marți, octombrie 15, 2024

Mai aproape de un război total: NATO ar putea doborî rachetele Rusiei

Citeste si...

Marți, ministrul adjunct al afacerilor externe al Poloniei a afirmat că NATO analizează posibilitatea de a intercepta rachetele rusești care se apropie prea mult de frontierele Alianței Nord-Atlantice. Declarația a fost făcută la două zile după ce Polonia a semnalat o încălcare a spațiului său aerian, potrivit AFP.

Discuții între Polonia și reprezentanții NATO, în urma incidentului cu rachetă. Se caută modalități de contracarare a rachetelor Rusiei la frontiere

Varşovia a raportat duminică că o rachetă de croazieră rusă, lansată în cursul nopţii către oraşe din vestul Ucrainei, a intrat în spaţiul aerian polonez pentru o perioadă de 39 de secunde. Ministrul polonez al apărării a informat că toate sistemele antiaeriene ale Poloniei au fost activate și că racheta ar fi fost interceptată dacă ar fi existat chiar și cel mai mic indiciu că viza o ţintă pe teritoriul polonez.

Marţi, ministrul adjunct al afacerilor externe polonez, Andrzej Szejna, a vorbit pentru radioul local RMF24 că „diverse concepte sunt luate în considerare în cadrul NATO” în urma acestui incident, „inclusiv interceptarea acestor rachete atunci când se apropie foarte mult de frontierele NATO”, din care Polonia este parte.

„Dar acest lucru se poate face doar cu acordul părţii ucrainene şi ţinând cont de consecinţele internaţionale”, a adăugat Szejna.

NATO

Discuții între Polonia și reprezentanții NATO, în urma incidentului cu rachetă

Luni, Varşovia și-a exprimat dezamăgirea că ambasadorul Rusiei în Polonia a refuzat să răspundă unei convocări oficiale la Ministerul de Externe polonez în legătură cu incidentul rachetei. Ulterior, Polonia a menționat că ministrul de externe Radoslaw Sikorski a discutat acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În timpul convorbirii telefonice, Stoltenberg „a reamintit că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a întărit poziţiile pe flancul estic al Alianţei, în special în Polonia”, a declarat marţi un oficial de rang înalt al NATO.

La sfârșitul lunii decembrie, Polonia a raportat că o rachetă rusă a intrat în spațiul său aerian înainte de a părăsi zona câteva minute mai târziu, îndreptându-se spre Ucraina. Cu un an înainte, în decembrie 2022, o altă rachetă de croazieră rusă KH-55, capabilă să transporte focoase nucleare, a aterizat în Polonia. Resturile acesteia au fost descoperite abia în aprilie 2023 de un trecător într-o pădure lângă Bydgoszcz, în nordul țării, la aproximativ 500 de kilometri de granița estică a Poloniei.

În noiembrie 2022, două persoane au murit în urma căderii unei rachete antiaeriene ucrainene în satul polonez Przewodow, situat aproape de frontiera cu Ucraina.

NATO pregătește un nou concept de luptă

În lumina unei Rusii tot mai agresive, Alianța Nord-Atlantică își adaptează tactica de intervenție, bazată pe unități bine pregătite și capabile să se deplaseze rapid în zonele de conflict. După 18 luni de pregătire intensivă, Centrul NATO de Antrenament al Forțelor Întrunite a primit certificarea că poate asigura securitatea tuturor aliaților.

Certificarea Corpului de Luptă de rezervă al NATO a fost obținută în cadrul exercițiului Loyal Leda 2024. Misiunea acestui corp constă în intervenția în zona de conflict, doar în cazul în care cei 20.000 de militari desfășurați prin etapa Forței Operaționale Întrunite au nevoie de sprijin. Aceasta reprezintă esența conceptului de război total, într-o interpretare contemporană bazată pe principiul „descurajare, apărare, înfrângere”, conform analiștilor militari.

Ultimele Articole

Muzica și cântecele: hrana pentru creierul bebelușului

Muzica și cântecele reprezintă mult mai mult decât o simplă formă de divertisment pentru bebeluși. Ele joacă un rol...
spot_img