miercuri, decembrie 6, 2023

CRTS Constanța organizează sâmbătă, 18 noiembrie, o nouă acțiune de donare de sânge

Citeste si...

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța va desfășura sâmbătă, 18 noiembrie, între orele 8.30 și 13.30, o campanie de donare de sânge la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din Năvodari (strada Sănătății nr. 2). Toate persoanele din Năvodari și localitățile învecinate sunt invitate să participe și să ofere sprijin pacienților în nevoie de tratament transfuzional. Conform șefului CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă, pot dona sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani (pentru prima donare între 18 și 60 de ani, în funcție de evaluarea medicală), având o greutate de peste 50 de kilograme (în funcție de înălțime și constituție), și care nu au avut în antecedente hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, boli autoimune etc.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt rugate să prezinte o adeverință de la medicul de familie care să ateste absența unor afecțiuni precum boli de inimă, afecțiuni neurologice sau alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge. Este important de menționat că cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. Cu toate acestea, în ziua donației, se recomandă un mic dejun ușor, format din sandwich-uri, fructe și lactate, împreună cu cel puțin 500 de mililitri de lichide. Cei care efectuează o donare completă de 450 de mililitri de sânge beneficiază la cerere de:

  • o alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 66.99 lei,
  • o zi liberă în ziua donației, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari.
  • Decontarea cheltuielilor de transport în comun între localitatea de domiciliu și locul de donare a sângelui în ziua donației.
Ultimele Articole

Foitaj cu mere și scorțișoară

Dacă dorești să pregătești un desert delicios cu foitaj, gutui și scorțișoară, poți încerca “Ruladă cu Gutui și Scorțișoară”. Iată...
spot_img