duminică, septembrie 8, 2024

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: „Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă”

Citeste si...

Mii de turişti şi constănţeni au participat, joi, 15 august, la manifestările organizate de Ziua Marinei, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. La acest eveniment a fost prezent și preşedintele Klaus Iohannis, alături de membri ai guvernului. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a lipsit, liderul PSD mergând la Mănăstirea Văratec, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Nici soția președintelui, Carmen Iohannis, nu a participat la ceremoniile de la Constanța.

UPDATE ora 12:00. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, afirmă că „transformarea Mării Negre dintr-un spaţiu al cooperării într-o zonă de conflict ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse a impus regândirea şi adaptarea posturii de securitate navală” a României.

„Într-o zi cu asemenea semnificaţii suntem datori să onorăm memoria tuturor celor care au pus ţara mai presus de orice, pe cei care au fost dispuşi să-şi sacrifice propria viaţă pentru ca noi să ne putem bucura astăzi, în pace, de libertatea, independenţa şi suveranitatea la care ei au visat. Eroilor marinari care au căzut la datorie în războaie ori în teatrele de operaţii în misiunile asumate în ultimele decenii precum şi tuturor eroilor Armatei României le aduce un respectuos omagiu”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale la ceremonia organizată joi la Constanţa, de Ziua Marinei.

Angel Tîlvăr a pus accentul pe importanţa siguranţei la Marea Neagră, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Rolul forţelor navale este esenţial în arhitectura de securitate naţională în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate afectate de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Anul acesta am reuşit să operaţionalizăm, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Este o realizare însemnată în domeniul securităţii la Marea Neagră, principalul scop fiind acela de a menţine siguranţa traficului maritim prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine precum şi prin operaţii conexe de căutare-salvare pe mare. Transformarea Mării Negre dintr-un spaţiu al cooperării într-o zonă de conflict ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse a impus regândirea şi adaptarea posturii noastre de securitate navală. În acest context mulţumesc tuturor marinarilor noştri militari care asigură prezenţa continuă cu nave şi alte capabilităţi militare în zonele de responsabilitate de pe mare şi de la Dunăre”, a mai afirmat ministrul.

Ministru spune că „valoarea cea mai de preţ a Forţelor Navale constă în resursa umană”.„Acest lucru este valabil pentru întreaga Armată, de aceea acordăm maximă prioritate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi de trai ale militarilor români. Totodată, prin programele majore de înzestrare demarate la nivelul ministerului, dorim să asigurăm tehnica performantă de care profesioniştii din Armată au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor la standarde ridicate în cadrul Forţelor Navale”, a adăugat Angel Tîlvăr.

UPDATE ora 11:00. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază, de Ziua Marinei, importanţa rutelor maritime şi a apărării acestora, făcând trimitere la războiul din Ucraina.

“15 August este o sărbătoare de suflet pentru români. În această zi sfântă, în care creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătorim cu toţii Ziua Marinei Române. An de an ne regăsim la malul Mării Negre pentru a onora marinarii militari şi civili care navighează sub drapelul României. Patriotism, credinţă, curaj sunt cuvintele care descriu cel mai bine această zi de 15 august. Curajul marinarilor români militari şi civili este o sursă de mândrie şi inspiraţie pentru noi toţi. A fi marinar este o opţiune de viaţă, o vocaţie care implică sacrificii, eforturi, muncă şi dedicare. Atunci când navigaţi sub pavilion românesc faceţi cinste României şi vă suntem recunoscători”, a afirmat Nicolae Ciucă, conform News.ro.

Ciucă a adăugat că 15 August este “o sărbătoare care nu ne dă voie să uităm cine suntem”, el făcând referire şi la războiul din Ucraina.

“Adesea, vremurile ne încearcă, ne testează curajul, credinţa şi patriotismul. Dar asta nu ne opreşte, ne face mai puternici, ca naţiune. Traversăm o perioadă tulbure în regiune, la mică distanţă de aici, se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu statul agresor Rusia nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi în numele valorilor democratice şi ordinii de drept. Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor. Ca stat membri NATO, România a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, înţelegând specificul regiunii Mării Negre şi prioritatea sa în arhitectura de securitate”, a adăugat Ciucă.

Acesta susţine că a investi în propria apărare este “o chestiune de responsabilitate” faţă de ţară şi de cetăţenii ei, precizând că este nevoie de dezvoltarea investiţiilor în industria de apărare. În acest context, el a făcut trimitere la faptul că la Mihail Kogălniceanu se construieşte cea mai mare bază de militară NATO din Europa.

“A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale Române consolidăm apărarea flancului estic al NATO. România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului”, a subliniat Ciucă în discursul ţinut joi, de Ziua Marinei.

UPDATE ora 10:40. Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, asistă joi la slujba de Sfânta Maria, la Mănăstirea Văratic. Conform imaginilor difuzate de Antena 3, şeful Executivului este la Văratec, judeţul Neamţ, împreună cu secretarul general al PSD Paul Stănescu.

Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, ministrul social-democrat al Apărării Angel Tîlvăr şi ministrul de Interne Cătălin Predoiu, se află la Constanţa, la ceremoniile organizate de Ziua Marinei.

UPDATE ora 10:30. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la festivităţile organizate la Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei, că, deşi trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO.

“La mulţi ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoţionant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai aşteptate sărbători.Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulţi români veniţi special aici pentru a participa la festivităţile dedicate navigatorilor noştri, militari şi civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.

El a declarat că profesia de marinar se potriveşte temerarilor veritabili, caracterelor puternice şi celor capabili de sacrificiu şi în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

“Dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtaţi drapelul României în lume sunt exemplare şi devin repere pentru întreaga societate şi modele de urmat în special pentru tinerele generaţii. Totodată, cu respect şi recunoştinţă, ne gândim astăzi şi la cei care au plătit jertfa supremă pe mările şi oceanele lumii, departe de familie şi de cei dragi, şi aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României”, a spus Iohannis.

“Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări”, a subliniat preşedintele.

El a menţionat că regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută şi tratată ca fiind de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial şi în cele mai importante documente strategice ale NATO.

“Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi Aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră. Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Este şi firesc să fie aşa, pentru că România are o serie de iniţiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înfiinţarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria şi Turcia”, a spus Iohannis.

El a amintit că, începând cu anul 2015, România a înfiinţat şi operaţionalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezenţa camarazilor aliaţi, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul naţional, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliaţi dislocaţi în România, colaborare care denotă angajamentul ferm al statelor NATO apăra reciproc, conform

Ultimele Articole

700.000.000.000$ bugetul de război al Chinei ca să atace Taiwan. Ce bani aruncă SUA în joc?

700.000.000.000$ bugetul de război al Chinei ca să atace Taiwan. Ce bani aruncă SUA în joc? China este bine...
spot_img