marți, iulie 16, 2024

Entorsele la copii: cum acorzi primul ajutor

Citeste si...

Entorsele sunt leziuni frecvente la copii, care apar ca urmare întinderii sau ruperii ligamentelor, țesuturilor conjunctive care leagă oasele între ele.

Simptomele unei entorse includ: durere, umflare, roșeață, dificultăți de mișcare a articulației afectate.

Iată cum să acorzi primul ajutor pentru o entorsă la un copil:

Oprește activitatea:

Este important ca cel mic să oprească imediat activitatea care a cauzat entorsa pentru a preveni leziuni suplimentare.

 Aplică gheață:

Aplică o compresă rece sau o pungă de gheață învelită într-un prosop pe zona dureroasă timp de 15-20 de minute la un moment dat, cu pauze de 10 minute între reprize. Gheața ajută la reducerea durerii și inflamației.

Ridică articulația:

Ridică articulația afectată deasupra nivelului inimii pentru a reduce umflarea. De exemplu, dacă entorsa este la gleznă, poți pune copilul să se întindă și să își așeze piciorul pe o pernă.

 Susține articulația:

Utilizează un bandaj elastic sau o cârpă pentru a susține articulația afectată. Nu strânge prea tare bandajul, deoarece acest lucru poate întrerupe circulația.

Oferă analgezice:

Poți administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pentru a reduce durerea și inflamația. Respectă doza recomandată pentru vârsta și greutatea copilului.

 Monitorizează articulația:

Observă îndeaproape articulația în zilele următoare pentru a te asigura că nu apar alte simptome, cum ar fi durere crescută, roșeață semnificativă sau dificultăți semnificative de mișcare.

Când să mergi la medic:

Dacă durerea este severă sau persistentă; dacă articulația este vizibil deformată, dacă cel mic nu poate pune greutate pe articulația afectată, dacă apar alte simptome, cum ar fi febră sau frisoane.

Este important să consulți un medic pentru a exclude o fractură sau alte leziuni mai grave.

Medicul poate recomanda o radiografie sau alte teste imagistice pentru a diagnostica leziunea și a recomanda un tratament adecvat.

Prevenirea entorselor:

Încurajează copilul să poarte încălțăminte adecvată pentru activitatea pe care o desfășoară. Asigură-te că suprafețele de joacă sunt curate și uscate. Învață copilul cum să cadă în siguranță. Asigură-te că cel mic face mișcare regulată pentru a-și menține forța și flexibilitatea. Entorsele pot fi dureroase, dar de obicei se vindecă rapid cu un tratament adecvat.

Urmând sfaturile de mai sus, poți ajuta la ameliorarea durerii și inflamației copilului și la accelerarea procesului de vindecare.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img