miercuri, iunie 12, 2024

Exit Poll Alegeri Europarlamentare 2024. Cum au votat românii la europarlamentare

Citeste si...

Alegătorii români din țară și din străinătate sunt chemați la vot pe 9 iunie pentru a-și alege europarlamentarii. Aceștia din urmă joacă un rol important în luarea deciziilor care afectează viața cetățenilor UE. Primele estimări ale rezultatelor vor fi prezentate la ora 22.00, când va fi dat publicității un EXIT POLL OFICIAL după alegerile europarlamentare.

CUPRINS:

O singură listă la alegerile europarlamentare

Cum se desfășoară alegerile europarlamentare 2024

Ce fac deputații din Parlamentul European

Lista candidați din România la alegerile europarlamentare 2024

Câți eurodeputați vor fi aleși și câți are România?

Biroul Electoral Central a acreditat trei institute care pot face EXIT POLL OFICIAL după alegerile europarlamentare la ieşirea de la urne la nivel naţional: Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL.

Vor fi organizate trei exit-poll-uri la nivel național. Unul va fi la Râmnicu Sărat, făcut de Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”, unul pe întreg județul Mureș, de care se va ocupa Sodiso Research SRL, și un al treilea – al companiei Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL – pentru oraşul Luduş din judeţul Mureş.

Operatorii pot culege date pe o arie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea voie în interiorul lor și fără să tulbure liniştea şi ordinea publică.

De asemenea, pe lângă acestea, vor fi făcute și sondaje locale.

O singură listă la alegerile europarlamentare

Spre deosebire de alegerile locale din aceeași zi, unde sunt mai multe buletine, la alegerile europarlamentare votul se exprimă pe o singură listă.

Pe buletinul de vot vor fi listate partidele politice sau alianțele electorale care participă la alegeri și candidații propuși de fiecare partid sau alianță pentru funcția de europarlamentar.

Se va vota o singură listă și nu este posibilă votarea individuală a candidaților.

Pe lista pentru europarlamentare au fost înscrise 12 partide și alianțe și patru candidați independenți.

Cum se desfășoară alegerile europarlamentare 2024

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

Ce fac deputații din Parlamentul European

Atribuţiile unui europarlamentar includ, printre altele, adoptarea legislației UE, decizii cu privire la acordurile internaționale și decizii cu privire la extinderea UE.

În privința legislației, Parlamentul European, împreună cu Consiliul UE, adoptă legi pe o gamă largă de domenii, de la comerț și agricultură la mediu și protecția consumatorilor.

O fac prin votul asupra propunerilor legislative prezentate de Comisia Europeană. Referitor la acordurile internaționale, Parlamentul European își dă consimțământul la acordurile comerciale și alte acorduri internaționale încheiate de UE. Iar decizia despre extinderea UE înseamnă că se evaluează cererile de aderare la UE din partea țărilor terțe și recomandă Consiliului UE dacă ar trebui să accepte sau nu.

De asemenea, ei reprezintă cetățenii europeni, adică pot primi petiții și pot organiza audieri publice pentru a asculta opiniile cetățenilor cu privire la problemele europene, dar monitorizează și activitatea Comisiei Europene și a altor instituții europene, astfel încât acestea să acționeze în interesul cetățenilor

Lista candidați din România la alegerile europarlamentare 2024

Pe 10 aprilie s-a încheiat perioada de depunere şi înregistrare a candidaturilor la alegerile pentru Parlamentul European. Astfel, pe lista publicată de Biroul Electoral Central, la alegerile europarlamentare 2024 s-au înscris 15 partide şi alianţe şi 7 candidaţi independenţi.

Formaţiuni politice:

Alianţa Electorală PSD-PNL

Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei

Alianţa România Socialistă

Alianţa AUR

Partidul S.O.S. România

Partidul Alternativa Dreaptă Partidul Diaspora Unită

Partidul Umanist Social Liberal

Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER)

Partidul Oamenilor Liberi

Uniunea Democrată Maghiară din România

Partidul România Mare

Partidul Noua Românie

Partidul Patrioţilor

Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache

Candidaţi independenţi:

Jurma Paul-Octavian

Pîrvănescu Paula-Marinela

Gheorghe Vlad-Dan

Mustăţea Ilie-Cătălin

Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel

Mîndru Petru

Şoşoacă Dumitru-Silvestru

Câți eurodeputați vor fi aleși și câți are România?

În septembrie 2023, eurodeputații au aprobat decizia Consiliului European de a crește de la 705 la 720 numărul locurilor din Parlamentul European pentru următorul mandat legislativ, 2024-2029. Legislația UE permite un număr maxim de 750 de europarlamentari, plus președintele. Numărul de locuri pe țară este decis înaintea fiecăror alegeri europene. Repartizarea locurilor se face ținând cont de mărimea populației statelor membre precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare pentru cetățenii europeni din țările mai mici.

Din 9 iunie, Franța va avea 81 de eurodeputați (de la 79, câți are acum), Germania va rămâne cu 96, Italia va rămâne cu 76, Spania va avea 61 (de la 59), Ungaria rămâne cu 21, Austria va avea 20 (de la 19), iar România va rămâne cu 33 de locuri.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani în toate statele membre ale UE. Ultima rundă de alegeri a avut loc în mai 2019.

Ultimele Articole

Alergia la copii: Tot ce trebuie să știi

Alergiile la copii sunt o problemă frecventă, afectând aproximativ 6-8% dintre cei mici. Apar ca o reacție exagerată a...
spot_img