ocupă poziția a 16-a la Calitatea locului și locul 22 la Prosperitate. La capitolul Vibrație, orașul stă mai bine, ocupând locul 4.

Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România, conform City Index. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța, conform datelor prezentate în infograficul care include toate cele 41 de municipii reședință de județ.

Analiza City Index indică o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, șapte sun în această regiune geografică, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. Singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

City Index analizează și consolidează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a realiza o comparație egală între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021.

Metodologia folosită combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

”Împreună cu experți din diferite domenii conexe dezvoltării urbane, am realizat acest Index al orașelor, ca o radiografie a realității prezente a orașului și un instrument de lucru, care să-i ajute pe cei care contribuie la dezvoltarea orașelor, fie din administrații publice sau din sectorul privat, să ia decizii strategice bazate pe date obiective. În zona de business se vorbește des despre faptul că poți îmbunătăți doar ceea ce măsori. La IOV, credem că și în administrația publică este o nevoie vitală de date pentru a crește orașele eficient și potrivit cu nevoile locuitorilor. Inevitabil, facem și clasamente, dar ne dorim ca acestea să stimuleze și să ajute orașele să devină mai bune, oferindu-le repere și informații valoroase”, a afirmat Felix Tătaru, președintele Institutului pentru Orașe Vizionare.

Clasament orașe – Calitatea locului

Calitatea locului reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat. În acest clasament, municipiul Cluj-Napoca ocupă locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Constanța se situează pe locul 16.

Clasament orașe – Vibrația

Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Această componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care contribuie la o experiență urbană unică. Topul orașelor la componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5.

Sibiul excelează la componenta Vibrație, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și alți indicatori. Pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând chiar și municipii mai mici. Brașovul ocupă locul 1 la experiențe culinare și recreaționale, iar Miercurea-Ciuc este pe primul loc la Implicare civică. Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

Constanța are puncte forte în proximitatea stațiunilor turistice, ocupând locul 1, locul 6 la nivelul de educație și locul 10 la indicele de inovare și finanțele locale. De asemenea, Constanța este pe primul loc la durata medie de ședere și pe locul 3 la experiențe recreaționale.

Mai multe detalii Aici.

 

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img