joi, noiembrie 30, 2023

Joe Biden, ordin pentru reglementarea folosirii inteligenței artificiale. Cum va putea fi folosită AI

Citeste si...

Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care stabilești standarde de siguranță, securitate şi transparență pentru sistemele cu inteligenţă artificială (AI).

Joe Biden impune noi reguli pentru inteligența artificială. Conform decretului semnat de președintele SUA, companiile care dezvoltă AI trebuie să comunice guvernului SUA detalii privind testele de siguranţă.

Joe Biden vrea control în privința AI

Firmele care folosesc modele fundamentale pentru instruirea unor AI care pot crea riscuri de securitate naţională sau de sănătate publică, în funcţie de modul în care sunt implementate, trebuie să prezinte unor agenţii guvernamentale rezultatele testelor.

Modele fundamentale se referă la sisteme de inteligenţă artificială care asimilează volume mari de date. Iar ulterior pot fi implementate într-o mare varietate de aplicaţii.

Multe sisteme AI care folosesc procesarea naturală a limbajului sau cele care sugerează crearea unor compuşi chimic noi se bazează pe astfel de modele.

Ce mai prevede ordinul semnat de președintele SUA

Ordinul lui Biden mai prevede că şi companiile implicate în proiecte din domeniul ştiinţelor biologice care beneficiază de finanţare federală au obligaţia de a dezvolta noi standarde. Să asigure că tehnologiile AI nu sunt utilizate pentru producerea unor materiale biologice periculoase.

Inteligenţa artificială. Sursa foto: Pixabay

Standardele pentru testele obligatorii înainte ca sistemele AI să devină publice vor fi stabilite de Institutul Naţional pentru Standarde şi Tehnologie şi vor fi aplicate de Departamentul de Securitate Internă sistemelor din domenii critice de infrastructură. Separtamentul va înfiinţa în acest scop un consiliu pentru siguranţa şi securitatea AI.

Ameninţările reprezentate de AI

Departamentul Energiei şi cel de Securitate Internă vor evalua ameninţările reprezentate de AI la adresa firmelor. Mai ales la cele care operează instalaţii critice. Cum ar fi reţelele electrice, de apă, de conducte etc.

Ordinul lui Joe Biden face uz de prerogativele acestuia conform Legii Producţiei de Apărare. Preşedinţii americani recurg frecvent pentru supravegherea firmelor în interesul securităţii naţionale.

Legea a fost aplicată şi de fostul preşedinte Donald Trump în timpul epidemiei ce COVID-19, pentru controlul exporturilor de produse medicale şi pentru creşterea producţiei unor articole critice.

Ultimele Articole

Produse cosmetice delicate, ideale pentru băița bebelușului- cum le alegi și ce alegi

Alegerea produselor cosmetice pentru bebelușul implică selectarea unor produse delicate, specifice pielii sensibile și fără substanțe chimice agresive care...
spot_img