Un puternic Cutremur s-a produs joi dimineaţa în regiunea de frontieră dintre Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina, conform Institutului american de geofizică (USGS), transmite AFP.
Cutremur în Balcani. Epicentrul seismului, care a avut magnitudinea 5,4, a fost localizat în vestul Muntenegrului, la aproximativ 30 de kilometri de oraşul muntenegrean Niksic şi la circa 25 de kilometri de oraşul bosniac Bileca.
În ziua de 14 Martie 2024, la ora 05:06:47 (ora locală a României), s-a produs în CROATIA-BOSNIA-MONTENEGRO BORDER REGION un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.8, la adâncimea de 10.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km NV de Niksic, 71km SE de Mostar, 84km NV de Podgorica, 97km S de Sarajevo, anunţă INFP.
Nu au fost raportate victime sau pagube imediate.
Seismul s-a produs la o adâncime estimată la 7,6 kilometri şi a fost resimţit la Sarajevo şi în întreaga regiune a Balcanilor de Vest, o zonă cu o importantă activitate seismică
Un cutremur cu magnitudinea 5,7 s-a produs în aceeaşi regiune în aprilie 2022, provocând moartea unei persoane şi mai mulţi răniţi în Stolac, Bosnia.
Precedentul cutremur major din Balcani, cu magnitudinea 6,4, s-a produs la 29 decembrie 2020 în Croaţia, în regiunea Petrinja (centru), evenimentul fiind soldat cu moartea a şapte persoane şi sute de clădiri şi case distruse.
În martie 2020, capitala croată Zagreb a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 5,3 care a provocat pagube importante.
În noiembrie 2019, peste 50 de persoane au murit în Albania în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, care a lăsat mii de oameni fără adăpost.
Gheorghe Mărmureanu spune când să ne așteptăm la un cutremur major în ţara noastră. Următorul cutremur mare care va avea loc în România va veni mai repede decât ne așteptăm, spune seismologul Gheorghe Mărmureanu, dar nici chiar în anii următori.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040„, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.