vineri, septembrie 13, 2024

Europa trebuie să construiască o economie de război fără întârziere

Citeste si...

„Europa trebuie să construiască o economie de război fără întârziere”. Fostul secretar de stat pentru Europa, Laurence Boone, și fostul ministru al afacerilor Externe al Moldovei, Nicu Popescu, consideră, într-o rubrică de opinie din „Le Monde”, că Uniunea Europeană trebuie să acționeze rapid pentru a-și adapta economia și cadrul de reglementare la noua realitate geopolitică.

Europa s-a gândit, în sfârșit, să-și facă economie de război. A fost nevoie de doi ani de război pentru ca Uniunea Europeană să se gândească la adoptarea unei „economii de război”. Doi ani de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, doi ani în care Europa, alături de aliații săi, s-a străduit să furnizeze arme și muniții folosindu-se de capacitățile existente.

Doi ani la sfârşitul cărora este urgent să se adopte mijloacele necesare pentru ca expresia „economie de război” să capete sens deplin.

Este deci o chestiune de importanță vitală sporirea sprijinului pentru Ucraina și punerea bazelor unei economii de război care să răspundă amenințărilor cu destabilizarea pe care Rusia președintelui Vladimir Putin le prezintă Europei.

Vom putea astfel să consolidăm capacitatea Europei de a păstra pacea pe continentul nostru. Și pentru asta nu putem aștepta doi ani. Acum este momentul să acționăm.

Europa trebuie să se adapteze

Europa trebuie să se adapteze și să construiască imediat o economie de război, atât în ​​ceea ce privește apărarea, cât și în alte domenii. O mare parte din capacitatea de producție, instituțiile, procedurile legale și administrative ale Europei nu au evoluat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Trebuie luate rapid măsuri pentru a accelera producția de produse strategice, pentru a asigura construcția infrastructurilor energetice, de telecomunicații, cibernetice și chiar de transport, care lipsesc astăzi.

Compoziția bugetelor nu s-a schimbat și nu permite asigurarea eforturilor necesare pentru a susține o economie de război. Cu procedurile actuale, în 1944 americanii nu ar mai fi debarcat în Normandia, ci poate câțiva ani mai târziu…

Europa

Credite si garanții financiare

Trebuie să înțelegem că războaiele lansate de Vladimir Putin – în 2008 în Georgia, în 2014 în Donbass și în 2022 împotriva Ucrainei – reprezintă o amenințare tot mai mare pentru democrațiile europene, pentru securitatea noastră, pentru instituțiile noastre politice, economiile și companiile noastre.

Europa trebuie să se adapteze urgent la această nouă realitate. Trebuie să adopte o lege similară cu Legea privind protecția apărării. Acest text, adoptat de Congresul american în 1950, permite acțiuni rapide pentru a reduce penuria de echipamente militare sau orice alt bun considerat esențial pentru apărare.

Astfel, președintele american poate ordona companiilor private să răspundă cu prioritate la ordinele guvernamentale. De asemenea, Legea privind protecția apărării permite statului să sprijine producția anumitor afaceri, bunuri sau industrii critice sau să solicite instalarea anumitor echipamente în fabricile de producție.

Precedentul „Warp Speed”

Împrumuturile și garanțiile financiare necesare acestor realizări pot fi în cele din urmă acordate de către stat în temeiul acestui text. Acesta este ceea ce a permis lansarea în 2020 a Operațiunii Warp Speed ​​pentru a lupta împotriva Covid-19.

Este rândul nostru să punem în aplicare un „Act european de protecție a apărării” care ne va permite să identificăm nevoile comune de apărare și securitate, pentru a construi și proteja infrastructura și lanțurile de producție necesare unei economii de război. De asemenea, mandatele instituțiilor financiare europene trebuie să evolueze.

Instrumente pentru Europa

Cu un astfel de sistem, instituit la începutul războiului, am fi putut coordona mai bine achizițiile de gaze și am fi evitat creșterile de preț cu consecințe politice dezastruoase.

Cu un astfel de instrument, ne vom proteja telecomunicațiile, energia, apa și chiar rețelele cibernetice. Putem face din Europa o forță reală pentru reînarmarea economică și financiară, un scut pentru concetățenii noștri în fața amenințărilor rusești.

Nu este vorba de a insufla frică, ci de a ne lua destinul în propriile mâini pentru a construi o economie de război care să ne permită să păstrăm mai bine pacea.

Europa

(Autori: Laurence Boone, fost secretar de stat pentru Europa din 2022 până în 2024, anterior economist șef al OCDE în 2018, apoi secretar general adjunct al organizației în 2022; Nicu Popescu a ocupat funcția de viceprim-ministru pentru Afaceri Externe și Integrare Europeană al Republicii Moldova în perioada 2021-2024; Le Monde; Traducerea: Ruxandra Lambru, Rador Radio România)

Ultimele Articole

Tocană de legume cu bulgur

O tocană bogată în legume, cu bulgur ca bază, este o opțiune excelentă pentru o masă sănătoasă și sățioasă...
spot_img