marți, aprilie 16, 2024

Explozie la rafinăria Petromidia Năvodari. A fost activat planul roșu de intervenție. Reacția Rompetrol Rafinare

Citeste si...

O explozie urmată de degajări mari de fum s-a produs vineri dimineaţă, 29 martie, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, anunță ISU Constanța. Autoritățile au anunțat că 20 de muncitori au fost evacuați și nu sunt victime.

UPDATE ora 11.40: În total, au acționat 80 de pompieri cu 22 de mijloace de intervenție, potrivit ISU Constanța. „Incendiul a fost localizat și lichidat foarte repede”, spune purtătoarea de cuvânt a ISU Constanța.

Planul roșu a fost dezactivat, dar la fața locului rămân șase autospeciale de stingere și patru ambulanțe SMURD.

UPDATE ora 10.15: Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei, a transmis un punct de vedere referitor la explozia de la rafinăria Petromidia.

„În prezent, Rompetrol Rafinare desfăşoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activităţile şi operaţiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanţă, recertificarea şi modernizarea a unităţilor de producţie. Pe fondul acestora, în această dimineaţă, a avut loc o aprindere în instalaţia de Hidrofinare Benzină (HB). Aceasta a fost stinsă şi nu existe victime, situaţia fiind sub controlul forţelor de intervenţie, care în aceste momente răcesc instalaţia, conform procedurilor specifie”, a transmis compania.

UPDATE ora 09.55: Planul roșu va fi dezactivat de la ora 10.00, iar autospecialele se vor retrage la bază. „Râmân doar șase la fața locului pentru asigurarea măsurilor din orele următoare”, a anunțat ISU Constanța.

UPDATE ora 09.22: Flacăra a fost stinsă și se acționează pentru răcirea instalației, anunță ISU Constanța. Până în prezent, nu au fost raportate victime.

Pompierii au evacuat 20 de persoane în timpul intervenției, în timp ce restul personalului s-a autoevacuat înainte de sosirea salvatorilor, în zona de adunare, pe platformă, a anunțat ISU Constanța.

***

Știrea inițială: La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Salvatorii intervin cu 6 mașini de stingere, 2 autoscări și 3 ambulanțe SMURD.

De asemenea, se deplasează în sprijin o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia și o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de pompieri Fetești.

Explozii în trecut la Petromidia Năvodari, soldate cu victime

Pe 2 iulie 2021, o explozie urmată de un incendiu violent a avut loc la rafinăria deținută de compania Rompetrol. O persoană a murit, iar cinci au fost rănite atunci.

De asemenea, pe 21 iunie 2023, un pompier a fost rănit în urma unei explozii urmate de incendiu la combinatul Petromidia din Năvodari. Au intervenit atunci mai multe echipaje ISU Dobrogea, iar pe litoralul Mării Negre a fost emis un mesaj Ro-Alert de avertizare a populației din cauza degajărilor mari de fum.

Ultimele Articole

Stoarcerea laptelui: Lucruri mai puțin știute de mămicile care alăptează

Stoarcerea laptelui, cunoscută și sub numele de extragere manuală a laptelui matern, este o modalitate excelentă de a obține...
spot_img