marți, octombrie 15, 2024

În Regatul Unit, eșecurile descurajării nucleare produc îngrijorări europenilor

Citeste si...

Potrivit presei din Regatul Unit, un test cu o rachetă lansată de pe un submarin nuclear a eșuat pentru a doua oară consecutiv.

Potrivit presei din Regatul Unit, un test cu o rachetă lansată de pe un submarin nuclear a eșuat pentru a doua oară consecutiv.

Un test cu rachete Trident a eșuat

marea britanie
rachete
razboi nuclear
trident

Potrivit informațiilor publicate miercuri, 21 februarie, de tabloidul The Sun, o lansare-test de rachetă de pe unul dintre submarinele nucleare ale Royal Navy a eșuat pe 30 ianuarie în largul coastelor Floridei.

Potrivit cotidianului britanic, dispozitivul de 58 de tone, aparținând gamei Trident (o componentă crucială a descurajării nucleare britanice) echipat cu un focos nuclear fals, a fost într-adevăr lansat de pe submarinul HMS Vanguard dar, odată ieșit din apă, primul său propulsor nu s-a aprins și racheta a căzut înapoi în ocean, la doar câțiva metri de submarin.

Ministrul britanic al apărării se afla la bordul submersibilului în timpul lansării ratate. Informația publicată de tabloid nu a fost negată de Ministerul britanic al Apărării, care a recunoscut într-un comunicat că s-a produs o „anomalie” în timpul lansării. Acesta a spus, totuși, că HMS Vanguard și echipajul său „s-au dovedit pe deplin capabili” în operațiunile lor și că procesul „a reafirmat eficacitatea descurajării nucleare a Regatului Unit”.

Sistemul Trident, cel mai fiabil sistem de arme din lume

Sistemul Trident, fabricat de producătorul american Lockheed Martin, este „cel mai fiabil sistem de arme din lume”, cu 190 de teste de lansare reușite la activ, a adăugat sursa din minister. Informația este însă jenantă pentru Regatul Unit (și Statele Unite), deoarece este al doilea test eșuat la rând cu rachete Trident, după cel de pe HMS Vengeance în 2016.

La momentul respectiv, potrivit Sunday Times, racheta fusese lansată – deja – în largul coastei Floridei și ar fi trebuit să lovească o țintă în largul coastei Africii. Dar a deviat de la curs, îndreptându-se spre Statele Unite, și a fost distrus. Ultimul test de succes al unei rachete Trident a fost în octombrie 2012 – tragerile de testare sunt rare, deoarece sunt foarte scumpe, fiecare rachetă valorând aproximativ 17 milioane de lire sterline (19,84 milioane de euro).

Problemele de întreținere ar putea fi cauza? Nu au fost comunicate încă detalii legate de defecțiune. Victoria Atkins, ministrul sănătății în guvernului Sunak, care a reprezentat Downing Street la televizor miercuri, a citat o problemă de „securitate națională”. Deputatul conservator Tobias Ellwood, fostul președinte al comisiei parlamentare de apărare, a fost puțin mai expozitiv, explicând pe canalul de televiziune GB News că problema vine de la „echipamentul care a fost atașat la rachetă și care a blocat mecanismul rachetei după ce a părăsit submarinul”.

Patru submarine Vanguard

marea britanie
rachete
razboi nuclear
trident

Submarine Vanguard. Sursa Foto – Wikipedia Commons

Citat de The Guardian, David Cullen, expert al grupului independent de cercetare Nuclear Information Service, a declarat că eșecul din ianuarie a fost mai relevant decât cel din 2016, „nu doar pentru că este al doilea la rând, ci și pentru că rachetele Trident ar trebui să fie mai fiabile decât erau în 2016”. Pentru Matthew Harries, expert pe probleme nucleare la think tank-ul RUSI, „nu avem suficiente informații despre ceea ce s-a întâmplat” pentru a judeca amploarea eșecului.

„Rachetele pe care le folosește Regatul Unit sunt luate dintr-un stoc comun cu Statele Unite, iar acestea din urmă au efectuat multiple teste fără a întâmpina probleme”, a adăugat expertul la microfonul BBC. Royal Navy are patru submarine nucleare de tip Vanguard care navighează pe mări și oceane din 1994. Unul dintre ele este încă în patrulare, celelalte sunt andocate la Faslane, Firth of Clyde, în Scoția.

Costul menținerii mijloacelor de descurajare nucleară a Marii Britanii este estimat la 6% din bugetul anual de apărare al țării, sau aproximativ 3 miliarde de lire sterline pentru 2023-2024. Flota de patru submarine Vanguard urmează să fie reînnoită treptat, la începutul anilor 2030, de clasa de submarine Dreadnought. Între 31 de miliarde de lire sterline și 41 de miliarde de lire sterline au fost bugetate pentru a le finanța, potrivit unui studiu al Camerei Comunelor.

Informații „îngrijorătoare”

Pe fundalul războiului din Ucraina, al unei Rusii din ce în ce mai agresive și al instabilității geopolitice în creștere, capacitatea Marii Britanii de a-și menține arsenalul nuclear este văzută ca fiind crucială pentru securitatea țării. Este important și pentru ceilalți europeni, deoarece apare o dezbatere privind locul capacităților nucleare și britanice în apărarea colectivă a continentului. Partidul Laburist a reacționat miercuri, cerând asigurări cu privire la eficacitatea sistemului național de descurajare nucleară.

John Healey, ministrul apărării din cabinetul din umbră al lui Keir Starmer, a spus că rapoartele despre lansarea ratată sunt „îngrijorătoare”. Laburiștii, despre care toate sondajele prezic că vor obține victoria la alegerile parlamentare care urmează să aibă loc înainte de ianuarie 2025, și-au reînnoit fără ambiguitate angajamentul de a menține descurajarea nucleară națională.

Marea Britanie cheltuiește 2,1% din produsul său intern brut pentru apărare, dar recent s-a intensificat dezbaterea cu privire la necesitatea reînnoirii forțelor sale convenționale, în special a unei armate terestre, ruda săracă a bugetului militar, al cărei număr ar putea scădea sub 70.000 de soldați până în 2025.

(Autor: Cécile Ducourtieux)

Traducerea: RADOR RADIO ROMANIA

Ultimele Articole

Muzica și cântecele: hrana pentru creierul bebelușului

Muzica și cântecele reprezintă mult mai mult decât o simplă formă de divertisment pentru bebeluși. Ele joacă un rol...
spot_img