miercuri, iunie 12, 2024

Cutremur puternic, chiar în această dimineață! Unde a avut loc seismul

Citeste si...

Joi dimineață, pe data de 22 iunie, un cutremur s-a produs în Marea Neagră, în apropiere de peninsula Crimeea. Ce magnitudine a avut seismul și la ce adâncime s-a produs?

În dimineața zilei de joi, 22 iunie, a avut loc un cutremur semnificativ în Marea Neagră, mai exact în apropierea peninsulei Crimeea. Seismul a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter și s-a produs la 93 de kilometri sud-vest de Sevastopol, la o adâncime de 10 kilometri.

Potrivit Institutului de Fizică a Pământului (INFP), cutremurul a fost înregistrat la ora 05:42:29, ora locală a României.

Vă reamintim că miercuri, pe 21 iunie, un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter a avut loc în Insulele Kurile din Rusia, fiind raportat la o adâncime de 223 de kilometri.

Cutremur de 4,2 grade în Turcia

De asemenea, pe 19 iunie un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc în Turcia. Seismul, care s-a petrecut la ora 21:31, a avut epicentrul în orașul Kahramanmaraș. De asemenea, seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.

Acesta nu este singurul cutremur care a avut loc recent în Turcia. Potrivit site-ului earthquaketrack.com, au avut loc mai multe cutremure în această țară. Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter a avut loc în Sincik, Adiyaman, în urmă cu o zi. Tot atunci a mai avut loc și un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter în Çağlayancerit, Kahramanmaraş.

În urmă cu două zile, un cutremur care a avut loc în Iran, cu o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter, s-a simțit și în Turcia. Sursa anterior citată mai spune că, în urmă cu trei zile, un alt seism a avut loc în Turcia, în zona Edremit, Van, iar acesta a avut magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter.

Site-ul mai arată că, în ultimele săptămâni, au mai avut loc astfel de cutremure, magnitudinea lor variind între 4,1 și 4,4 grade pe scara Richter.

Va avea loc un cutremur major în România

Seismologul Mihai Diaconescu a explicat că cutremurele sunt inevitabile, iar recentele cutremure din Turcia au afectat plăcile litosferice, provocând un lanț de cutremure în zona Mării Mediterane. Cu toate acestea, seismologul a exclus posibilitatea ca cutremurele din Turcia să influențeze zona Vrancea din România.

Pe de altă parte, el a avertizat că în zona Vrancea este posibil să apară oricând un cutremur major, deoarece au trecut zeci de ani de la ultimul cutremur cu magnitudine peste 7. Conform studiilor sale, un cutremur mare se produce la intervale de aproximativ 30-40 de ani în această zonă și că nu s-au înregistrat cutremure cu magnitudine peste 7 de peste 30 de ani.

Ultimele Articole

Alergia la copii: Tot ce trebuie să știi

Alergiile la copii sunt o problemă frecventă, afectând aproximativ 6-8% dintre cei mici. Apar ca o reacție exagerată a...
spot_img