marți, aprilie 16, 2024

Drulă acuză că Alianța Dreapta Unită ar putea fi respinsă de Biroul Electoral: „Avem semnale că Puterea actuală dorește blocarea noastră”

Citeste si...

„Este un moment critic pentru democrația românească. Am ajuns și în punctul în care o putere abuzivă se pregătește să blocheze dreptul Opoziției de a candida și de a se asocia în alegeri libere”, a transmis sâmbătă seară liderul USR, Cătălin Drulă, care a reclamat că Biroul electoral Central ar putea să blocheze înregistrarea Alianței Dreapta Unită din care fac parte USR, PMP și Forța Dreptei.

Mâine la ora 11, Biroul Electoral Central se va pronunța asupra înregistrării Alianței Dreapta Unită, opoziția democratică din România. Avem semnale că Puterea actuală dorește blocarea noastră, așa cum s-a încercat și în 2019. Deja dimineață un abuz a fost comis prin respingerea reprezentantului desemnat de PMP în BEC”, a transmis Drulă.

Acesta face referire la posibilia invocare a faptului că în Registrul Partidelor Eugen Tomac nu apare ca președintele PMP.

„Pentru că veți auzi multe manipulări: Eugen Tomac este liderul legitim și ales al PMP încă din 2022. De 2 ani de zile se tergiversează un pas care în lege era obligatoriu a fi făcut în 15 zile și anume înscrierea în Registrul Partidelor. La fel am pățit și noi USR în 2019, dar Înalta Curte de Casație și Justiție ne-a dat dreptate. Ca fapt divers, la data ultimelor alegeri parlamentare din 2020, Marcel Ciolacu, președinte faptic, nu era și scriptic în acest Registru unde era trecută Viorica Dăncilă”, susține Drulă.

„Rămâne doar de văzut dacă în România mai avem democrație și Opoziției i se interzice accesul pe buletinul”
Potrivit acestuia, „documentele și dosarul Alianței Dreapta Unită sunt pregătite impecabil, exact în sensul deciziei din 2019 a Înaltei Curți”.

„Juridic și politic, lucrurile sunt fără dubiu. Rămâne doar de văzut dacă în România mai avem democrație și Opoziției i se interzice accesul pe buletinul de vot sau nu. Au fost multe derapaje în ultimii ani ai regimului Iohannis, dar la acest ultim pas de a nu mai avea alegeri libere nu se ajunsese încă. Se pare că sunt disperați și capabili de orice”, spune Drulă.

„Alianța Dreapta Unită este un proiect politic în care am investit doi ani de construcție împreună cu zeci de mii de membri ai USR și ai aliaților noștri, pentru milioanele de români care își doresc o alternativă reală la PSD-PNL, la regimul abuziv al lui Iohannis și Ciolacu.â Pentru voi, milioanele de români care ne susțineți, vom merge înainte oricâte piedici ne-ar pune. Suntem pregătiți și determinați să ne luptăm până la capăt”, mai precizează liderul USR.

Tomac (PMP): În 2020, în Registrul partidelor politice, preşedintele PSD era Viorica Dăncilă, însă Ciolacu a putut depune lista membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru parlamentare din 6 decembrie, deşi a fost validat la şefia PSD pe 15 decembrie

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac a reacţionat la motivul invocat în procesul verbal de constituire a BEC la pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie care spune că PMP nu are reprezentant în Biroul Electoral Central deoarece, potrivit datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu.

El a declarat, sâmbătă pentru News.ro, că în Registrul partidelor politice, în anul 2020, figura Viorica Dăncilă ca preşedintă a PSD, iar la „depunerea membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru alegerile din 6 decembrie, a putut semna preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care nu era în Registrul partidelor politice”.

„În 2020, în Registrul Partidelor Politice, la alegerile parlamentare figura ca preşedinte PSD Viorica Dancila. Preşedinte ales era Marcel Ciolacu, dar atunci PSD a putut candida, acum PMP nu. Oricine aruncă o privire pe Registrul Partidelor Politice poate constata că la PSD preşedintele Ciolacu a fost validat definitiv pe 15.12.2020”, a afirmat Eugen Tomac, sâmbătă, pentru News.ro.

Liderul PMP a adăugat că „la depunerea membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru alegerile din 6 decembrie, a putut semna preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care nu era în Registrul partidelor politice. Astăzi, însă, Partidului Mişcarea Populară i se respinge participarea în competiţia politică pentru un motiv care acum 4 ani nu a existat. Culmea, cel care a cerut excluderea PMP este reprezentantul PSD în BEC”.

El a mai spus că „PMP este hărţuit pentru ca a ales să fie parte a opoziţie active alături de USR şi Forţa Dreptei în «Dreapta Unită»”.

Procesul verbal privind constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie explică de ce formaţiunile PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în BEC. Astfel, Partidul Mişcarea Populară nu are un reprezentant în BEC deoarece, conform datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu şi nu de către Eugen Tomac. De asemenea, Forţa Dreptei şi partidul REPER nu au reprezentanţi în BEC fiindcă niciunana dintre cele două formaţiuni politice nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

Ultimele Articole

Stoarcerea laptelui: Lucruri mai puțin știute de mămicile care alăptează

Stoarcerea laptelui, cunoscută și sub numele de extragere manuală a laptelui matern, este o modalitate excelentă de a obține...
spot_img