marți, iulie 16, 2024

Efectul Mozart și dezvoltarea cognitivă a nou-născutului

Citeste si...

Efectul Mozart este o ipoteză care sugerează că ascultarea muzicii lui Mozart poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltării cognitive a bebelușilor.

Ipoteza se bazează pe mai multe studii:

Un studiu din 1993 a constatat că bebelușii care au ascultat muzică Mozart timp de 10 minute după hrănire au avut performanțe mai bune la un test de sarcini spațiale decât cei care nu au ascultat muzică.

Un alt studiu din 1997 a constatat că bebelușii prematuri care au ascultat muzică Mozart timp de 60 de minute pe zi timp de 10 săptămâni au avut performanțe mai bune la un test de dezvoltare neurologică decât cei care nu au ascultat muzică.

Cu toate acestea, alte studii nu au reușit să reproducă aceste rezultate.

O metaanaliză din 2010 a 16 studii nu a găsit dovezi semnificative care să susțină efectul Mozart asupra dezvoltării cognitive a bebelușilor.

O revizuire sistematică din 2018 a 22 de studii a concluzionat că nu există dovezi suficiente pentru a susține efectul Mozart asupra inteligenței, memoriei sau limbajului bebelușilor.

Există mai multe explicații posibile pentru rezultatele contradictorii ale studiilor:

Diferențele dintre studii: Studiile au utilizat metodologii diferite, mărimi ale eșantionului și tipuri de muzică Mozart.

Factorii de confuzie: Este posibil ca alți factori, cum ar fi nivelul de educație al părinților sau stimularea ambientală a bebelușului, să fi influențat rezultatele studiilor.

Dificultatea de a măsura dezvoltarea cognitivă la bebeluși: Măsurarea dezvoltării cognitive la bebeluși este o sarcină dificilă și este posibil ca testele utilizate în studii să nu fie suficient de sensibile pentru a detecta diferențe subtile.

Concluzie:

În prezent, nu există dovezi științifice suficiente pentru a susține cu certitudine că ascultarea muzicii lui Mozart are un efect pozitiv asupra dezvoltării cognitive a bebelușilor. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica această problemă.

Este important de reținut că ascultarea muzicii Mozart poate fi o experiență plăcută pentru bebeluși și părinți.

Nu există niciun rău în a pune muzică Mozart bebelușului dumneavoastră, dar nu vă așteptați ca aceasta să îl facă mai inteligent sau mai dezvoltat din punct de vedere cognitiv.

Pe lângă muzică, există multe alte lucruri pe care le puteți face pentru a sprijini dezvoltarea cognitivă a bebelușului dumneavoastră, cum ar fi: vorbiți și cântați bebelușului, citiți-i bebelușului, jucați-vă cu acesta, oferiți-i o varietate de experiențe senzoriale.

Ultimele Articole

Ce nu știați despre insolația la copii și cum îi puteți ajuta

Insolația este o urgență medicală care poate apărea la copii atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate pentru o...
spot_img