sâmbătă, iunie 15, 2024

În lume există din ce în ce mai puţine arme, dar nu şi în Europa

Citeste si...

În Europa are loc oficial o cursă a înarmărilor. În ultimii ani, declinul pieței internaționale de arme devenise o nouă normalitate, situaţie care nu s-a verificat însă şi în Europa, unde creșterea importurilor de arme s-a datorat în mare măsură „tensiunilor dintre Rusia şi majoritatea țărilor bătrânului continent”, aşa cum reiese dintr-un un nou raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Studiul arată o creștere cu 47% a importurilor de arme în Europa, în perioada 2018-2022, comparativ cu perioada 2013-2017. O tendință care contrastează cu scăderea de 5,1% observată pe piața internațională. Fenomen care, odată cu invazia rusă a Ucrainei,s-a accentuat și mai mult.

Care sunt țările care exportă cele mai multe arme?

În ultimii patruzeci de ani, Rusia a fost de departe al doilea cel mai mare exportator de arme, după Statele Unite, însă cota sa de piață globală a scăzut la 16%. Urmează Franța cu un procent de 11%, în creștere de-a lungul anilor.

Siemon T. Wezeman, cercetător senior la Programul de transfer de arme al SIPRI, a declarat că „foarte probabil, invazia Ucrainei va limita și mai mult exporturile de arme ale Rusiei„, care „va acorda prioritate reaprovizionării propriilor forțe armate”. Livrările către Rusia din partea altor state „vor rămâne reduse din cauza sancțiunilor”, a adăugat Wezeman.

Piaţa Parisului, în schimb, merge din ce în ce mai puternic: față de perioada 2013-17, în ultimii cinci ani, Franța a înregistrat o creștere de 44% a exporturilor. Majoritatea armelor merg în Asia, unde doar India reprezintă 30% din exporturile de arme produse în hexagon. Și alte state din Oceania și Orientul Mijlociu se bazează pe arsenalul francez.

Setea de arme a Ucrainei și schizofrenie transatlantică

Nu este deloc surprinzător faptul că invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022 a inversat complet scenariul: din 1991 şi până la sfârșitul anului 2021 Kievul nu a importat practic deloc arme grele, dar de la începutul războiului a devenit al treilea importator mondial (după Qatar și India). Un rezultat al ajutorului militar oferit de Statele Unite și de multe țări europene.

La rândul lor, membrii europeni ai NATO au oferit asistență Kievului, dar și-au întărit și propriile arsenalele pentru a răspunde amenințării venite din Rusia. Importurile de arme din țările europene care fac parte din NATO au înregistrat o creștere de 65% (în perioada 2018-22, față de perioada precedentă de cinci ani). Cu toate acestea, majoritatea armelor folosite împotriva Rusiei au sosit din Statele Unite.

„Arme de ultimă oră” pentru Orientul Mijlociu

Arsenalele Orientului Mijlociu au fost puternic reînnoite. În perioada 2018-2022, Arabia Saudită și Qatarul au fost al doilea și, respectiv, al treilea cel mai mare importator de arme din lume (în cazul Qatarului, importurile au crescut cu 311% față de ultimii cinci ani).

Cine a înarmat regiunea? Pe primul loc se află Statele Unite (54%), urmate de Franța (12%), Rusia (8,6%) și Italia (8,4%). „Articolele de pe lista de cumpărături” spun că în această parte a globului au fost livrate 260 de avioane de luptă moderne, 516 de tancuri noi de luptă și 13 fregate de ultimă generație.

sursa: RADOR / /it.euronews.com

Ultimele Articole

Remedii naturale pentru estomparea ridurilor

Deși îmbătrânirea este un proces natural, există diverse remedii naturale care pot ajuta la estomparea ridurilor și la îmbunătățirea...
spot_img