Autoritățile sanitar veterinare au decis joi, 6 iunie, să suspende temporar pescuitul de scoici și rapane din Marea Neagră, după ce analizele de apă au arătat valori peste normal de toxicitate la anumite alge cu care se hrănesc scoicile, transmite Ziua Constanța.
Zonele unde pescarii nu mai au voie să recolteze midii și rapane sunt Mamaia, Agigea și Mangalia.
Autoritățile atrag atenția însă că apa mării nu este contaminată, însă fructele de mare care se hrănesc cu aceste alge ar putea fi periculoase pentru consum.
„Nu, nu este vorba de o contaminare a apei. Acest fitoplancton acționează ca un fel de semnal de alarmă. Dacă depășește anumite valori, există posibilitatea că am avea biotoxină în moluscă. Nu putem să știm deocamdată, de aceea am și oprit pescuitul până vom realiza această probă, numită biotoxină”, a declarat Corina Ivanciu, directorul adjunct la Direcția Sanitar-Veterinară Constanța.
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a anunțat că a fost informată de autoritățile sanitar veterinare și a luat „măsuri în consecință, întrucât este vorba despre siguranța alimentară”.
„S-au intensificat verificările pe mare, pentru respectarea suspendării recoltării din zonele 3 și 4, respectiv Baia Mamaia – Agigea și Mangalia. Avem misiuni comune cu DSP și, în zilele trecute, ieri și în zilele următoare vom continua aceste măsuri și nu ne vom opri doar la mare. Vom urmări toate debarcările acestor specii care sunt sub incidența acestei măsuri impuse de DSV, cât și la unitățile de comercializare”, a transmis Gabriel Popescu, șeful ANPA Constanța.