Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a denunţat joi promisiunea făcută la summitul NATO de la Washington privind o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică şi a afirmat că Rusia ar trebui să acţioneze pentru „dispariţia” atât a Ucrainei, cât şi a NATO.
Într-o postare pe reţelele sociale, Medvedev a postat în limba engleză din declaraţia finală a summitului NATO din această săptămână: „Vom continua să sprijinim (Ucraina) pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, au transmis Reuters și Daily Mail.
Medvedev a continuat apoi în limba rusă: „Concluzia este evidentă. Trebuie să facem totul pentru ca această ‘cale ireversibilă’ a Ucrainei către NATO să se încheie fie cu dispariţia Ucrainei, fie cu dispariţia NATO. Sau chiar mai bine – dispariţia ambelor”.
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi, în prezent, vicepreşedinte al Consiliului Securităţii din această ţară, a avertizat în mod repetat SUA şi aliaţii săi că înarmarea Kievului ar putea duce la o „apocalipsă nucleară”.
Medvedev, care în timpul președinției sale dintre anii 2008-2012 a fost considerat un modernist pro-occidental, s-a reinventat ca un arhaic de la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește o „operațiune militară specială”.
În special, el a avertizat în mod repetat SUA și aliații săi că înarmarea Kievului de către aceștia ar putea duce la o „apocalipsă nucleară”.
Orice decizie privind utilizarea armelor nucleare ruseşti aparţine preşedintelui Vladimir Putin, notează sursa citată. Însă, diplomaţii afirmă că punctele de vedere ale lui Medvedev, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Securităţii, oferă o imagine a gândirii de la vârful Kremlinului, care a prezentat războiul din Ucraina drept o luptă existenţială cu Occidentul.
În plus, pe lângă Rusia, și China a amenințat NATO împotriva „provocării unei confruntări” din cauza afirmațiilor blocului că națiunea lui Xi Jingping deține un rol-cheie în invazia Moscovei în Ucraina.
Liderii NATO au afirmat miercuri, într-o declarație la summitul de la Washington, că China „a devenit un sprijin decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, adăugând că „așa-numitul parteneriat „fără limite” al Beijingului și „sprijinul pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei” sunt „profund îngrijorătoare”.
În replică, un purtător de cuvânt al misiunii Beijingului pe lângă Uniunea Europeană a declarat: „NATO ar trebui să înceteze să amplifice așa-numita amenințare chineză și să provoace confruntări și rivalități, și să facă mai mult pentru a contribui la pacea și stabilitatea mondială”.