vineri, septembrie 13, 2024

Macron divulgă care sunt țările care se opun aderării Ucrainei la NATO

Citeste si...

SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a susţinut marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, ce are loc în perioada 9-11 iulie, informează DPA. â

Macron divulgă care sunt țările care se opun aderării Ucrainei la NATO

Macron a ţinut să evidenţieze ”opoziţia solidă” a Statelor Unite şi a Germaniei faţă de invitarea Ucrainei să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice.

”În cele din urmă, va exista o decizie a aliaţilor de a invita Ucraina să se alăture NATO”, a declarat el.

Şeful statului francez s-a referit şi la Summitul NATO din iulie anul trecut organizat la Vilnius, unde Ucraina nu a primit invitaţia de a deveni membră a organizaţiei.

”Ucrainenii au fost destul de enervaţi atunci când au ajuns la concluzia că uşa era deschisă, dar nu atât de mult. Şi cred că scenariul pentru Summitul de la Washington este acelaşi”, a afirmat el.

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări privind sprijinul său pe termen lung pentru Ucraina, ţară care luptă împotriva agresiunii ruse.

Adresându-se înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, Scholz s-a declarat bucuros de ocazia de a reafirma mesajul foarte clar că ”vom susţine Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

El s-a referit la livrările de arme şi la iniţiativa adoptată recent de principalele şapte state industrializate ale lumii (G7) privind finanţarea unui pachet în valoare de 50 de miliarde de dolari cu ajutorul dobânzilor obţinute din valorificarea activelor ruseşti îngheţate.

În opinia şefului executivului german, acesta a fost un semn de solidaritate faţă de Ucraina, dar şi un mesaj clar adresat Moscovei.

Kremlinul a indicat marţi că urmăreşte cu „maximă atenţie” summitul NATO care se deschide marţi la Washington, dat fiind faptul că „Alianţa Nord-Atlantică consideră Rusia drept inamicul său”, relatează AFP.

„Aceasta este o alianţă care consideră Rusia drept inamic, adversar. Este o alianţă care a declarat în mai multe rânduri, în mod deschis, că obiectivul său este să provoace o înfrângere strategică Rusiei pe câmpul de luptă. Acesta este motivul pentru care vom urmări cu cea mai mare atenţie retorica discuţiilor care vor avea loc şi deciziile ce vor fi luate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul conferinţei de presă zilnice.

În plus, a subliniat Peskov, NATO este un bloc care este „direct implicat în conflictul ucrainean de partea Ucrainei”.

Liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care s-a extins la 32 de membri pentru a include Finlanda şi Suedia după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, se reunesc marţi la Washington pentru un summit destinat să confirme sprijinul său pentru Ucraina, dar dominat de un climat de incertitudine politică înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA în noiembrie.

Ţările NATO furnizează de la începutul conflictului un ajutor militar vital Ucrainei, chiar dacă Kievul deplânge faptul că acest sprijin este insuficient pentru a respinge armata rusă de pe teritoriul său.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care va participa la summit, ar urma să pledeze pe lângă aliaţii săi occidentali pentru livrarea de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, la o zi după noi atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene, care au făcut cel puţin 37 de morţi şi 150 de răniţi, în special la spitalul pediatric din Kiev, distrus parţial.

Ultimele Articole

Tocană de legume cu bulgur

O tocană bogată în legume, cu bulgur ca bază, este o opțiune excelentă pentru o masă sănătoasă și sățioasă...
spot_img