Autoritățile sanitar-veterinare au suspendat temporar, joi, 6 iunie, culesul de scoici și rapane din Marea Neagră, după ce în apă au fost descoperite concentrații excesiv de mari de alge cu potențial toxic.
Fructele de mare ar putea fi periculoase pentru consum, însă singurul laborator din țară care ar trebui să le analizeze este închis temporar. Astfel, nu se știe când va putea fi reluată recoltarea moluștelor. Până atunci, restaurantele se vor aproviziona din Grecia și Bulgaria.
În probele prelevate de Direcția Sanitar Veterinară Constanța pe 29 și 31 mai, au fost detectate valori de 20 de ori mai mari decât cele normale pentru anumite alge cu potențial toxic.
„Este un fel de plăntuță care trăiește în apă și în anumite perioade ale anului poate să aibă înfloriri. Dacă depășește anumite valori există posibilitatea, dar nu confirmarea certă, că am avea biotoxină în moluscă,” a declarat Corina Ivanciu, directoarea ANSVA Constanța, potrivit stirileprotv.ro.
„Anumite organisme, cum sunt și midiile, filtrează din apă, iau acest fitoplancton și poate avea efecte toxice asupra midiilor, dar și asupra oamenilor care consumă aceste midii”, spune și Mihaela Mureșan, biolog GeoEcoMar.
Cu toate acestea, specialiștii afirmă că nu există date certe care să confirme că midiile și rapanele devin toxice în perioadele de înmulțire excesivă a algelor.