luni, iulie 15, 2024

În așteptarea întăririlor, Ucraina și-a consolidat apărarea lângă Harkov. Rusia lansează atacuri pe toată linia frontului

Citeste si...

Rusia își continuă ofensiva pe întreaga linie a frontului, din orașul nord-estic Harkov până în localitatea Robotîne din regiunea sudică Zaporojie, relatează Meduza.

Rusia lansează atacuri pe toată linia frontului 

Dacă ritmul a încetinit în ultimele săptămâni, asta s-a datorat parțial faptului că comandamentul ucrainean și-a trimis toate rezervele operaționale pentru a asigura apărarea.

Asta a contribuit la crearea unui nou front puternic în regiunea Harkov, precum și la stabilizarea situației la vest de Avdiivka în regiunea Donețk. Pe de altă parte, în alte zone ale frontului, precum în jurul orașului Ceasiv Iar de lângă Bakhmut și între orașele nord-estice Kupiansk și Svatove nu există încă suficiente forțe pentru organizarea unei apărări stabile.

Comandamentul ucrainean va fi nevoit probabil să continue să transfere „echipe de salvare” de la mai multe brigăzi de elită de pe un front pe altul în timp ce așteaptă formarea de noi brigăzi din soldați nou mobilizați (un proces așteptat să dureze mai multe luni).

Spre exemplu, trei brigăzi din cadrul infanteriei marine ucrainene, care au luptat pe malul de est al râului Nipro în ultimele luni, au fost probabil trimise în regiunea Harkov. Această redistribuire semnificativă a trupelor i-a alarmat chiar și pe „corespondenții militari” ruși, care au perceput-o drept pregătire în vederea unei contraofensive ucrainene menită să împingă trupele rusești înapoi peste graniță.

Harkov

Ofensiva rusă în două direcții vizând periferia de nord a Harkovului și orașul Vovceansk, la circa 50 km oprit. Armata rusă nu a reușit să cucerească nici măcar jumătatea de nord a orașului Vovcensk și nici să treacă râul Vovcea, care traversează orașul. Trupele ruse nu au făcut progrese semnificative nici lângă Lipți, un oraș satelit la nord de Harkov.

Recent, comandamentul rus a început să trimită rezerve pe frontul de luptă. Inițial, ofensiva din regiunea Harkov, care a început la începutul lunii trecute, a fost condusă aproape în întregime de unități de infanterie sprijinite de artilerie. Actualmente, unități blindate rusești au apărut lângă Vovceansk.

Pe de altă parte, Forțele Armate Ucrainene (AFU) nu au lansat încă contraofensiva prezisă de „corespondenții de război” ruși. Până acum, rezervele ucrainene au efectuat doar contraatacuri localizate, precum și lovituri de artilerie și atacuri cu drone în spatele forțelor ruse, inclusiv asupra trupelor de pe partea rusă a graniței. SUA au autorizat recent Ucraina să folosească sistemul său de rachete HIMARS pentru lovituri peste graniță, pe teritoriul Rusiei, astfel că aceste atacuri ar putea deveni în curând mult mai eficiente.

Mai multe unități ale infanteriei marine ucrainene au fost redistribuite pe frontul Harkov din capul de pod Krinki, pe malul de est al râului Nipru și insulele din delta fluviului, unde luptaseră în ultimele luni. Totodată, unități de infanterie marină au fost reperate lângă Vovceansk. Nu este limpede dacă asta indică transferul întregului corp pe frontul de la Harkov, doar o parte din acesta, sau dacă este cumva vorba de dezinformare deliberată. Anterior, comandamentul ucrainean aduna rezerve pentru noul front prin retragerea de unități și batalioane individuale, în loc să mute o întreagă brigadă.

În orice caz, în prezent nu se vorbește despre o contraofensivă ucraineană menită să împingă trupele ruse înapoi peste graniță. Gruparea rusă din acest sector nu a desfășurat încă majoritatea trupelor disponibile; până acum, în ofensivă sunt implicate doar două corpuri de armată și unități din Districtul Militar Leningrad (posibil împreună cu unele unități din Districtul Militar Moscova). Iar Ucraina are nevoie de rezerve pentru a se pregăti pentru a doua fază a ofensivei ruse.

Faptul că Ucraina a transferat rezerve de lângă râul Nipru s-ar putea dovedi însă avantajos și pentru comandamentul rus. Armata rusă are forțe semnificative pe malul estic, inclusiv unități de elită. Dacă AFU oprește operațiunile amfibii în regiunea Herson, aceste forțe ar putea fi redistribuite în alte sectoare.

Regiunea Donețk

Trupele ruse își continuă încercările de a împinge AFU înapoi de-a lungul canalului Siverski Doneț-Donbas lângă Chasiv Yar. La sfârșitul iernii, Ucraina și-a transferat de aici puternica Brigada a 3-a de asalt pentru a salva garnizoana Avdiivka, iar forțele ucrainene rămase sunt în mod cert insuficiente pentru a opri înaintarea rusă.

Rusia continuă atacurile asupra a două microdistricte ale Ceasiv Iar de pe malul estic al canalului: Kanal și Kalinivka. Trupele ruse au fost reperate și pe malul vestic al canalului, unde se află centrul acestui oraș important din punct de vedere strategic.

Rusia
Rusia lansează atacuri pe toată linia frontului 

Forțele ruse încearcă, de asemenea, să împingă AFU înapoi peste canal, la sud de Ceasiv Iar. Trupele ruse au capturat așezarea în ruine Klișciivka în mai, după câteva luni de lupte aprige, iar acum continuă atacurile în nordul și sudul satului. În următoarele săptămâni, armata ucraineană va trebui probabil să se retragă peste canal pentru a împiedica armata rusă să stabilească capete de pod pe malul său de vest. Dacă înaintarea Rusiei către nord și sud de Ceasiv Iar nu este oprită, orașul ar putea fi pierdut.

Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img