duminică, decembrie 1, 2024

Miliția Wagner s-ar reorienta spre Africa, după ce a ajuns „carne de tun” în Ucraina și după ce Prigojin s-a certat cu Putin

Citeste si...

Miliția Wagner, formată din mercenari ruși, și-ar fi îndreaptat atenția către Africa, după ce grupul oligarhului rus Evgheni Prigojin a suferit pierderi uriașe în Ucraina, dar și după ce el s-ar fi certat cu președintele rus Vladimir Putin.

În ultima vreme, Evgheni Prigojin (foto articol) a lansat mai multe atacuri la adresa lui Vladimir Putin și a Kremlinului, precizând că Rusia nu sprijină pe deplin gruparea sa de mercenari. Astfel, cel supranumit „bucătarul lui Putin” și mai mulți mercenari din grupul Wagner s-au plâns că au devenit „carne de tun” în Bahmut și că Moscova nu sare în ajutorul lor cu muniție și cu alte echipamente militare pentru a face față trupelor Kievului.

Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, se află într-o dispută de lungă durată în special cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pe care în acuză că a blocat furnizarea de muniție și personal către grupul său militar privat.

Prigojin și grupul său de mercenari luptă în prezent în Bahmut, în regiunea ucraineană Donețk. Luptele din zonă durează de opt luni, producând unele dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii din timpul războiului din Ucraina.

În urma acestui conflict brutal, Prigojin a pierdut mii de oameni de pe linia frontului, fie că au fost uciși, fie că au fost răniți. Mulți dintre deținuții ruși care s-au înrolat în rândurile grupului Wagner au fost, de asemenea, grațiați după ce au executat șase luni în armată. Prigojin ar fi primit interdicție de la Kremlin de a reîmprospăta trupele cu alți recruți deținuți.

Kremlinul se teme că Prigojin ar putea întoarce armele împotriva lui Putin

Schimbarea de tactică din partea lui Wagner vine ca urmare a temerilor raportate în cadrul Kremlinului că Prigojin ar putea încerca să își convingă mercenarii pentru a se întoarce împotriva lui Putin și a prelua puterea în regiunile periferice ale Rusiei, în urma războiului din Ucraina, notează Daily Mail.

Vestea schimbării de obiectiv a grupului Wagner – raportată de Bloomberg, care a citat surse apropiate problemei – va îngrijora probabil Moscova, după ce Kievul a declarat că este acum pregătit să lanseze un nou contraatac asupra Bahmutului, oraș ras de fața pământului din cauza războiului.

„Atacatorul nu și-a pierdut speranța de a cuceri Bahmutul cu orice preț, în ciuda pierderilor de oameni și echipamente, foarte curând vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut lângă Kiev, Harkov, Balakliya și Kupiansk”, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi.

Prigojin a criticat în mod public armata și conducerea militară a Rusiei. Anterior, el a atacat și discreditat oficiali de top ai armatei ruse și pe oricine altcineva îi stătea în cale, ceea ce i-a înfuriat pe mulți din guvernul rus, care ar dori să-i pună pumnul în gură.

Dar, deși a revendicat succese în orașe precum Soledar, Popasna și Lisiciansk, grupul de mercenari a pierdut din oameni într-un timp foarte scurt și se pune la îndoială cât timp vor mai rezista în fața trupelor ucrainene.

Șoigu, „zid” pentru grupul Wagner

În mijlocul luptelor din Bahmut, Prigojin a continuat să ceară Kremlinului să îi furnizeze muniție, întăriri și sprijin suplimentar.

Se pare că ministrul Șoigu este în dezacord în special cu Prigojin în ceea ce privește strategia de pe front, în ciuda faptului că șeful Wagner a adus succese pe câmpul de luptă și a fost vârful de lance al asaltului asupra Bahmut. Cu toatea acestea, oligarhul și Putin ar fi avut o ceartă uriașă în spatele ușilor închise, mai scriu jurnaliștii britanici.

Livrarea de muniții ar fi fost oprită la începutul acestei luni înainte ca acestea să ajungă la Prigozhin și la grupul său Wagner din Bahmut, făcând imposibil orice avans militar.

La începutul acestei luni, Prigojin a declarat că mercenarii săi vor trebui să se „reseteze și să reducă din dimensiuni” după pierderile semnificative din Bahmut.

Dar acum, Wagner recrutează în mod deschis personal pentru a îndeplini contractele pe care le are în Africa. Grupul a fost recrutat pentru a proteja minele și pentru a asigura securitatea serviciilor guvernamentale. Astfel, milița Wagner caută candidați pentru stagii de nouă până la 14 luni în Africa.

Pe canalul său Telegram, Prigojin a negat rapoartele Bloomberg potrivit cărora Wagner ar căuta să se retragă din Ucraina.

„Se pare că Bloomberg știe mai bine decât noi ce avem de gând să facem. Atâta timp cât țara noastră are nevoie de noi, vom rămâne să luptăm în Ucraina”, a scris el.

Ultimele Articole

Listele Forţei Dreptei la București deschise de Eugen Tomac la Sena și de Ludovic Orban la Camera Deputaților

Listele partidului Forţa Dreptei (FD) pentru alegerile parlamentare în circumscripţia municipiului Bucureşti sunt deschise la Senat de europarlamentarul Eugen...
spot_img