Franța exclude Rusia de la aniversarea debarcării Alianţilor în Normandia, în al doilea război. Referindu-se, ca argument, la invazia Ucrainei de către Rusia, Franța a decis să nu invite o delegație rusă.
Franța exclude Rusia de la aniversarea debarcării Alianţilor în Normandia, în al doilea război. Referindu-se, ca argument, la invazia Ucrainei de către Rusia, Franța a decis să nu invite o delegație rusă, pentru a comemora cea de-a 80-a aniversare a invaziei aliate a Normandiei, în al Doilea Război Mondial.
Reuters a informat, citând sursele sale, că delegația Rusiei nu va fi invitată la comemorarea a 80 de ani de la debarcarea Aliaților în Normandia, din 6 iunie 1944.
Franța exclude Rusia de la aniversarea debarcării Alianţilor în Normandia, în al doilea război
Diplomați europeni de rang înalt au spus că prezența Rusiei este „indezirabilă, din cauza invaziei sale în curs, în Ucraina”.
Palatul Elysee a confirmat, în seara zilei de 30 mai. France Presse a informat, citând un comentariu al unui reprezentant al Palatului Elysee, că „nu au fost îndeplinite condițiile” pentru invitarea unei delegații ruse, „având în vedere invazia Rusiei în Ucraina și luptele care s-au intensificat în ultimele săptămâni”.
Organizatorii au spus în aprilie că, deși prezența președintelui rus Vladimir Putin nu ar fi binevenită, unii reprezentanți ruși ar putea fi invitați, având în vedere contribuția Uniunii Sovietice la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, ca să onoreze soldații sovietici căzuți.
Cu toate acestea, sursele citate au remarcat că nici un oficial rus nu ar putea participa la ceremonie, la care vor fi prezenți președintele ucrainean Zelenski și președintele SUA, Joe Biden, conform euromaidanpress.com.
În ciuda anexării Crimeei, din 2014, și a conflictului armat din Donbas, Putin a fost invitat la cea de-a 70-a aniversare a debarcării în Normandia, unde s-a întâlnit informal cu liderii de atunci ai Franței, Germaniei și Ucrainei.
Formatul Normandia a facilitat cele două acorduri de încetare a focului, de la Minsk, până la invazia pe scară largă a Ucrainei, de către Rusia, începând din februarie 2022.
Debarcarea Aliaților în Normandia, din 6 iunie 1944, sau Ziua Z, a fost cea mai mare operațiune militară împotriva forțelor lui Hitler, care a implicat 156.000 de soldați din forțele armate ale Marii Britanii, Statelor Unite și Canadei.
Ca urmare a operațiunii, în Franța a fost deschis un front terestru (numit „Al Doilea Front”, în istoriografia sovietică și rusă).
A devenit unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria victoriei asupra Germaniei naziste.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a susținut la 30 mai că „nici o zi Z nu ar fi fost posibilă fără succesele obținute de Armata Roșie”.